Nå som «Mental Health Awareness»-måneden nærmer seg med stormskritt, så tenkte jeg at det var en passende tid å skrive et innlegg om hvor like viktig mental helse er som fysisk helse.
Fysisk helse har alltid vært mer i rampelyset enn mental helse, mener jeg. Vi hører alltid om hvor viktig det er ha å god fysisk helse når man jobber som utvikler eller i et annet yrke der bord og stol benyttes gjennom arbeidsdagen.
Steffen var arbeidsløs og deprimert, så fikk han diagnosen: - Som å skru på en bryter
Mange tiltak blir gjort for å sikre at arbeidsplassen kan ivareta god fysisk helse. Dette ved hjelp av kvalitet kontorrekvisita som hev og senk bord, ergonomisk stol, fysisk aktivitet i arbeidstiden, yoga, sunn mat i kantina og så videre.
Jeg er ikke imot at man skal ta vare på den fysiske helsen, så ikke misforstå meg. Og god fysisk helse kan bidra med på å forebygge dårlig mental helse. Det er også slik at hvis man har dårlig mental helse, så kan det være vanskelig å opprettholde god fysisk helse.
Hvilke konsekvenser har dårlig mental helse for en utvikler?
Det er ingen hemmelighet at vi utviklere bruker hjernen for å løse problemstillingene vi møter i arbeidshverdagen.
Den brukes til hvert eneste steg i prosessen for å løse en oppgave vi har fått tildelt. Alt fra å forstå problemstillingen, legge en plan for å løse problemet, og gjøre det til kode. Det er hjernetrim hele veien.
Dårlig mental helse vil ødelegge utviklerens velvære, produktivitet, og øke risiko for dårlig skrevet kode. Sjansen for å miste tidsfrister for når arbeidsoppgavene skal være ferdigstilte kan også bli et problem.
Anne vil skille jobb og fritid: - Skjønte jeg måtte ta grep
«I mitt tilfelle ble jeg utfordret på min mentale helse av en ulykke som inntraff meg i 2015.»
Hvordan kan en utvikler opparbeide seg dårlig mental helse?
Det å jobbe som en utvikler kan være stressende, man kan møte på urealistiske mål fra en kunde. Siden teknologien beveger seg raskt er det et press om å holde seg oppdatert og ikke henge igjen.
Dette kan føre til at man sitter igjen med en følelse av å ikke strekke til, mestringsfølelsen blir påvirket, og det kan gi diverse plager som dårlig søvn - som igjen bidrar til dårligere mental helse.
God mental helse er dessuten sammensatt av flere faktorer. Alt fra oppvekst, erfaringer, sosial- og arbeidsmiljø; kort oppsummert alt som berører deg i hverdagen.
I mitt tilfelle ble jeg utfordret på min mentale helse av en ulykke som inntraff meg i 2015. Den har jeg skrevet om i et tidligere innlegg her på kode24. Uten hjelp fra helsevesenet og folk rundt meg ville ting kanskje ha vært annerledes for meg idag.
Mohammed holdt på å dø: - Glad jeg fikk sjansen til å leve, og bli utvikler
Hva er mental helse?
Det er viktig å skille mellom psykisk og mental helse:
- Mental helse går mer ut på hvor viktig det er å leve et sunt liv ved å opprettholde en sunn mentalitet.
- Psykisk helse legger mer vekt på de kliniske tilstandene i sinnet.
Det er vanskelig å vite om din nabo eller kollega har det vanskelig, de fleste er gode på å maskere dette. Dette kan være fordi det fremdeles oppleves som tabu, men heldigvis er vi på god vei til å belyse viktigheten av mental helse i dagens samfunn.
Sandra presset seg så mye at det ble skadelig: - Ikke pynt på sannheten
Hvordan kan utviklere forebygge dårlig mental helse?
- Arbeidsplassen burde ha dette som fokus: Jeg er stolt av at arbeidsgiveren min Aize har satt dette i fokus. Vi har dedikerte kanaler og folk som skal hjelpe til med å forebygge dårlig mental helse. Å ha en arbeidsgiver som man har en åpen dialog med om utfordringer man har, og bli møtt med forståelse og støtte, gir en god trygghetsfølelse. Jeg håper flere arbeidsplasser også har dette som et fokus.
- Selvbevissthet: Det første skrittet man bør ta for å forebygge dårlig mental helse er å bli klar over hva man sliter med. Om det er mangel på søvn, om du er stresset, har lite matlyst, er demotivert, sliter med å fokusere eller vanskelige følelser er det viktig at man tar tak i det og ikke la det ligge. Dersom man føler på noe av dette over tid og det begynner å prege hverdagen din i en negativ spiral, bør man ta det på alvor før det utvikler seg noe mer.
- Gode støttespillere: Alle kan slite med noe, men det betyr ikke at vi skal gå gjennom dette alene. Når jeg har det vanskelig og har utfordringer som preger hverdagen min, er mine støttespillere som familie og venner det viktigste. Det å kunne dele dette med noen, få råd og hjelp gir meg rom til å sortere tanker og få bedre forståelse av min situasjon. Når man er sårbar er det ikke alltid lett å vite hva som foregår med en selv eller tenke helt klart. Da gjelder det for meg å ha noen som har bakkekontakt.
- Legg tilrette for sunnere vaner: Som nevnt over så er fysisk helse med på gi et sunt sinn. Sørg for å sove nok, spise sunnere og drive med fysisk aktivitet. Ved å gradvis innføre gode vaner i rolig tempo og etablere dem til en fast rutine vil gi en bedre mestringsfølelse og mindre risiko for avbrudd.
- Spør etter hjelp fra en profesjonell: For meg har disse tiltakene fungert veldig bra. Dette er råd og veiledning jeg har fått fra helsepersonell og andre med liknende erfaringer. Men det er ikke alltid dette er nok. Det kan ligge psykiske utfordringer som krever profesjonell hjelp bak, og dersom man føler på en tung hverdag er det viktig å oppsøke kompetente fagfolk innenfor mental eller psykisk helse for best mulig hjelp.
«Sørg for å sove nok, spise sunnere og drive med fysisk aktivitet.»