Bruker­opplevelses­prisen 2025: Fant ingen verdige vinnere

Valgte i stedet å bare gi hederlig omtale til Karriereveiledning.no under Yggdrasilkonferansen.

Seniorrådgiver i Bufdir Tone Alexandra Larsen, juryleder Kristoffer Lium, Julie Gjengedal og Magdalena Fosshaug fra Karriereveileding.no og Nathalie Dyhr Olimb fra Computas mottar hederlig omtale fra Brukeropplevelsesprisen 2025 under Yggdrasilkonferansen. 📸: Torstein Lund Sperstad / BufDir
Seniorrådgiver i Bufdir Tone Alexandra Larsen, juryleder Kristoffer Lium, Julie Gjengedal og Magdalena Fosshaug fra Karriereveileding.no og Nathalie Dyhr Olimb fra Computas mottar hederlig omtale fra Brukeropplevelsesprisen 2025 under Yggdrasilkonferansen. 📸: Torstein Lund Sperstad / BufDir Vis mer

Brukeropplevelsesprisen «hedrer utviklere, designere og virksomheter som har utviklet digitale løsninger som oppfyller prinsippene for universell utforming, god design og gode brukeropplevelser», og ble første gang utdelt i 2024 – til NAV.

Initiativet kommer fra blant annet Bufdir, DOGA, UU-tilsynet og NRK.

Men i 2025 fant ikke juryen en verdig vinner å dele ut prisen til, under årets utgave av Yggdrasilkonferansen.

Skal henge høyt

– Å vinne Brukeropplevelsesprisen er krevende. Den skal treffe et stort mangfold av brukere og lovkrav blant annet når det gjelder universell utforming. Dette krever høy tverrfaglig kompetanse og god brukerinnsikt, sier juryleder og tilgjengelighetssjef i NRK, Kristoffer Lium, i en pressemelding.

– Brukeropplevelsesprisen henger høyt ettersom at det er svært krevende å lage en digital løsning som oppleves å gi en god brukeropplevelse for alle. Og nettopp det at alle skal få en god brukeropplevelse uten å oppleve unødvendig friksjon, har vært viktig for juryen.

I stedet for å kåre en vinner, valgte juryen å gi «hederlig omtale» og oppmerksomhet til Karriereveileding.no.

Nøyaktig hvorfor de ikke ville kåre den til vinner, sier ikke juryen noe om i sin begrunnelse.

AI-hjelp til utdanning

Karriereveiledning.no er en tjeneste fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir), og hjelper folk som skal søke seg inn på videregående, høyere utdanning eller en ny jobb.

  • Veiledningen gis på mange måter, men det som trekkes fram av juryen er AI-løsningen «Finn studier og yrker som passer interessene dine».
  • Her plotter du inn blant annet hvilke fag du liker på skolen og hva du driver med på fritida, før OpenAIs GPT 4o-språkmodell og en RAG (Retrieval-Augmented Generation) med data fra utdanning.no gir deg forslag til karriereveier.

– Ved å bruke RAG kan vi sikre at ungdommen får hentet fram kvalitetssikret informasjon fra Utdanning.no, samtidig som vi lar språkmodellen forenkle språk og prosess, sier Julie Gjengedal, prosjektleder og teknisk ansvarlig i HK-dir, i pressemeldingen.

«Vi er glade for at det har vært et sterkt fokus på universell utforming. Fra prosjektet trekkes det frem at testing er gjennomført ved bruk av både tekniske verktøy og manuelle tester. I tillegg er løsningen testet med skjermleser» skriver juryen i sin begrunnelse for den «hederlige omtalen».