– Bekymra for hva AI gjør med unge utvikleres evne til å forstå kode

Ukas koder, Knut Marius Sundt i ilder, ser flere problemer med AI-revolusjonen.

Knut Marius Sundt er tech lead og utvikler i ilder. 📸: Privat
Knut Marius Sundt er tech lead og utvikler i ilder. 📸: Privat Vis mer

Hvorfor ble du utvikler? 👶

Tror egentlig at banen min var lagt fra jeg var rundt 10 år, og bestemte meg for å demontere Nintendoen min fordi jeg var nysgjerrig på hvordan den så ut på innsiden. Alltid vært fascinert av teknologi og elektroniske dingser. Jeg visste tidlig at jeg skulle “jobbe med data”, og veien inn i utvikling ble naturlig mot slutten av videregående. Så ble det dataingeniør-grad i Kongsberg og videre med mastergrad i Bergen.

«Jeg syns noe av det beste ved å være utvikler er at man kan bruke ekspertisen sin i praktisk talt alle bransjer.»

Siden det har jeg jobbet aller mest in-house som fullstack-utvikler innen telecom og mediebyrå, før jeg for tre år siden begynte som konsulent i ilder.

Jeg syns noe av det beste ved å være utvikler er at man kan bruke ekspertisen sin i praktisk talt alle bransjer. Er du for eksempel lei av å jobbe med bank og finans kan du ta med deg den samme grunnkunnskapen din og jobbe med et helt annet domene og helt andre mennesketyper. Det er jo egentlig ganske unikt!

Knut Marius Sundt (til venstre) og kollega Tor Gjøsæter (til høyre) på ilder-kontoret. 📸: Privat
Knut Marius Sundt (til venstre) og kollega Tor Gjøsæter (til høyre) på ilder-kontoret. 📸: Privat Vis mer

Hva jobber du med? 💪

Jeg jobber som tech lead og frontend-utvikler i et prosjekt vi gjør for Eviny Mobil Energi i Bergen. Kjempespennende prosjekt som handler om muliggjøre elektrifisering av byggebransjen.

Vi har et team (etter TaaS-modell) som utvikler en web-applikasjon som skal la entreprenører og andre aktører i byggeprosjekter overvåke og administrere det elektriske utstyret de har på byggeprosjektene sine. Dette blir spesielt viktig nå, ettersom Norge og flere andre land jobber med å redusere utslipp fra byggeplasser ved å bruke mobile batterisystemer og ladestasjoner.

Applikasjonen tilbyr fjernstyring av utstyr, visualisering av live data fra infrastukturen, energirapportering, prosjektstyring og masse mer. Føler meg heldig som får være med å lage dette!

Her bruker vi React og TypeScript på frontend, Go og PostgreSQL på backend, og GraphQL imellom. Liker stacken, og særlig at det er høy grad av typesikring hele veien fra databasen til frontend. Vil også trekke fram at vi har tatt i bruk Linear som issue tracker. Beste trackeren jeg har vært borti!

Knut Marius jobber for tiden på et prosjekt for Eviny. 📸: Privat
Knut Marius jobber for tiden på et prosjekt for Eviny. 📸: Privat Vis mer

Hvordan ser uka ut for deg? 📆

Jeg bor nærme kontoret mitt, og her på Stord har vi ikke noe som heter rush-trafikk, så jeg foretrekker å være på kontoret mer eller mindre hver dag. Føler jeg har godt av å komme meg ut av huset, og jeg er generelt sett en sosial person som liker å ha andre kolleger rundt meg.

Når det er sagt så setter jeg veldig pris på at vi har fleksibilitet rundt bruk av hjemmekontor og arbeidstid. Som familiefar blir hverdagen litt lettere å få til å gå rundt med litt fleks.

I prosjektgruppa mi har vi brukt en del tid på å forbedre arbeidsprosessen vår iterativt ved å redusere antall periodiske møter, og mesteparten av dialogen foregår på Slack, siden vi er et distribuert team.

Knut Marius foretrekker å være på kontoret nesten hver dag. 📸: Privat
Knut Marius foretrekker å være på kontoret nesten hver dag. 📸: Privat Vis mer

Jeg syns det er viktig med en smidig og effektiv arbeidsprosess der man trimmer bort mest mulig kontraproduktivt støy, og fokuserer på høy ledeevne innad i utviklergruppen og mot oppdragsgiver/produkteier.

Daglig standup på 15 minutter syns jeg er en fin ting, og det er viktig at det er lav terskel for å gripe inn hvis noen blir for pratsomme (ofte er det jeg som skravler, så da er det fint å ha folk på teamet som ikke er redd for å hinte om at diskusjonene kan tas etter møtet).

Hva er det neste du har lyst til å lære deg eller bli bedre på? 🧠

For litt siden impulskjøpte jeg en el-gitar, og nå har jeg et lite prosjekt om å lære meg mer om improvisasjon, så nå er Youtube-feeden min fylt opp av skjeggete menn som forklarer om pentatoniske skalaer og denslags.

Jeg er nok en person som har lett for å bli veldig engasjert i nye interesser og hobbyer, så vi får se hvor lenge dette varer…

Fra hjemmekontoret. Elgitaren til høyre i bildet. 📸: Privat
Fra hjemmekontoret. Elgitaren til høyre i bildet. 📸: Privat Vis mer

Hva er den mest utfordrende situasjonen du har stått i? 👀

Har heldigvis vært forskånt fra veldig tøffe situasjoner i jobbsammenheng, så hvis jeg skal trekke fram noe jeg syns kan være ubehagelig så er det når jeg vikler meg inn i flere ansvarsområder enn det jeg føler at jeg har kapasitet til å følge opp.

«Følelsen av å hele tiden måtte forsake noe jeg tenker at jeg burde prioritert kan være slitsom i lengden.»

Følelsen av å hele tiden måtte forsake noe jeg tenker at jeg burde prioritert kan være slitsom i lengden.

Hva ser du på som bransjens største utfordring akkurat nå? 🔭

På generell basis vil jeg nok si AI, fordi det ser ut til å påvirke oss i en vanvittig fart, uten at vi nødvendigvis klarer å se de langsiktige konsekvensene.

På den ene siden ser jeg på det som et superverktøy som vi ikke kan la være å ta i bruk, men samtidig er jeg bekymret for hva verktøyene gjør med særlig unge utvikleres evne til å forstå koden de selv produserer.

Jeg er redd folk gjør seg selv irrelevante ved å ukritisk stole på AI.

I tillegg er det litt skremmende å se at bestillere av software allerede ser ut til å tenke at de kan kutte investeringene sine i utvikling med argument at “det må da være mulig å få gjort dette enkelt med alt som nå finnes av AI”.

Knut Marius' fritidsinteresser inkluderer blant annet småviltvakt og disc golf. 📸: Privat
Knut Marius' fritidsinteresser inkluderer blant annet småviltvakt og disc golf. 📸: Privat Vis mer

Hva er ditt beste tips til andre utviklere? 🤖

Det høres kanskje litt rart ut med tanke på forrige spørsmål, men jeg vil vel si at de fleste utviklere faktisk BØR ta i bruk verktøy som Copilot, men at de må bruke det med omhu.

Ikke falle for fristelsen til å sjekke inn kode de ikke vet at de kan stå inne for!

Copilot har økt produktiviteten min ganske drastisk, fordi jeg bruker mye mindre tid på boilerplate-kode. Det føles litt som å kode på steroider, og jeg ville slitt med å gå tilbake.

Ser for meg at det er sånn snekkeren med skrujern følte det da han fikk sin første drill.