Nylig startet konsulentselskapet Computas en egen avdeling for juniorer: NXT.
I avdelingen skal de opplæres og knytte relasjoner i rekordfart, før de sendes ut i arbeidslivet.
I en undersøkelse Norstat har utført på vegne av Computas selv, kommer det nemlig frem at 7 av 10 virksomheter har gjennomført større digitaliseringstiltak det siste året.
Og med NXT håper Computas at de skal ha nok juniorer å tilby.
Sender ut i rekordfart
Leder i NXT-avdelingen Simon Isaksen forteller at Computas rekrutterer flittig fra universitetene om dagen. Og når de blir ansatt, blir de plassert i NXT-avdelingen i to år, hvor de skal slipes og opplæres, helt til de går videre til en fagavdeling i selskapet.
Og før de får prøve seg ute hos en kunde, skal de gjennom NXT-avdelingen sitt "hemmelige våpen": Et tre-ukers lynkurs.
Her skal de lære alt om arbeidslivet som de ikke fikk vite på skolebenken. Som stort sett går ut på å bli gode til å jobbe i team.
Isaksen forteller at juniorene først får en innføring i Computas, før de blir dratt inn i et to-ukers "prøveprosjekt" for en kunde. Her skal de levere et fullverdig prosjekt fra start til slutt.
- Her må de scope ned kjapt. Lære seg smidig metodikk, hvordan skrive god kode, prosjekt-jobbing, teknologi, og samtidig sveise sammen gjengen, forteller Isaksen.
Magisk kombinasjon
Isaksen forteller at Computas tradisjonelt har hatt veldig mange senior-utviklere, selv om de også ansetter juniorer.
Men i det siste har de ansatt juniorer i en helt annen skala.
Ikke minst ettersom undersøkelsen de har fått gjennomført av Norstat, viser tydelige behov for flere utviklere - og da blir det fort juniorer man kan tilby.
Resultatene sier dessuten annet at 83 prosent av de spurte bedriftene bruker skyplattformer i 2021, og at nesten 50 prosent sier at personvern har blitt en høyere prioritet.
Isaksen mener at at kombinasjonen til Computas med seniorer og juniorer kan bli "helt magisk".
- Juniorer har høy arbeidskapasitet, og nye måter å tenke på. De tar tak i oppgavene som trengs å gjøres og produserer kode raskt.
- Seniorutviklere glemmer at de har vært juniorer
Han forteller at målet deres er at de skal ha en kombinasjon av juniorer og seniorer i alle bedrifter de arbeider for. Seniorene skal fungere som mentorer for juniorene, og juniorene skal pushe seniorene.
Isaksen tror heller ikke juniorene er sinker i arbeidslivet, til tross for tittelen.
- Det er inspirerende for meg som leder å se hvor dyktige de er. Jeg opplever at nytudanna studenter blir flinkere og flinkere for hvert år.
Går tom for seniorer
Etter endte tre ukers "bootcamp" er alle juniorer Computas-konsulenter ute i feltet og jobber - noe som er ny rekord, forteller Isaksen.
I feltet er det lagt opp til at de skal ha støtte fra en senior-venn de jobber tett sammen med. Slik får Computas utnyttet kombinasjonen av seniorer og juniorer i selskapet.
Fra junior til senior - så mye har titler å si for utvikleres lønn
Isaksen forteller at selv om de ansatte er ute i jobb fortsetter NXT-avdelingen å tilby støtte og fagmiljø til de nyansatte.
- Vi har klubber, slik som startup-klubb og konsulent-klubb for dem som er nysgjerrige. I tillegg har vi obligatorisk avdelingsmøte med både faglig og sosialt innhold hver måned på dagtid.
Alt for å få juniorene opp å stå raskt. Isaksen forteller at noen juniorer kan bruke så lite som seks måneder på å være oppe å nikke på seniorkompetanse.
Han er skråsikker på hvordan bedrifter må tenke om de vil ha utviklere fremover.
- Det kommer til å gå tomt for seniorer. Kundene må akseptere juniorer, og ta det seriøst.