Netlify og Astro har annonsert at de inngår et samarbeid, der Netlify blir Astros offisielle "deployment partner". Det skriver DevClass.
Annonseringen kom i forbindelse med en lanseringsuke der Netlify og Astro lover enda flere Astro-relaterte nyheter utover i uken.
I tillegg til et tett samarbeid mellom Astro og Netlify, går Netlify også ut og sier at de vil sponse Astro-prosjektet med 12.500 dollar – rundt 135.000 kroner – i måneden. Pengene vil bli investert i åpen kildekodemiljøet som vedlikeholder Astro-rammeverket.
🆕 @Netlify increases its open-source sponsorship of Astro to become our new, official deployment partner!
— Astro (@astrodotbuild) July 15, 2024
This collab will help bring Server Islands - the ability to define sections of personalized, dynamic content on static pages - to you this year. https://t.co/MlBKtRj0uv
Den siste State of JS-undersøkelsen viser at Astro-rammeverket har økt kraftig de siste årene, og nylig gikk også VG ut og fortalte at de har gått over til Astro.
Skryter av rammeverket
Netlify-sjef Matt Biilmann skriver i et blogginnlegg at Astro lenge har vært ett av hans favorittrammeverk.
– Astro er et eksepsjonelt rammeverk for innholdsdrevne nettsider, skriver Biilmann.
Han sammenligner i blogginnlegget rammeverket med andre rammeverk som han mener har blitt for kompliserte – med "endeløse rendringsmoduser", "komplekse modeller for JavaScript-hydrering", "komplisert caching" og en stadig sterkere følelse av at du blir "innelåst" hos enkeltleverandører.
«Astro har vært et friskt pust med sin fokus på enkelhet og innholdsdrevne nettsider.»
– Astro har vært et friskt pust med sin fokus på enkelhet og innholdsdrevne nettsider, skriver Biilmann.
Netlify har tidligere vært sterkt involvert i et annet rammeverk, Gatsby, som de kjøpte opp i 2023. Populariteten til Gatsby har imidlertid falt kraftig de siste årene, og mange regner rammeverket for å være nesten dødt.
DNB dropper Gatsby: «En helomvending»
Vil utvikle "Server Islands"
Astro var det første rammeverket som tok i bruk det som kalles "island architecture", som er en slags små "øyer" av interaktive komponenter på en ellers statisk nettside.
Disse øyene kan basere seg på komponenter laget i ulike biblioteker/rammeverk som React, Vue, Lit, Solid eller Svelte – og du kan til og blande komponenter laget i ulike biblioteker på én og samme nettside. For eksempel ha en navigasjonsmeny laget i React og en bildekarusell laget i Vue.
– Astro gir deg superkrefter! mener Stian, som svarer på alt vi lurer på
Som en del av samarbeidet med Netlify jobber nå Netlify sammen med Astro om en slags neste generasjon island architecture kalt Server Islands.
Server Islands er foreløpig på eksperimentstadiet, og fungerer ved å rendre innhold på serveren i stedet for på klienten. Dermed kan du cache en statisk side bak en CDN med "placeholder-innhold", og så bytte ut dette med dynamisk innhold senere.
Det hele skal fungere litt som Suspense i React – du kan lese en grundigere forklaring på Server Islands-konseptet her.
Det ser med andre ord ut til at Astro går samme vei som Next.js og andre rammeverk, der de for å optimalisere ytelsen velger å gjøre noe på serveren og noe på klienten.
Krever ikke Netlify
Noen vil kanskje være bekymret for om man må hoste hos Netlify for å kunne bruke Server Islands.
– Server Islands krever ingen spesiell eller proprietær infrastruktur, og vil fungere hvor som helst der Astro kjører i dag. Vi er spente på å fortsette samarbeidet med Netlify på dette, skriver Netlify i en bloggpost
Astro og Netlify lover at det skal komme en oppdatering om status for Server Islands senere denne uken.