Datatilsynet om AI-trening på dine tweets: «Overraska over utviklingen»

Datatilsynet reagerer på at X trener Grok med dine tweets, uten å spørre først.

Trine Smedbold i Datatilsynet vil følge opp praksisen til X med datatilsyn fra andre land i Europa. 📸: Shutterstock / NTB / Datatilsynet
Trine Smedbold i Datatilsynet vil følge opp praksisen til X med datatilsyn fra andre land i Europa. 📸: Shutterstock / NTB / Datatilsynet Vis mer

Som kode24 tidligere har omtalt, så er X (tidligere Twitter) i gang med å trene AI-assistenten Grok.

Der bruker de blant annet data fra poster brukere har delt på plattformen – gjennom en hake i innstillingene de selv har huka av for deg.

Datatilsynet er overrasket over utviklingen. og følger opp saken med kollegaer fra resten av Europa, opplyser de til kode24.

Uklart samtykke

– Datatilsynet har registrert at X, tilsynelatende uten å informere brukerne sine, har begynt å trene Grok med blant annet data fra poster på plattformen, sier Trine Smedbold til kode24.

Hun er juridisk seniorrådgiver i Datatilsynet.

– Det er per nå uklart for oss om X mener de har samlet inn samtykker til slik behandling, eller om de baserer seg på behandlingsgrunnlaget legitime interesser, sier Smedbold.

Brukere på plattformen skal ha anledning til å reservere seg, men bare dersom de logger inn på desktopversjonen. Og de må selv ta grep, ved å fjerne haken fra «jeg samtykker».

Den var forhåndsinnstilt til samtykke for både undertegnede og kode24s konto.

Overrasket over utviklingen

Datatilsynet var tydelige i sin sak da Meta ønsket å trene sin AI på brukerdata fra blant annet Facebook tidligere i sommer.

Det ble store protester da brukere selv måtte reservere seg en slik praksis, og det endte med at planene ble lagt på is. Meta vil heller ikke lansere sin AI i EU med det første.

Da mente blant annet Datatilsynet at en slik praksis kunne være i strid med loven. De er også tydelig på at brukere skal informeres om hvordan brukerdata blir brukt av selskapene.

– Uansett skal hver bruker ha mulighet til å selv kontrollere hvordan sine data skal brukes på en enkel måte, og i alle tilfeller informeres om hvordan dataene brukes, sier Smedbold.

– Vi er overrasket over utviklingen og samarbeider tett med våre europeiske kolleger i den fortløpende håndteringen av saken.