Mange drømmer om å skifte karriere, men de færreste gjør alvor av det. Joakim Lea er en av dem som faktisk fulgte drømmene sine, da han etter ni år forlot jobben som bilselger.
Takket være en fremsynt leder som så forbi manglende utdanning, pluss en solid dose egen motivasjon, jobber Joakim i dag med det han liker aller best – og ikke det han ble utdannet som.
– Jeg har alltid vært veldig interessert i IT. Jeg gamet og satte opp servere på gutterommet hjemme. Men jeg har en far som har jobbet i bilbransjen i mange år, så da jeg skulle velge utdanning ble det salg og service på videregående, forteller Joakim til kode24.
Etter endt lærlingtid i 2008 – 2010 fikk han fagbrev som bilselger, og begynte som bilselger i Vestfolds største bilforhandlerkonsern.
I dag jobber Joakim i IT-bransjen som applikasjonsforvalter i Bergene Holm, og sper på inntekten med SaaS-applikasjonen CarCloud som han koder fullt og helt på fritiden og selger til den samme bilbransjen som han forlot for fire år siden.
«Hvilket språk skulle jeg lære? Det er så mange valg, og veldig mange sterke meninger.»
Oppdaget lidenskapen for programmering
Historien starter rundt 2016-2017, da Joakim Lea drev med salg av bruktbil.
Joakim forteller til kode24 at han lenge var frustrert over at han ikke hadde noe godt system for å holde styr på potensielle kunder som stakk innom butikken.
Det ble etter hvert veldig mange gule lapper, noe som ga ham en idé om å lage et system for å fange opp disse kundene, hvilken bil de var interessert i, kontaktinformasjon, og så videre.
– Det var her alt startet. Da hadde jeg et konkret prosjekt jeg kunne bruke til å lære meg å kode.
Til tross for IT-interessen, hadde ikke Joakim verken programmeringserfaring eller utdanning innenfor IT.
– Hvilket språk skulle jeg lære? Det er så mange valg, og veldig mange sterke meninger. Valget falt til slutt på PHP.
Han sier at selv om PHP får mye "kjeft", så mener han det viktigste til syvende og sist er at man velger den teknologien som "får jobben gjort".
Gründer tok grep: - «Dette kan jeg jo kode selv!»
Viste det nye systemet til sjefen
Etter å ha valgt programmeringsspråk begynte Joakim å jobbe metodisk og målbevisst for å lære seg det han trengte. Han kjøpte abonnement på Codecademy og tok en masse kurs i PHP, CSS, HTML, CSS-rammeverket Bootstrap, samt SQL.
Det å ha et konkret prosjekt å jobbe på, gjorde at læringen gikk raskt. Etter en stund hadde han utviklet en løsning han brukte daglig i jobben som bruktbilselger.
– Daglig leder fikk snusen i dette, så jeg presenterte løsningen for ham.
Bilkonsernet hadde sju butikker, og alt av internrapportering lå i Excel-dokumenter. Daglig leder spurte om ikke Joakim kunne lage noe tilsvarende det han hadde laget for bilselgere. Men løsningen skulle favne alle – fra mekaniker opp til konserndirektør.
«Når jeg ser på koden i dag, så gremmes jeg.»
– Jeg sa; det er greit, jeg skal se på det. Jeg jobbet med rapporteringsløsningen i PHP etter arbeidstid og utover kveldene. Systemet ble ferdig, og de brukte det fra 2019 til 2022.
Prosessen var ifølge Joakim veldig lærerik, men som de fleste andre systemer måtte det videreutvikles og holdes oppdatert over tid.
– Ting blir aldri ferdig, og siden jeg var nybegynner hadde jeg ikke tenkt så langt frem. Jeg fikk ekstremt mye teknisk gjeld, og det var vanskelig å gjøre endringer uten å ødelegge noe annet.
– Når jeg ser på koden i dag, så gremmes jeg. Det var en smørje av HTML og copy/paste-JavaScript fra Stack Overflow, der PHP-funksjoner ble kalt fra én enkelt functions.php-fil på tusenvis av kodelinjer.
Trengte et godt rammeverk
Etter hvert som løsningen vokste, ble det klart at det var behov for å bygge den på nytt på en mer robust måte. Joakim hadde lært en masse av å lage den første versjonen av systemet, og innså at han trengte et godt rammeverk som gjorde det enklere å gjøre endringer og videreutvikle løsningen.
– Så da gikk jeg til Laravel. Det åpnet en helt ny dør, og er helt fantastisk, sier Joakim.
