- Med lav arbeidsledighet og økende etterspørsel etter flinke folk, ser arbeidsmarkedet fortsatt bra ut for teknologer, sier Trygve Håkedal, konserndirektør for teknologi i Storebrand, til kode24.
Det er vanskelig å ikke la seg påvirke av daglige overskrifter om renteøkning, ulevelige strømpriser, permitteringer og urolige finansmarkeder.
Men hvis du er en av dem som lurer på hvilke konsekvenser dette kan få for jobben din, er beskjeden fra fagfolka som har peil klar:
Du kan slappe av!
Mange mener tech-bobla nå sprekker i USA. Men hva skjer her i Norge?
Konkurranse om norske utviklere
Fra sin egen bransje trekker Håkedal frem at digitaliseringen, løft til skytjenester, økt fokus på cybersikkerhet, bruk av kunstig intelligens og modernisering av kjernesystemer, gjør at det vil være stor etterspørsel etter utviklere fremover - uavhengig av økonomien for øvrig.
- Konkurransen om talentfulle og dyktige utviklere er sylskarp mellom norske selskaper. I likhet med andre selskaper og bransjer utvikler vi nye løsninger samtidig som vi fornyer de gamle, og trenger derfor stadig flere flinke folk.
- Er det noe norske utviklere bør tenke over framover for å stille sterkere i arbeidsmarkedet?
- Norske utviklere bør tenke på sin egen kompetanse og hvordan de kan holde seg oppdatert på ny teknologi, svarer Håkedal.
«Våre beste utviklere lærer seg nye ting og øker kompetansen sin kontinuerlig»
Tenk over kompetansen din
Håkedal legger til at etterutdanning for utviklere kan ha mange former.
- Våre beste utviklere lærer seg nye ting og øker kompetansen sin kontinuerlig. Vi utfordrer stadig våre ansatte til å jobbe med og teste ut ny teknologi, og slik sikre både utvikling og læring.
Nicolai Rygh, teknologidirektør i DNBs personmarked, er heller ikke spesielt bekymra for utviklere. Han mener behovet for utviklere, og teknologer generelt, er skyhøyt.
- Teknologi er en av våre viktigste pilarer til å bygge fremtidens bank, så vi kommer til å se en betydelig økning hos oss i tiden fremover.
Krav om utdannelse på vei ut for utviklere: - Har ikke råd til sånt jåleri lenger
Få mørke skyer i horisonten
Heller ikke Geir Aaasen, forbundssekretær i El og IT Forbundet, ser mørke skyer i nær framtid.
- Bortsett fra økte priser generelt, har vi ikke registrert noe som tilsier at kravet om gode utviklere kommer til å falle med tiden, sier Aasen til kode24.
Han forteller at IKT-kompetanse-rapporten fra 2021 viste et forventet underskudd på tilgjengelige personer med IT-utdannelse.
- Dette har vi allerede begynt å se eksempler på, sier Aasen.
Nå er bransjen så utsulta på utviklere at de tilbyr familien din 50.000 kroner for å tipse om deg
Alle utrygge hvis store ting skjer
Aasen trekker også fram at WA.works rapporterer til kode24 at næringa begynner å bry seg mindre og mindre om krav til utdannelse.
- Vi har også sett tidligere eksempler på vervekampanjer.
Aasen mener derfor det er få ting som tyder på at norske utviklere er i fare for å miste jobben med det første.
- Men hvis for eksempel økte priser eller andre store ting skjer, som sterkt endrer forutsetning for videre drift, så er «alle» utrygge, påpeker han.