Ber om din hjelp til å lære andre koding: - Problematisk i dag

- Håper koding.no fyller et tomrom, forteller Håkon Svennes Underbakke, og inviterer til dugnad.

26 år gamle Håkon Svennes Underbakke driver eget selskap fra Suldal kommune, og håper å hjelpe nordmenn i hele landet med sine første skritt mot programmering gjennom koding.no. 📸: Privat
26 år gamle Håkon Svennes Underbakke driver eget selskap fra Suldal kommune, og håper å hjelpe nordmenn i hele landet med sine første skritt mot programmering gjennom koding.no. 📸: Privat Vis mer

Se for deg at du vil lære deg å programmere. Hvor starter du?

Joda, du kan lese artikler på kode24.no, du kan finne guider på YouTube, du kan finne en million kurs på Google, du kan lese dokumentasjon.

Men hvordan veit du hvor du skal starte - når du er helt blank?

- Jeg har fått endel spørsmål gjennom årene, om anbefalte kurs eller læringsressurser. Problemet er at ressursene jeg vil anbefale er så spredd ut over internett, og egnet for forskjellige nivå, sier utvikler Håkon Svennes Underbakke til kode24.

- Å ha én plass som aggregerer dette, som skreddersyr og presenterer det på en hyggelig måte, er et tomrom jeg håper Koding.no kan fylle, fortsetter han.

Men for å gi norske, vordende kodere det startstedet de mangler, trenger han din hjelp.

«Jeg synes det er kjekt å gi tilbake når jeg kan.»

Selvlært selv

- Min egen karriere har kanskje vært en slags inspirasjon. Jeg har fått veldig mye god lærdom gjennom internett, hovedsakelig gratis - og jeg synes det er kjekt å gi tilbake når jeg kan, forteller utvikleren.

26 år gamle Underbakke er nemlig selv en selvlært utvikler. Han lærte seg webutvikling på barneskolen, lagde sin første nettside for en kunde da han var 16 år, gikk elektro/IKT på videregående og fikk seg jobber i blant annet LIGL og Capgemini.

Nå driver han sitt eget selskap, Ryfylke React AS, og gjennom Koding.no vil han hjelpe andre dit han selv er i dag.

På beta.koding.no ser du hvordan nettsida er ment å lære folk å kode helt fra start.
På beta.koding.no ser du hvordan nettsida er ment å lære folk å kode helt fra start. Vis mer

- Jeg kjøpte koding.no i september 2021. Det var i grunn tilfeldig at jeg snubla over domenet og fant ut at det ikke var i bruk til noe som helst, forteller Underbakke, og ideen ble raskt å lage en startgrop for de som vil lære seg nettopp koding.

Ikke bare koding

På beta.koding.no kan du se en slags skisse av hva Underbakke kanskje ser for seg:

  • Før det blir noe snakk om selve koden, kan man finne ut om koding i det hele tatt kanskje er noe for deg, og hvilke fagområder man kan fordype seg i.
  • Det forklares nøyaktig hva man trenger for å sette i gang, og gis generelle tips om hvordan man best lærer.
  • Og så, først senere, begynner det rent tekniske.

- Drømmen er at Koding.no kan bli en levende og aktiv læringsressurs med et godt samfunn, som holder seg naturlig oppdatert igjennom open source- bidrag, forteller Underbakke.

- Nettstedet skal ikke sky vekk fra å linke til gode eksterne ressurser, siden det er ingen agenda om å tjene noe på publikum - kun et felles mål om å forbedre opplevelsen for nybegynnere.

Trenger bidrag

Gjennom blant annet kode24-klubben har Underbakke nå bedt sine medkodere om hjelp til å fylle Koding.no med innhold.

- Siden jeg selv hovedsakelig er erfaren rundt frontend, så er det de andre fagområdene som virkelig trenger bidrag per i dag, forteller han.

Du kan bidra gjennom Github-repoet, som også er tilgjengelig ved å trykke på redigeringsknapper på selve Koding.no. Underbakke trenger blant annet hjelp til artikler, rettelser, skreddersying og punktering av problemer med innholdet som allerede ligger ute

Mer informasjon om hvordan, finner du på beta.koding.no/wiki/bidra.

- Alle typer bidrag er velkomne, understreker Underbakke.

- Det har vært mye debatt rundt dette med utdanna versus selvlærte utviklere. Hva tenker du selv – vil selvlærte utviklere fortsatt være en greie framover?

- Jeg tror at det vil fortsette å være attraktivt, så lenge det fortsetter å komme dyktige selvopplærte utviklere på markedet. Og disse fagområdene er generelt sett i konstant endring, så formell utdanning vil alltid ha tomrom som trengs å fylle med en eller annen slags form for selvopplæring.