Med Laravel på plass ble det mulig å bygge en mer robust og skalerbar versjon av systemet – det som ble til dagens versjon av CarCloud.
– Det tok meg ett til ett og et halvt år å lage dette systemet. Og da jeg fikk presentert det for kunden min var de klare for det. De valgte å abonnere, og er fortsatt abonnent.
Den nye løsningen kjører i skyen og er laget for å dekke rapporteringsbehovene til bilbutikker og verksteder, fra mekanikere til selgere og administrasjon. Løsningen samler og knytter sammen data på tvers av ulike systemer via API-integrasjoner, fil-import eller manuell input.
– En utfordring er at mange av systemene bilbutikker har ikke har åpne API-er, eller API-er i det hele tatt. Derfor bruker jeg en RPA-løsning som henter ut filer fra systemet.
Nå kan Thomas leve av øl-hobbyen sin: - Økonomien er veldig god
Fikk sin første IT-jobb
Jobben med å lage CarCloud ble det som trigget karriereskiftet til Joakim. Han begynte å innse hvor mye han likte å jobbe med IT, og ønsket seg til den bransjen.
I 2019 dukket det opp en stillingsannonse som produkteier for selskapet Onyx Centersource i Tønsberg – et selskap som lager programvareløsninger for reiselivsbransjen. Joakim forteller at han ikke fikk jobben på grunn av manglende formell utdanning eller erfaring fra IT-bransjen – men sjefen i selskapet sa det kunne åpne seg en mulighet for en juniorstilling senere.
– Et halvt år senere fikk jeg en telefon og ble kalt inn til intervju. Jeg fikk jobben som forretningsanalytiker, og jobbet med det i ett og et halvt år før jeg til slutt fikk produkteierstillingen.
Dette var en teknisk produkteierstilling, tilsvarende den Joakim hadde søkt på tidligere. Men denne gangen var jobben endelig hans.
– Jeg hadde to utviklingsteam som jeg var ansvarlig for fremdriften til, ett i Norge og ett i Dallas. Jeg jobbet med SCRUM og var bindeleddet mellom produktet og den tekniske løsningen.
Joakim forteller at han ikke kodet noe selv i den jobben, men at han lærte en masse.
– Og jeg fortsatte å bygge Laravel-løsningen min ved siden av.
Oppfordrer ledere til å gi selvlærte en sjanse
Joakim oppfordrer flere til å tørre å satse på folk som virkelig brenner for noe og som kanskje har lært seg det meste selv og mangler formell utdanning.
– Det er folkene du møter som er viktige, ikke minst folk i lederposisjoner som lar deg få prøve deg. Jeg får ikke fullrost nok sjefen i Onyx som valgte å satse på meg, sier Joakim.
– Jeg sier ikke at utdanning ikke er viktig. Men sitter du i en posisjon der du kan ansette noen, ta i hvert fall et intervju og ikke bare se på CV-en.
Målet nå er å få flere kunder på CarCloud-løsningen han lager på fritiden. Han er også i dialog med noen av systemene CarCloud integrerer mot om å få tilgang til API-er, slik at han slipper RPA-løsningen.
Tore lager sjokk-rapport over Dagbladet.no: - Ikke sjokkert, sier redaktør
«Jeg har måttet gi opp alt av gaming.»
Stortrives i IT-bransjen
Joakim forteller at han stortrives i jobben han har nå som applikasjonsforvalter av ERP-løsningen til Bergene Holm, og har ingen planer om å gjøre CarCloud til en heltidsbeskjeftigelse.
Dermed må han belage seg på å fortsatt bruke store deler av fritiden til å jobbe med prosjektet.
– Jeg har to barn og kone, så det å kombinere alt med småbarnsliv har vært ganske tøft. Men det er prioriteringer, og jeg har for eksempel måttet gi opp alt av gaming.
Han sier at kona vet at dette er noe han brenner for, og at det blir litt som en hobby. Og hobbyer tar gjerne tid, enten det er gaming, fotball – eller koding.
Joakim forteller at han ikke ville gjort noe annerledes i dag. Heller ikke når det gjelder programmeringsspråk og valg av rammeverk.
– Det viktigste er å få jobben gjort og få det til å fungere, enn å dvele over om man burde valgt noe annet.
Det å hele tiden lære noe nytt, er uansett viktig, mener han.
– I jobben min nå har vi sammen med en utviklingspartner utviklet en integrasjonsplattform der man har valgt C#. Så nå må jeg utforske C# og .NET fremover, og lære meg det, avslutter Joakim.