Ifølge utvikler Nicklas Eltvik har du i realiteten bare to valg når du skal velge frontend-rammeverk: Angular eller React.
Rammeverk som Svelte, Astro eller VueJS var det ingen vits å vurdere, mente han i leserinnlegget på kode24 – med den begrunnelsen at du må velge et rammeverk som verken er for gammelt eller for nytt. Og så må det være skalerbart, ha nok brukere og være fremtidssikkert.
Velge rammeverk? Nicklas mener du bare har to valg
Blant utviklere er det mange som har sterke – noen ganger nesten religiøse – meninger om teknologivalg. Jeg ble derfor ikke overrasket over å se at artikkelen til Eltvik var en av de mest kommenterte denne uken, bare slått av en artikkel om valg av Supabase fremfor andre databaser. Også artikkelen om Googles valg av programmeringsspråk ble heftig debattert.
Det er bra at teknologivalg engasjerer. Jeg tror imidlertid Eltvik har helt rett når han oppfordrer til å snevre inn teknologivalgene – kanskje til et punkt der mange vil tenke: "Jøss, dette var kjedelig teknologi!"
Personlig så liker jeg å prøve ut alt det nyeste som kommer, og har derfor vært innom ganske mye forskjellig av rammeverk, biblioteker og ulike verktøy. Jeg har imidlertid innsett at de valgene jeg tok for fire-fem år siden kanskje ikke virker like fornuftige i dag.
Den erfaringen har gjort at jeg nå skiller tydelig mellom ting jeg lager for meg selv for "moro skyld", og ting jeg lager for andre. Det hender nemlig at jeg lager nettsider for andre på fritiden når jeg har tid og lyst.
Sist jeg gjorde dette, var noe av det jeg brukte mest tid på å vurdere hvor fremtidssikker teknologien var.
«Det er jeg som kommer til å få problemer i fremtiden hvis jeg velger feil nå.»
Jeg visste at nettsiden og den tilhørende publiseringsløsningen kom til å bli brukt av andre i mange år fremover. Dermed er det jeg som kommer til å få problemer i fremtiden hvis jeg velger feil nå. Jeg endte på en Next.js-løsning med Sanity som headless CMS, alt sammen hostet hos Vercel.
Jeg tror det var et godt valg, men jeg klarer likevel ikke helt å la være å tenke på alt som kan gå galt. Hva om Sanity går konk og publiseringsløsningen går ned? Når jeg får en telefon om fem år fra noen som ikke lenger klarer å publisere innhold på nettsiden kan jeg jo ikke bare si "Beklager, det er ikke mitt problem". Det er mitt problem. De kommer til å forlange at jeg fikser det.
Målet må likevel være å minimere risikoen ved å velge noe som er robust, har vært i bruk noen år, har sterke økonomiske muskler i ryggen, og som helst også har et stort community med folk som kan hjelpe deg når du står fast.
Kort sagt: Velg den trauste, kjedelige teknologien. Men test ut den nyeste og morsomste teknologien, så du holder deg oppdatert – og vet hvordan du bytter den dagen den kjedelige teknologien blir avlegs.
Ber studenter holde seg unna Copilot
Ukas beste saker på kode24:
🍊 Google vraker Go og C++ til fordel for Rust – utvikler dobbelt så kjapt
Google har bare positive erfaringer med å migrere Go- og C++-prosjekter til Rust.
🍫 Gigantisk bakdør oppdaget i påsken: – Planlagt i årevis
Hvordan sårbarheten ble skjult er fascinerende og et tegn på hva vi kanskje har i vente, skriver Johannes Brodwall om en bakdør i komprimeringsbiblioteket XZ.
🍹 Savna lowcode-verktøy for utviklere. Nå lager de nytt språk
– For utviklere så manglet det noe i alle verktøyene, sier den norske gjengen bak Midio; et nytt, visuelt programmeringsspråk.
🦚 Ber ferske studenter holde seg unna Copilot: – Lær deg basis først!
Forelesere mener studenter må lære seg syntaks før AI. – En del av det å faktisk forstå hva det innebærer å programmere.
🛷 Bun 1.1 er her: Nå kan du endelig bruke Bun på Windows
Versjon 1.1 av Bun har fått en masse nytt – og spesielt Windows-brukere har mye å glede seg til.
🐺 17-åringer slo resten av bransjen i påskekrimmen
Elevene i IT 1-klassen på Lillestrøm videregående skole vant årets påskekrim. – Like greit å slå alle, når de først skulle slå mitt lag, sier læreren.
👑 Einar bruker VS Code: – Litt rart, for jeg er ikke så veldig glad i det
Einar Høst, utvikler og "sosioteknisk rådgiver" i NAV, forteller om gamle og nye datamaskiner i ukas Mine Verktøy.
🛷 Sånn blir du en god leder: «Egentlig kreves det bare to ting av deg»
– God ledelse er noe av det vanskeligste som finnes, skriver Hans Kristian Henriksen, men han har to gode tips.
📔 CSS-triks: Sånn får du dynamisk font-størrelse
Siste nytt fra Interop-prosjektet, React Server Components i RedwoodJS og CSS-triks for dynamisk skriftstørrelse i ukas ForrigeUke.
Disse 17-åringene slo deg og resten av bransjen
God helg
Selv den kjedelige teknologien har en masse nytt og fjongt som det kan være fristende å prøve ut. Men jeg tror det kan være lurt å være litt tilbakeholden også her.
Eksempel: På mitt siste Next.js-prosjekt lot jeg meg blende av noen temmelig rykende ferske muligheter til å bygge inn visuell redigering av nettsidene basert på noe som kalles Draft mode i Next.js og litt "magi" i Sanity v3. Temmelig fancy greier, der du til tross for et "hodeløst" CMS kan klikke deg rundt på nettsiden, redigere som kladd og umiddelbart se hvordan ting vil se ut etter publisering – "live" på nettsiden.
Det skulle vise seg at helt fritt for bugs var det ikke. Et par "mystiske" feil ble løst gjennom en oppdatering som kom bare dager før nettsiden skulle overleveres. Heldigvis, for i brukerforumer hadde andre slitt med samme problem som meg i to måneder uten å få hjelp.
Så moralen er igjen: Vær litt tilbakeholden med å ta i bruk det aller nyeste. Velg noe litt kjedelig til de store, viktige prosjektene du skal levere til kundene. Og så kan du heller leke deg med "bleeding edge"-teknologi på mindre viktige prosjekter. Eller hobbyprosjektene dine, hvis du har det.
God helg!
– Kurt 🤓