Ber den norske bransjen bidra med råd om hva AI-gigantene skal få lov til

EU har bedt om innspill til sin anbefalte praksis for AI-modeller. Karianne Tung mener det er viktig at norske aktører bidrar inn i prosessen.

Karianne Tung ønsker at norske aktører skal gi innspill til EU sin AI-strategi. 📸: Terje Bendiksby / NTB
Karianne Tung ønsker at norske aktører skal gi innspill til EU sin AI-strategi. 📸: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Digitaliseringsminister Karianne Tung mener norske aktører innen teknologi har noe å bidra med når EU skal legge føringer for sin AI-politikk.

AI-kontoret i EU skal lage en anbefalt praksis om pålitelige AI-modeller, som brukes til ulike formål etter AI-forordningen.

– Vi har kompetanse og erfaring innen alle disse områdene, sier Tung i en pressemelding.

Frist om én uke

Funksjonen til kontoret er todelt. De skal bidra til at tillitsvekkende AI-systemer blir utviklet og brukt, men de skal også sørge for å beskytte samfunnet mot risikoene AI kan utgjøre.

Fristen for å gi innspill er satt til 18. september, og næringsliv, offentlige myndigheter, rettighetshavere, organisasjoner i sivilsamfunnet, akademia og uavhengige eksperter skal kunne komme med innspill.

– Det er svært viktig hvordan tek-selskapene bak de store, generelle KI-modellene, som er grunnlag for tjenester som ChatGPT og Copilot, oppfører seg i Europa. Her kan Norge bidra med viktige innspill til EUs KI-kontor, sier Tung.

Dette ber de om innspill til

EUs KI-kontor ber om innspill til anbefalinger på tre ulike områder:

  • Hvordan trygge transparens og rettigheter
  • Hvordan håndtere systemrisiko
  • Hvordan lage og følge opp kjøreregler for disse modellene i Europa

De har også opprettet en portal der innspill kan leveres: AI Act: Have Your Say on Trustworthy General-Purpose AI | Shaping Europe’s digital future.

– Jeg håper norske aktører benytter anledningen og bidrar til å påvirke hva disse IT-gigantene kan gjøre og ikke gjøre i Europa, sier Tung.

I pressemeldingen skriver Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet at de også ønsker å bli tipset om innspillene som blir sendt inn fra norske aktører på postmottak@dfd.dep.no.