AWS-sjefen i lekka opptak: Snart trenger ikke utviklere programmere mer

AWS-direktør Matt Garman mener du snart kan konsentrere deg om å bygge ting, ikke språket du gjør det med.

Amazon elsker roboter og AI, og ser for seg at du snart skal "slippe" å programmere. Her er en gjeng roboter utenfor Amazon sitt AI Robotics Lab i Market Street i San Francisco nylig. 📸: Wittpenn / San Francisco Chronicle / AP / NTB
Amazon elsker roboter og AI, og ser for seg at du snart skal "slippe" å programmere. Her er en gjeng roboter utenfor Amazon sitt AI Robotics Lab i Market Street i San Francisco nylig. 📸: Wittpenn / San Francisco Chronicle / AP / NTB Vis mer

Du har hørt det før, og nå skal du få høre det igjen: En høy herre har vært ute og sagt at utviklere som programmerer bare er gammeldags, nå som AI har blitt så flink.

Denne gangen er det selveste AWS-direktør Matt Garman sin tur til å fortelle deg det. Business Insider sitter nemlig på lekka lydopptak av det amerikanerne kaller en "fireside chat", et uformelt internt møte, hvor han snakker om tida som kommer.

– Hvis du går 24 måneder fram i tid, eller noe fram i tid, jeg kan ikke spå nøyaktig når, er det mulig at de fleste utviklere ikke koder, sier han i opptaket, ifølge Business Insider.

Produktet, ikke koden

– Koding er på en måte bare språket vi snakker med datamaskiner på. Det er ikke nødvendigvis ferdigheten i seg selv. Ferdigheten er mer; hvordan innoverer jeg? Hvordan bygger jeg noe som er interessant for brukerne mine å bruke? fortsetter han i opptaket.

Han ser for seg en framtid uten programmering, da AI-verktøy, sikkert gjerne fra hans eget selskap, heller kan ta seg av denne biten av jobben. Altså at du kan bygge ting med menneskespråk, ikke maskinspråk.

– Det betyr bare at vi alle sammen må bli flinkere på hva kundene våre trenger, og hva sluttproduktet vi prøver å bygge er. Det kommer til å mer og mer bli jobben, ikke å sette seg ned å faktisk skrive kode, sier Garman.

– Så det å være en utvikler i 2025 kan bli noe annet enn det var å være en utvikler i 2020.

Ingen dommedag

Som nevnt; Garman er ikke den første høye herren som spår en slik framtid.

Det ble blant annet mye baluba da Nvidia-direktør Jensen Huang mente at AI snart gjør det meningsløst for barn å lære seg å programmere.

– Det er vår jobb å lage datateknologi som gjør at ingen trenger å programmere, sa Huang.

Men AWS avviser at direktøren deres tegner en slags dommedag for verdens utviklere, eller at rollen deres skal bli noe mindre viktig framover – bare annerledes.

– Matt formulerte en visjon for hvordan AWS skal fortsette å fjerne tunge løft for utvikleropplevelsen, så de kan fokusere mer av sine ferdigheter og energi på det mest innovative arbeidet, sier AWS-talsperson Aisha Johnson til Business Insider.