Bootcampen Allcode lover jobb­ på TikTok: «Uansvarlig luftslott»

Allcode "garanterer jobbmuligheter" etter fire måneder på kurs. Johannes Brodwall reagerer, og Forbrukertilsynet advarer mot at garantien kan være ulovlig.

På TikTok reklamerer Allcode for bootcampen sin, som de hevder gir deg "garanterte jobbmuligheter" etter bare fire måneder på kurs. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
På TikTok reklamerer Allcode for bootcampen sin, som de hevder gir deg "garanterte jobbmuligheter" etter bare fire måneder på kurs. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

– Dette er hvordan du kan bli en programvareutvikler på fire måneder, og få garanterte jobbmuligheter, uten offisiell utdanning, sier en kar i en norsk TikTok-reklame mange får opp i disse dager.

Den reklamerer for bootcampen Allcode:

@Allcode

Bli en programvareutvikler på 4 måneder

♬ Promoted Music - Allcode

– Det er en stor mangel på programvareutviklere over hele verden, så selskaper er villig til å tilby gode kompensasjoner, fleksible arbeidstider og muligheten til å jobbe virtuelt, fortsetter den unge mannen, og gjentar:

– Så ved å fjerne unødvendig materiale, og kun fokusere på det selskaper faktisk ser etter, er vi i stand til å skape programvareutviklere på bare fire måneder, med garanterte jobbmuligheter.

Spørsmålet er om dette er litt for godt til å være sant.

29.700 kroner

Allcode er en bootcamp som ifølge sine egne nettsider gir deg «all kunnskap, alle verktøy, samt kontaktnettet du behøver for å bygge din frihetsgivende og fremtidssikre karriere innen tech på 4 måneder».

  • Bootcampen koster 29.700 kroner, som de foreslår å ta på delbetaling over to år.
  • Mentor og bakmann er Nils Garland, som ifølge Allcode begynte å kode da han var 13 år gammel og fikk et "internship hos Google". Linkedin-profilen viser at han var "Technical Support Engineer" på London-kontoret. Garland er også tungt inne i web3-teknologi, som kryptovaluta og NFT-er.
  • Allcode holder på i Sverige, Norge og Danmark, med identiske nettsider og reklamefilmer, spilt inn med tre ulike menn – Garland selv i den svenske filmen. De ble spilt inn i Dubai, ifølge Garlands Instagram, og selv bor han i Bahrain utenfor Qatar, ifølge LinkedIn.
Allcode hevder å ha hatt over 300 deltakere, og har god score på Trustpilot. Mange er likevel skeptiske. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Allcode hevder å ha hatt over 300 deltakere, og har god score på Trustpilot. Mange er likevel skeptiske. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Allcode oppgir ingen kontaktinformasjon, men i vilkår vises det til selskapet Agency Academy Growthmentors AB. De svarer oss på epost, og sier de har videresendt spørsmålene våre til Allcode.

Men kode24 har ennå ikke fått svar på noen av spørsmålene våre.

"Luftslott"

kode24 har bedt Johannes Brodwall ta en titt på bootcampen. Brodwall er sjefsutvikler i Sopra Steria, har jobba som utvikler i en årrekke, og underviser deltid på Høyskolen Kristiania.

– Det er en viktig sannhet i budskapet om at utdanning ofte fokuserer for lite på praktiske ferdigheter, og kanskje litt for mye på teoretisk kunnskap, sier han til kode24 etter å ha tatt en titt.

– Men ideen om at det skal være mulig å bli dyktig nok til å bli ansatt som utvikler etter fire måneder, er nok et luftslott.

Han følger mange studenter gjennom hele utdanningen deres, og ser at bredden av alt de må lære seg for å være klar for jobb er "mye å fordøye". Han viser for eksempel til at de må lære seg alt fra debugging og versjonskontroll til programmeringsspråk og utrulling – over flere år.

– Jeg tror ikke det finnes den person som vil kunne være klar for utfordringene i arbeidslivet etter fire måneder, sier Brodwall.

«Ideen om at det skal være mulig å bli dyktig nok til å bli ansatt som utvikler etter fire måneder, er nok et luftslott.»
Johannes Brodwall er et kjent fjes for mange studenter og utviklere. Han er mildt sagt skeptisk til å garantere folk jobb etter fire måneder på kurs. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Johannes Brodwall er et kjent fjes for mange studenter og utviklere. Han er mildt sagt skeptisk til å garantere folk jobb etter fire måneder på kurs. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

"Uansvarlig" jobbgaranti

Sentralt i reklamene for Allcode, er premisset om at verden mangler utviklere, og at du derfor er "garantert jobbmuligheter".

– For et par år siden ville Allcode sine løfter om "jobbgaranti" kanskje virke rimelige, sier Brodwall.

