– Da jeg begynte på studiet ble vi fortalt at det var null problem å få seg jobb

– Nå virker arbeidsmarkedet noe tregere, forteller sommerstudenten Marie Holmeide i twoday.

Marie Holmeide er sommerstudent hos twoday, og er spent på arbeidsmarkedet framover. 📸: Privat
Marie Holmeide er sommerstudent hos twoday, og er spent på arbeidsmarkedet framover. 📸: Privat Vis mer

I serien Sommerkoderen snakker kode24 med studenter i sommerjobb; ofte kalt sommerstudenter.

Denne gangen:

  • 👩 Marie Holmeide (23)
  • 📚 masterstudent i datateknologi ved NTNU i Trondheim
  • ☕ sommerjobb hos twoday i Oslo

Hei! 👋 Kan du aller først fortelle litt om studiet ditt?

Selvfølgelig!

Jeg studerer datateknologi ved NTNU i Trondheim og spesialiserer meg innenfor databaser og søk. Til høsten begynner jeg på mitt femte år, som inkluderer et fordypningsprosjekt og en masteroppgave.

I løpet av studiet har jeg vært innom en rekke forskjellige emner. Alt fra grunnleggende programmering til krevende mattefag, samt programvareutvikling og prosjektledelse ved bruk av smidige metoder. Denne varierte læreplanen har gitt meg en bred kompetanse og sørget for å gi meg et klart bilde av de ulike jobbmulighetene som finnes etter endt studie.

Jeg hadde ingen erfaring innenfor programmering da jeg var ferdig på videregående. Etter oppmuntring hjemmefra, kombinert med interessen for realfag, kastet jeg meg likevel ut i det og søkte.

Heldigvis endte det med å være et studie jeg har trivdes veldig godt med. Det har vært utfordrende, og læringskurven har vært bratt!

Anine, Synne og Marie Holmeide har alle sommerjobb hos twoday i år. 📸: Privat
Anine, Synne og Marie Holmeide har alle sommerjobb hos twoday i år. 📸: Privat Vis mer

Hva skal du gjøre i sommer? 💪

Denne sommeren, som i fjor, jobber jeg hos twoday. Vi er til sammen 14 sommerstudenter som er fordelt på fire prosjekter.

Teamet mitt består av fire utviklere som har bakgrunn fra datateknologi og informatikk. Kunden vår er Brønnøysundregistrene, og oppgaven vår går ut på å effektivisere prosessen med å gi eksterne aktører tilgang på data fra løsøre- og ektepaktregisteret.

På dette prosjektet bruker vi Java med Spring Boot for backend og Typescript med React for frontend. Vi praktiserer Scrum i produktutviklingen vår, og har sprinter med varighet på to uker som avsluttes med en demo for kunden.

Det er morsomt å erfare at ting vi har lært på studiet, slik som Scrum-metodikken, faktisk blir brukt i virkelige prosjekter.

Hva er drømmejobben når du skal få deg en fast jobb? 🤔

En nyttig erfaring jeg har fått fra studiet og sommerjobber, er hvordan et velfungerende team kan løse problemer på en effektiv og smidig måte. Min motivasjon ligger i å være en verdifull teamressurs på måter utover bare tekniske ferdigheter.

Alle har forskjellige styrker, og jeg tror de beste teamene er de som består av personer med varierte ferdigheter. Dette inkluderer personer med sterk teknisk kompetanse, flinke interne teamledere, og personer som bidrar til et positivt teammiljø.

Drømmejobben min er nok derfor en kombinasjon av utvikling og teamledelse. Når jeg velger jobb, vil det være viktig for meg at jeg får mulighet til å utvikle meg innenfor begge disse områdene.

Jeg ser for meg å starte i konsulentbransjen, da jeg synes det er morsomt å få prøvd meg innenfor forskjellige bransjer. I tillegg synes jeg det er veldig motiverende å diskutere problemstillinger og løsninger direkte med kundene.

– Vi har vært i en ekstremt gunstig situasjon, som muligens har gjort oss litt bortskjemte, sier Marie Holmeide. 📸: Privat
– Vi har vært i en ekstremt gunstig situasjon, som muligens har gjort oss litt bortskjemte, sier Marie Holmeide. 📸: Privat Vis mer

Hvordan ser du på arbeidsmarkedet akkurat nå? 👀

Da jeg begynte på studiet, ble vi fortalt at vi var ekstremt ettertraktet i arbeidsmarkedet, at det var null problem å få seg jobb, og at vi hadde mange alternativer.

Vi ble stadig invitert på bedriftspresentasjoner med interesserte bedrifter, og flertallet fikk signert kontrakter allerede et år før masteren var levert. Vi har med andre ord vært i en ekstremt gunstig situasjon, som muligens har gjort oss litt bortskjemte.

Nå virker arbeidsmarkedet noe tregere enn tidligere. Det har vært flere tilfeller i år hvor nyansettelser og sommerjobber har blitt trukket tilbake eller redusert i omfang. Å rekruttere lang tid før studenter er ferdige med studiene, blir nok derfor mindre vanlig fremover.

Endringene i arbeidsmarkedet skaper forståelig nok litt bekymring blant studentene, men selv om det nå blir større konkurranse om jobbene, så tror jeg at næringslivet fortsatt vil etterspørre IT-kompetanse, så personlig er jeg ikke spesielt bekymret for fremtiden til oss IT-studenter.

Hva tror du AI kommer til å bety for bransjen og arbeidsmarkedet framover? 🤖

Digitalisering av offentlig sektor og norsk næringsliv har økt svært raskt de siste årene. Jeg tror at AI blir nok et nyttig digitaliseringsverktøy i forbindelse med effektivisering og utvikling av samfunnet, og tror derfor ikke at antall utviklingsjobber blir færre.

I vår bransje representerer AI mange nye muligheter, og jeg tror vår jobb som utviklere blir å nyttiggjøre oss av disse.

Jeg opplever en entusiasme for AI blant mine medstudenter. Spesielt når det kommer til fremveksten av generativ AI, slik som ChatGPT. Jeg tror det blir viktig at verktøy som dette blir brukt til å forbedre effektiviteten vår, uten å la den dominere hele tankeprosessen.

Å finne denne balansen er avgjørende for å sikre at vi drar nytte av AI samtidig som vi opprettholder kritiske tenkning og kreativitet.

Har du noen oppfordringer eller utfordringer til bransjen du skal ut i?

Som nevnt er det flere studenter som har blitt satt i en uheldig situasjon etter å ha fått terminert kontrakten sin. Selskapene som har sett seg nødt til å ta disse beslutningene har håndtert situasjonen på ulike måter, noen bedre enn andre.

Min første oppfordring vil være å gjennomføre tiltak som hindrer at selskapet ender opp i en slik situasjon i utgangspunktet. Et tiltak kan være å utsette ansettelsesprosessen til man vet om man har behov for studentene og at finansiering er på plass.

Videre tenker jeg at dersom et selskap likevel ender opp i en slik situasjon, er det viktig å ha en god dialog med de som rammes, og varsle i god tid.

Utover det har jeg ikke så mange råd å gi til IT-konsulentbransjen om hvordan de skal håndtere muligheter og utfordringer, og hva de må bli bedre på. Jeg tror heller at andre bransjer kan lære av IT-konsulentbransjen når det gjelder rekruttering, opplæring av nyutdannede, samt ta i bruk ny teknologi.