Ba Eirik utvikle løsning for tvilsomt regime: – Da så jeg meg etter ny jobb

Ukas koder er Eirik Lie har opplevd litt av hvert før han ble senior fullstackutvikler i Tidsbanken.

Eirik Lie har lang erfaring som utvikler, og har blant annet vært med på å utvikle mobilapper som har reddet liv. 📸: Privat
Eirik Lie har lang erfaring som utvikler, og har blant annet vært med på å utvikle mobilapper som har reddet liv. 📸: Privat Vis mer

Hvorfor ble du utvikler? 👶

Interessen for programmering ble vekket ved lage hjemmesider for noen band jeg spilte i mot slutten av nittitallet. Da fant jeg ut at jeg syntes det var veldig gøy å kunne ta noe som bare i utgangspunktet var en ide, og faktisk få det til å bli til noe som var tilgjengelig for folk over hele verden.

Etter noen år på psykologistudier ved universitetet, tok jeg en pause og reiste til Australia for å studere. Snublet over noen datafag der og fant fort ut at dette var noe jeg likte. Da jeg kom hjem igjen, fortsatte jeg studiene på Den Polytekniske Høyskolen.

Siste året der hadde vi en prosjektoppgave ute hos et firma, og etter den var levert, fikk jeg tilbud om jobb der. Dette var et relativt nytt oppstartsfirma, som drev med bl.a. dekningskart-løsninger inn mot teleoperatører. Mange flinke folk der som jeg lærte masse av, og jeg fikk mitt første møte med C# og .NET der.

Eirik Lie i midten, flankert av teamet – Lars Cabrera og Silja Stubhaug. 📸: Privat
Eirik Lie i midten, flankert av teamet – Lars Cabrera og Silja Stubhaug. 📸: Privat Vis mer

Hva jobber du med? 💪

I Tidsbanken, hvor jeg bare har jobbet i litt over et halvt år, jobber jeg og teamet til daglig med en del av produktet vårt som vi kaller for «Flyt». Det er et prosjektstyringsverktøy som er designet med teoretisk bakgrunn fra Theory of Constraints (TOC) og LEAN construction.

Stort sett all programmering skjer som parprogrammering, noe jeg setter veldig stor pris på. Hvert team har stor grad av autonomi og er ansvar for både back- og front-end.

På backend bruker vi .Net, mens på frontend brukes React. I tillegg er det mange gamle deler av systemet som fremdeles kjører på asp.net med vb-script.

Du har utviklet en del mobilapper, blant annet en app som har reddet liv? 🚑

Ja, SmsLivräddare er et svensk initiativ hvor vi i UMS ble opprinnelig bedt om å lage backend-løsningen.

Løsningen skulle samle inn lokasjonen til frivillige hjelpere via en app, og så skulle AMK-sentralene trigge et kall til vår backend dersom de fikk melding om en mulig hjertestans. Vi skulle så finne x antall personer som fikk melding om å løpe til pasienten, mens x andre fikk melding om å først hente en hjertestarter og så ta den med til pasienten.

Jeg hadde akkurat begynt å utforske Xamarin og tenkte at vi sikkert kunne klare å lage den appen også. Vi fikk lov til å prøve oss litt frem, og fikk ganske raskt opp en prototype som fungerte ganske bra. Etterhvert ble løsningen lansert i Sverige, og senere også i Danmark under merkenavnet TrygFonden Hjerteløber.

En litt gøy historie er at vi var på Xamarin Evolve 2016-konferansen i Orlando. Da hadde Microsoft akkurat kjøpt opp Xamarin, så det var endel «kjendiser» der. Vi havnet på en fest med noen av sjefene i Xamarin, blant andre Miguel de Icaza som var med å startet bla GNOME, Mono og Xamarin. Han ble mektig imponert over hva vi hadde brukt «hans» teknologi til, og syntes det var veldig kult når vi kunne fortelle at appen hadde vært med å redde liv. Dette møtet resulterte i at vi ble intervjuet av Microsofts teknologiblog!

Eirik Lie har vært med på å lage apper som har reddet liv.
Eirik Lie har vært med på å lage apper som har reddet liv. Vis mer
«Vi havnet på en fest med noen av sjefene i Xamarin.»