Han viser til at arbeidsmarkedet nå er et ganske annet, og at spesielt nyutdanna utviklere sliter med å få seg jobb.

– Så å garantere jobb i dagens marked, er uansvarlig, mener Brodwall.

kode24 har skrevet om flere andre bootcamps som sliter i dagens marked, nettopp fordi de ikke klarer å få deltakerne sine ut i jobb. Blant annet trakk svenske SALT seg ut av det norske markedet nylig, mens Experis Academy har kuttet hoder i flere omganger.

Potensielt ulovlig jobbgaranti

Brodwall mener altså jobbgaratien er uansvarlig, men det kan også være ulovlig i Norge.

– Etter markedsføringsloven er det en egen bestemmelse om krav til garantivilkår, forteller underdirektør Mats Bjønnes i tilsynsavdelingen i Forbrukertilsynet.

Mats Bjønnes i Forbrukertilsynet forteller at det ikke er bare, bare å garantere noe som helst innenfor norsk lov. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Mats Bjønnes i Forbrukertilsynet forteller at det ikke er bare, bare å garantere noe som helst innenfor norsk lov. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Bruker du ordet garanti, må du love mer enn forbrukerlovene allerede gir deg. Og loven krever at nøyaktig hva dette er, tydelig må fortelles.

For Allcodes del finner vi ut av hva garantien innebærer først etter å ha lest oss langt ned i vilkårene deres:

  • Garantien slår ut om du kan huka av alle punktene i en lang liste, blant annet at du har søkt på minst 100 jobber.
  • Har du det, uten å ha fått et jobbintervju, får du én til én-coaching av Allcode inntil du har fått et jobbintervju.
  • Allcode garanterer altså ikke noe annet enn at du får minst ett jobbintervju, etter 100 søknader.

– Fokuserer en påstand kun på det positive, og ikke informerer i markedsføringen om begrensningene som eventuelt gjelder, vil markedsføringen lett være villedende, sier Bjønnes.

Villende markedsføring, altså reklame som kan lure deg, er ulovlig i Norge. Men Bjønnes understreker at de ikke har vurdert Allcodes markedsføring konkret.

«Allcode garanterer altså ikke noe annet enn at du får minst ett jobbintervju, etter 100 søknader.»
kode24 har forsøkt i en ukes tid å få kontakt med Allcode og dens grunnlegger Nils Garland, foreløpig uten hell. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
kode24 har forsøkt i en ukes tid å få kontakt med Allcode og dens grunnlegger Nils Garland, foreløpig uten hell. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Noen hyller, andre advarer

kode24 har ikke snakka med noen som faktisk har gjennomført Allcode sin bootcamp, men vi finner prat på nettet:

  • Allcode selv viser til Trustpilot-anmeldelsene sine. 15 av 18 anmeldelser gir full pott, mens de andre gir én og to stjerner. Disse har dog ikke gjennomført kurset, men klager blant annet på at de ikke fikk vite prisen før de viste dem interesse. Prisen står nå på nettsidene deres.
  • r/sweden på Reddit finnes det en tråd om Allcode. Mange er skeptiske, og viser til billigere alternativer og trangt arbeidsmarked. Andre skriver at de går på bootcampen, og er fornøyde. Men ingen av dem kan svare på om deltakere der faktisk har fått seg jobb.
  • Flere på både Reddit og Trustpilot melder om pågående selgere, etter at de selv har meldt interesse for Allcode.

"Useriøst" å droppe teori

Tanken bak og budskapet til Allcode, det å droppe teori for å fokusere på praksis, mener Brodwall er for enkel. Han mener teorien må være på plass for å takle det praktiske.

– Å tro at det å droppe teorien er en gullkantet vei til ferdigheter, virker useriøst. Det er ikke teorien som tar tid. Alle utviklere vet dette, når jeg sier det hva det er som tar tid: Det er alle de gangene man sitter og stirrer på kode som burde virke, men som nekter å virke, uansett hvor mange ganger du prøver å kompilere eller kjører testene eller refresher websiden, sier Brodwall.

– Så hvis du skulle gitt et tips til folk som har lyst på en utviklerjobb, hva ville du selv råda dem til?

– Hvis du skal lykkes med å få en utviklerjobb, og å lykkes i utviklerjobben, så må du ha uansett ha skrevet mye kode før du kommer dit. Helst bør du forstå hva du har skrevet også. En læringsform som lar deg få mengdetrening, og en kontekst for å forstå det du erfarer, er kjempeviktig, svarer Brodwall.

– Utover det kan forskjellige formater fungere for forskjellige folk.

💬 Har du tips rundt denne eller liknende saker? Send en epost til ole@kode24.no, eller skriv en kommentar under!