kode24s lesere stemte nylig fram hjemmekontor som årets trend 2021.
Det er vanskelig å være uenig; de aller fleste utviklere tilbragt store deler av de siste to årene der, uansett om de elsker eller hater det.
Nå har regjeringen avslutta den siste runden med krav om hjemmekontor, samtidig som de anbefaler arbeidsgivere å "tenke over hvordan de unngår at alle sine ansatte blir syke samtidig", som i praksis kan bety hybridløsninger.
Men vil utviklerne tilbake på kontoret? Både ja og nei, viser en fersk undersøkelse fra kode24.
«95 prosent synes med andre ord at hjemmekontor hver dag hver uke blir for mye.»
Kontor noen dager i uka
Vi spurte våre følgere på LinkedIn, Twitter og i kode24-klubben på Facebook hvordan de helst ville bruke kontoret framover. Undersøkelsen ble gjort samme dag som lettelsene ble lagt fram, 1. februar, og vi fikk totalt 639 svar.
Spørsmålet var "Hvor mange dager i uka vil du helst være på kontoret med kolleger?", og totalt fordelte svarene seg slik:
- Ingen (0 dager i uka): 5 prosent
- Et par dager i uka (1 til 2 dager): 49 prosent
- Mesteparten av uka (3 til 4 dager): 35 prosent
- Hele uka (5 dager): 11 prosent
Sjefen din kan tvinge deg tilbake på kontoret
En mellomting
Bare et fåtall vil altså aldri være på et kontor; 5 prosent. 95 prosent synes med andre ord at hjemmekontor hver dag hver uke blir for mye.
- Det er klart de ansatte synes det er kjedelig at det stenges ned igjen nå. Vi har avlyst julebord og julelunsj og vi merker at de fleste generelt er lei av pandemien, uttalte Frode Wærnes, økonomisjef i Kantega og leder for bedriftens Bergen-kontor, til kode24 ved siste nedstengning før jul.
De unge rammes hardest: - Vi har avlyst julebord og merker at de fleste er lei
Det store flertallet vil være noen dager på kontoret. Én til to dager i uka er det mest populære alternativet, med hele 49 prosent av stemmene, mens 35 prosent kan strekke seg til tre-fire dager på kontoret i uka.
- Hos oss er den framtidige arbeidsplassen hybrid. Både frem mot jul og inn i det nye året, sa rådgiver Katrine Heldor Storm i NAV til kode24 i fjor vinter.
Det som for de fleste var normalen tidligere, å være hele uka på kontoret, er ikke spesielt populært: Bare 11 prosent, rundt hver tiende, ønsker å være hele uka på kontoret.
Dette overrasker kanskje enkelte direktører, men det overrasker neppe norske utviklere flest, som har prøvd å si fra om kontorets utfordringer i mange år.
Det åpne landskap
- Det som i alle fall er uaktuelt for meg, er å sitte i åpent landskap noen gang igjen, uttalte Johannes Brodwall i mars i fjor, da vi snakket om tida etter korona.
For spesielt de åpne kontorlandskapene har plaga mange norske utviklere lenge. kode24 har siden 2018 skrevet artikkel opp og artikkel ned om hvor dårlig utviklere jobber i det åpne landskap.
Og selv om enkelte selskaper tok konsekvensen av dette, ble det store flertallet av norske utviklere plassert i åpne kontorlandskaper om de ville eller ei.
- Slutt med åpent kontorlandskap!
Også helt nye kontorer som bygges under korona er i stor grad åpne landskap. For eksempel kontorene til konsulentselskapet Alv, som har talt kontorets sak gjennom pandemien.
"Det er ikke i de formelle møtene at de fleste muligheter og ideer dukker opp, men heller i de tilfeldige og sporadiske møtene ved kaffemaskina, når man går forbi en kollega i det åpne landskapet, eller når man begynner den uformelle idediskusjonen når man har en kort pause eller lunsj", skrev daglig leder Marcus Sahlin Pettersen i Alv på kode24 i fjor vår.
"Mye av dette mister man i en distribuert hverdag på hjemmekontor."