Vi har alle startet et sted.
Om det var alene på gutterommet klokken ni på kvelden, eller når du så en film, kom tanken over deg: «Hvorfor lærer jeg ikke koding?». Du begynner å google og kommer over haugevis av nettsteder, kræsjkurs og tips ifra andre.
For 1,5 år siden var jeg i samme båt. Jeg gikk i niendeklasse på ungdomskolen og hadde de samme spørsmålene.
Nå går jeg på videregående og har en jobb der jeg koder.
Dette var det som fungerte for meg med å «komme i gang».
Finn et open source-prosjekt
Finn et open source-prosjekt på GitHub som du liker, og bli der! Så dramatisk som det enn høres ut, så ja: Bli der.
En av mine største feil var at jeg hoppet for mye rundt til nye prosjekter og programmeringsspråk. Jeg hadde ingen tålmodighet, men kunne skrive "Hello World" i fem forskjellige språk på slutten av kvelden.
Finn noe som interesserer deg, eller noe du er opptatt av. Personlig er jeg mest involvert i et prosjekt som heter Kryptokrona.
Bli engasjert i prosjektet, gjerne bli med i Discord serveren eller Telegram-kanalen hvis de har noen. Lag gjerne flere «issues» på prosjektet med ideer og tanker til forbedringer og features som du syntes hadde vært kult.
Dette viser at du er interessert og engasjert i prosjektet, noe som utviklerne kommer til å legge merke til. De fleste ønsker deg ingenting vondt, og ingen spørsmål er for dumme.
Discord-serveren Norsk Programmering: - Viktig for mange under korona
Få hjelp av andre
Å finne online «programmeringsvenner» er noe som er helt supert. Det kan føles skummelt i første omgang, men vil gi deg så mye tilbake.
Det finnes så mange hyggelige mennesker der ute som kan hjelpe deg på reisen din. Å kode på et prosjekt med andre, er bedre enn å sitte alene å gjør det. Alle som er med i prosjektet lærer enten å bruke eksisterende eller ny teknologi for å bygge noe reelt.
Noe av det beste jeg vet med utvikling, er det å se noe du har hatt innflytelse i, ta liv. Å gå ifra en ide som oppsto i en samtale på Discord, til noen piksler på en skjerm.
Hvis alle skulle ha gjort dette alene, kunne vi ikke ha lært av hverandres feil.
«Det er ingen skam i å oversette eksisterende prosjekter til norsk.»
Skriv dokumentasjon
Du trenger ikke å skrive kode, engang. Noe jeg har funnet ut, er at det er veldig nyttig å oversette dokumentasjon eller nettsiden til prosjektet.
Du får for det første aktivitet på GitHub-profilen din. Du lærer hvordan man bruker i18n eller andre oversettelses rammeverk, samt du lærer hvordan man forker og lager commits i et eksiterende prosjekt. Du oversetter sentral dokumentasjon, noe som kan øke kunnskapen din rundt prosjektet. Du får oversatt nettsiden og spredd budskapet til dine kjære landsmenn, og kan kanskje snike inn en liten "Translated by:" på slutten av nettsiden, eller i HTML-koden som kan vises frem på til venner med CTRL-U.
Det er ingen skam i å oversette eksisterende prosjekter til norsk. Om det skulle være å oversette dokumentasjon eller nettstedet, så bidrar du til prosjektet, og du får litt erfaring med koding hvis du må lære deg å bruke et rammeverk. Selv lærte jeg hvordan man implementerer og bruker i18n i JavaScript med å oversette nettsiden til Kryptokrona til norsk.
Hvis prosjektet ikke har et slikt system, kan du også komme med ideen med å implementere en slik løsning for å få mer eksponering. Derfra kan du utfordre deg selv med å prøve å legge inn et i18n-rammeverk, med litt hjelp ifra Stackoverflow.
Hvis prosjektet er en app eller noe som krever en liten læringskurve for å bruke, kan du også lage guider. Dette kan enten være guider til utviklere, eller guider til sluttbrukere med hvordan de bruker programmet. I prosessen lærer du hvordan man skriver og bruker Markdown, noe som er essensielt å lære seg når man skriver egen dokumentasjon videre.
Mange kvier seg mot å ta i mot lærlinger, men VG er kjempefornøyd: - De suger til seg kunnskap!
Blås i GitHub-aktivitet
Tips nummer to: Ikke stress over GitHub-aktiviteten din.
Det er på samme nivå som å være ekstremt opptatt som en trettenåring over å fortsette Snap-streaken sin.
Noen dager har man bare ikke tid til å gjør visse ting, og det går fint. Jeg har selv flere små og store pauser på min egen konto. Skole og trening tar tid, og noen dager har du bare ingenting å komme med.
Ikke prøv å lure deg selv heller med å legge til en bokstav i README.md-filen til profilen din to ganger hver dag. Senere, når folk legger merke til GitHub profilen din, vil slike ting kanskje bli plukket opp - muligens av en senere arbeidsgiver!
«»
Finn positive mennesker
Mitt tredje tips er å prøve å omgå deg med positive mennesker!
Når du går på skolen vil det (dessverre) være få som er interessert i koding eller datamaskiner. Det som hjelper på, er om du finner medelever eller venner som støtter og hjelper hverandre.
Dere gjør hverandre gode, selv om du ikke forstår logaritmeregler, og de ikke forstår en while-loop. Feire små seiere i hverdagen til hverandre. Å jobbe i et positivt miljø er noe som er seriøst undervurdert.
Til videregående får du selv velge studieretning, og hvis du tenker deg inn mot informasjonsteknologi, møter du sikkert noen som er i samme båt som deg. Du vil få så mye motivasjon til å fortsette, hvis venner og familie også heier deg frem.
Alt dette fungerer online, også. Det finnes haugevis av norske Discord-servere med fokus på sikkerhet eller koding, så du vil finne noen som har samme interesser som deg etter hvert.
Derfor skal jeg bli flinkere til å be andre utviklere om hjelp
Ta gode valg til arbeidsuken
Hvis du ikke er interessert i å telle varer på Kiwi - ikke gjør det.
Arbeidsuken i tiendeklasse er en gyllen mulighet til å starte ditt eget nettverk og bli kjent med IT-bedrifter. Jeg fikk selv jobb etter arbeidsuke i programvareselskapet Konciv, der jeg driver med å automatisere web-testing med Java/Groovy i Katalon.
Så fortsett å le halvveis av en vits du ser på r/ProgrammingHumor.
En vakker dag vil du se tilbake, og forstå den.