AWS dropper støtte for PHP-versjon som fortsatt brukes av mange

Over halvparten av de spurte i en undersøkelse bruker PHP-versjoner som er "end of life". Nå kutter AWS støtte for PHP 8.0.x og eldre.

AWS dropper støtte for gamle PHP-versjoner. En undersøkelse viser imidlertid at disse versjonene fortsatt brukes av veldig mange. 📸: Unsplash / Ben Griffiths
AWS dropper støtte for gamle PHP-versjoner. En undersøkelse viser imidlertid at disse versjonene fortsatt brukes av veldig mange. 📸: Unsplash / Ben Griffiths Vis mer

AWS har annonsert at de dropper støtten for en rekke gamle PHP-versjoner i sitt SDK for PHP, skriver DevClass:

  • Fra og med 13. januar 2025 vil det ikke lenger være støtte for PHP 8.0.x, som var "end-of-life" (EOL) 26. november 2023.
  • Støtten for PHP 7.2.x, 7.3.x og 7.4.x fjernes også. Disse var EOL i henholdsvis november 2020, 2021 og 2022.

Dette skjer til tross for at hele 54,55 prosent av respondentene i 2024-versjonen av PHP Landscape Report fra Zend oppga at de fortsatt bruker PHP-versjoner som er "end-of-life" (EOL).

Ikke flere bugfikser

AWS oppfordrer alle som bruker en av de gamle PHP-versjonene til å oppgradere til PHP 8.1 eller nyere for å fortsette å få oppdateringer til PHP-SDK-en deres.

– PHP Group har nylig avsluttet støtte for PHP 8.0.x, og PHP-samfunnet har sluttet å støtte PHP-runtime 8.0.x og tidligere versjoner siden de har nådd slutten av sin livssyklus. Det vil ikke komme flere feilrettinger eller sikkerhetsoppdateringer for disse runtime-versjonene, skriver Sean O'Brien i AWS.

– For å sikre at vi tilbyr oppdaterte og sikre biblioteker, tilpasser vi oss denne overgangen. For at dine applikasjoner og tjenester skal forbli sikre, vennligst oppgrader til en aktivt støttet PHP-runtime, som for eksempel 8.1.x.

Hvis du bruker AWS SDK for PHP med PHP 8.0.x eller lavere vil du nå få en advarsel.

Underbemannede PHP-team

PHP Landscape Report-undersøkelsen kom ut i februar og viser at selv om mange er i ferd med å migrere over til nyere PHP-versjoner, så bruker altså flertallet av de spurte versjoner som ikke lenger mottar sikkerhetsoppdateringer.

Produktsjef i Zend, Matthew Weier O'Phinney, uttalte i en pressemelding at mange bedrifter sliter med å holde tritt med alle PHP-oppdateringene.

– Med mange team som er underbemannede, og der nesten alle team blir bedt om å prioritere utvikling av ny funksjonalitet fremfor migreringer, er det ikke så rart at mange team havner bakpå, sa Weier O'Phinney.

Dette er PHP-versjonene respondentene oppga at blir brukt av PHP-applikasjonene deres (8.3.x er nyeste):

  • 57,17 %: PHP 8.2
  • 53,67 %: PHP 8.1
  • 34,79 %: PHP 8.0 (EOL)
  • 47,73 %: PHP 7.4 (EOL)
  • 16,08 %: PHP 7.3 (EOL)
  • 18,36 %: PHP 7.0 - 7.2 (EOL)
  • 15,91 %: PHP 5.6 og tidligere (EOL)

Bruken av PHP-versjoner som er EOL kommer til tross for at 72 prosent av de spurte sier at de har gjennomført minst én migrering fra én PHP-versjon til en annen i løpet av det siste året.