Betalte SALT 125.000,- for å slippe unna – nå legger de ned

Kvinne gikk arbeidsledig et halvt år uten å få lov til å søke jobber. Nå sier SALT at de gir opp det norske markedet.

Bootcampen SALT markedsfører seg som en måte å få seg utviklerjobb på etter tre måneders bootcamp, men virkeligheten har vist seg å være vanskeligere. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Bootcampen SALT markedsfører seg som en måte å få seg utviklerjobb på etter tre måneders bootcamp, men virkeligheten har vist seg å være vanskeligere. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Tidligere i sommer fortalte kode24 hvordan elever ved bootcampen SALT følte seg lurt: De mente de ble lova jobb etter bootcampen, men fikk senere beskjed om at dette ble vanskelig i dagens marked.

Elevene "strøyk" med vilje, for å slippe å betale store summer for å slutte før tida.

Ikke alle har vært like heldige: En kvinne, som vil være anonym på trykk, måtte ut med 125.000 kroner etter å ha venta i månedsvis på at SALT skulle få henne ut i arbeidslivet.

SALT innrømmer nå overfor kode24 at det norske arbeidsmarkedet er for vanskelig for dem, og at de derfor legger ned.

Fikk aldri intervjuer

– De lova deg alt, og virka som en god mulighet om man faktisk kom inn, forteller kvinnen til kode24.

Hun søkte, kom inn og flytta inn på hotellet SALT spanderte på henne i Stockholm. Deretter gjennomførte hun en tre måneder lang bootcamp i fullstack JavaScript-utvikling, som hun beskriver som "noe av det vanskeligste hun har gjort i hele sitt liv", men veldig lærerik.

I januar 2022 var hun ferdig, og klar for det SALT kaller sitt "post graduation program". Du skal da stå for egen læring, tilbake i eget hjem, mens salgsfolka i SALT prøver å få deg utplassert som konsulent for dem.

– De sa hele tida at de hadde masse møter med potensielle kunder, men vi fikk aldri noen intervjuer, forteller kvinnen.

SALT forklarer opplegget sitt slik. Det var på punkt nummer 3, "post graduate program", at kvinnen vi snakker med ble sittende fast i et halvt år.
SALT forklarer opplegget sitt slik. Det var på punkt nummer 3, "post graduate program", at kvinnen vi snakker med ble sittende fast i et halvt år. Vis mer

Arbeidsløs, men bundet

I markedsføringa sier SALT at denne perioden skal vare i maks et par måneder. Men månedene gikk, med under 30.000 kroner i måneden i lønn, uten at kvinnen fikk noen konsulentjobb.

Etter et halvt år med venting begynte hun, og flere av klassekameratene, å søke jobber på eget initiativ. Selv om dette egentlig ikke var "lov" mens de var under SALTs kontrakt, uten å først betale seg løs fra opplegget.

– Så vi var veldig nervøse for at de skulle finne ut av hva vi gjorde, forteller kvinnen.

– Men jeg ble jo bare mer og mer frustrert, og følte meg veldig holdt tilbake. Jeg følte meg arbeidsløs, med hendene bundet. For hvor lenge skulle jeg måtte vente? Syv måneder? Åtte?

Til slutt fikk hun et jobbtilbud, fortalte SALT at hun ville ut, og fikk nettopp det hun frykta: En regning på 125.000 kroner.

«Jeg følte meg arbeidsløs, med hendene bundet.»
Først etter å ha jobba som SALT-konsulent i 1.905 timer, slipper man å betale for seg, ifølge kontrakter kode24 har fått tilgang til.
Først etter å ha jobba som SALT-konsulent i 1.905 timer, slipper man å betale for seg, ifølge kontrakter kode24 har fått tilgang til. Vis mer

"Bedragersk"

Kvinnen lånte penger av foreldra sine, betalte seg ut, starta i jobben, og har ikke angra et sekund på avgjørelsen; hun skal nemlig ha møtt SALT-deltakere som hadde venta over ett år uten å ha fått noen oppdrag.

Men hele situasjonen kom overraskende på henne. For i likhet med SALT-deltakerne kode24 tidligere har prata med, synes hun ikke bootcampen er ærlig om opplegget:

  • I markedsføringa virka det for henne som at alle SALT-deltakerne er garantert jobb, kort tid etter den tre måneder lange bootcampen.
  • SALT skal aldri ha fortalt henne at venteperioden etter bootcampen kunne bli så langt; på nettsidene deres står det "0-3 måneder". Ventetida skal dessuten ha vært helt meningsløs for henne, mens SALT kaller det et "post graduation program".
  • SALT krever at deltakerne jobber for dem i et antall timer tilsvarerende ett år, etter at deltakerne faktisk har fått et oppdrag. Dermed risikerer deltakere å være bundet til SALT mye lenger enn ett år, når det tilsynelatende kan ta like lang tid å faktisk få et oppdrag.

– Jeg er veldig takknemlig for opplæringa, jeg synes det var en kjempebra bootcamp, men jeg skulle ønske jeg var forberedt på alt dette. De må være realistiske på hva de tilbyr, for nå er de ganske bedragerske. De kan ikke si at de tilbyr jobber om de ikke klarer det, mener kvinnen.

Summen man må betale om man slutter i SALT før man har jobba lenge nok som konsulent, skal tilsvare summen SALT har betalt for å lære deg opp. I denne kontrakten er summen høyere enn kvinnen vi har snakka med betalte, muligens fordi denne kontrakten er ferskere.
Summen man må betale om man slutter i SALT før man har jobba lenge nok som konsulent, skal tilsvare summen SALT har betalt for å lære deg opp. I denne kontrakten er summen høyere enn kvinnen vi har snakka med betalte, muligens fordi denne kontrakten er ferskere. Vis mer

Legger ned i Norge

Sist kode24 snakka med SALT stod de fast på at de aldri har lova noen jobb, og at markedsføringa deres bare "kommuniserer deres forretningside".

Når kode24 tar kontakt med dem nå, har pipa fått en ganske annen lyd.

– Den siste tida har vi opplevd at markedet har vært utfordrende, særlig i Norge. Vi har derfor ikke lykkes så godt som vi ønska, skriver SALT-CEO Camilla Wallin i en epost til kode24.

Hun vil ikke "kommentere enkeltsaker", og derfor heller ikke svare på noen av våre direkte spørsmål. Men hun slipper en ny bombe i saken:

– Vi har over tid vurdert situasjonen i Norge, og har kommet fram til at det vil være vanskelig å fortsette å tilby tjenestene våre med dagens rammevilkår og markedssituasjon. Vi har derfor bestemt oss for å avslutte satsningen i Norge, skriver hun.

"Vanskelig beslutning"

SALT er altså historie, for denne gang, i Norge. De fortsetter i Sverige, men vil ikke lenger tilby plasser til norske deltakere, for det norske markedet.

Foreløpig har ingenting blitt endra på SALTs nettsider, så langt kode24 kan se, men de skal ha fortalt alle norske deltakere om nedleggelsen.

– Våre ansatte har fått informasjon om dette i samsvar med arbeidsmiljølovens regler. Dette har vært en vanskelig beslutning for oss, og vi vil takke alle utviklerne og kundene våre som har vist oss tillit opp igjennom, avslutter Wallin.

Ifølge kvinnen som måtte punge ut 125.000 kroner, slapp andre norske SALT-deltakere senere unna uten å måtte betale. De hadde da venta i rundt ett år på oppdrag, uten hell.