Hvordan ser uka ut for deg? 📆

Er på kontoret hver dag så sant det lar seg gjøre. Siden vi arbeider så tett som team er det mye kjekkere å være tilstede sammen med de andre på kontoret enn å sitte på Teams hjemmefra.

Vi har teknisk morgenmøte klokken 9 hver dag hvor vi bruker Tidsbanken Flyt for å gå gjennom arbeidsoppgavene for alle teamene. Vi tilstreber å ha så få samtidige jobber som mulig under arbeid. I tillegg brukes disse møtene til å gå gjennom eventuelle bugs som har kommet inn fra supportavdelingen. Etter at vi begynte å håndtere bugs på denne måten, har vi fått ned ledetiden på bugfiksing kraftig.

Ellers har vi et kort fellesmøte klokken 12 hver dag, hvor vi går gjennom felles status sammen med salg og marked. Hver fredag har vi «Friday wins» hvor hele bedriften. Der presenterer alle team tre enkle ting i løpet av maks fem minutter.

  • Hva har vi gjort denne uken som fører oss målet
  • Hva har vi gjort denne uken som ikke har ført oss mot målet
  • Hva skal vi gjøre neste uke som skal føre oss mot målet

Her er det også rom for tekniske demonstrasjoner av ting man vil vise resten av organisasjonen.

Fra en Meetup på kontoret tidligere i år. 📸: Privat
Fra en Meetup på kontoret tidligere i år. 📸: Privat Vis mer

Hva er det neste du har lyst til å lære deg mer om? 🧠

Rett før jeg begynte i Tidsbanken brukte jeg endel tid på å lære meg SwiftUI.

Ble avbrutt av at tiden ikke strakk helt til da jeg begynte i ny jobb og måtte lære meg React. Håper å kunne ta opp igjen SwiftUI etter hvert, om ikke i jobbsammenheng, så eventuelt som et sideprosjekt.

Hva er den mest utfordrende situasjonen du har stått i? 👀

En tidligere arbeidsgiver ville at jeg skulle lage et løsningsforslag for et regime jeg har lite til overs for.

Løsningen innebar blant annet lokalisering av enkeltindivider og rapportering når grupper av mennesker møttes på samme lokasjon.

Jeg forklarte at dette ville jeg ikke være en del av, og at jeg syntes ledelsen skuffet når de ikke stoppet dette før det kom så langt som det gjorde. Dette var en av grunnene til at jeg begynte jeg å se meg om etter et annet sted å jobbe.

Nå skal det sies at prosjektet aldri ble noe av, men jeg synes at vi som utviklere har et moralsk ansvar å ta hensyn til når det gjelder hva vi lager eller velger å la vær å lage.

Selv om ting kan være teknisk mulig å gjennomføre, betyr ikke det bør gjennomføres.

«Dette ville jeg ikke være en del av, og jeg syntes ledelsen skuffet når de ikke stoppet dette før det kom så langt som det gjorde.»

Hva er bransjens største utfordring akkurat nå? 🔭

Vanskelig å si noe fornuftig om, men Copilot og andre nye verktøy gjør det nå veldig lett å skrive kode som «virker».

Problemene oppstår gjerne når man stoler blindt på det som kommer ut, og ikke har helt forståelsen til å vite hvorfor programmet oppfører seg som det gjør, og hva eventuelle feil skyldes.

Så en mangel på overordnet forståelse og innsikt kan kanskje blir en utfordring fremover.

Slik ser Eiriks kontorpult ut. 📸: Privat
Slik ser Eiriks kontorpult ut. 📸: Privat Vis mer

Hva er ditt beste tips til andre utviklere? 🤖

Finn en (eller flere) som du trives å jobbe med, og parprogrammer så mye som mulig. Man lærer utrolig masse på denne måten, samtidig som man unngår å gå for langt ned en «sidevei», noe som er fort gjort når man sitter alene.

Ellers er det vel den gamle slageren og å «holde det enkelt» og ikke prøve å være for smart. Være heller ikke redd for å si nei til forslag som tar fokus bort fra hva som er programvarens fokus.