De permitterte er tilbake – Variant tror markedet er i ferd med å snu

– Juni er normalt en rolig måned, men vi ser fortsatt at forespørsler og nye oppdrag kommer inn, sier Variant-sjefen.

Variant har fått tilbake de permitterte, og fra august øker også antallet ansatte. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Variant har fått tilbake de permitterte, og fra august øker også antallet ansatte. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Variant er blant konsulentselskapene som har vært nødt til å både permittere og avbryte kontrakter det siste drøye halvåret.

Nå er alle tilbake i jobb, kan daglig leder Odd Morten Sveås opplyse.

De gode nyhetene ble først omtalt hos UX Norge.

– Synd å miste gode folk

Sveås beskrev rundene med permittering som «tyngste uken jeg har opplevd». Nå føles det mye bedre, sier han til kode24.

21 konsulenter blant de 99 ansatte i Norge ble permittert. Nå er det ikke lenger noen permitterte i selskapet.

– Nå er vi 92-93 stykk. Vi er blitt noen færre, men det er ikke bare permitterte som har sluttet. Noen har også fått muligheter ute hos kundene, sier Sveås.

– Det er synd å miste gode folk, som vi gjerne skulle hatt lenger, men det er bra for deres utvikling og karriere, legger han til.

Øker fra august

I august øker staben igjen. Da skal seks nyutdannede ta fatt på oppgavene hos Variant. Det er åtte færre enn det som først var inngått avtaler om.

Men Sveås understreker viktigheten av å faktisk ta inn noen av de nyutdannede.

– Det er jo ikke alle som tar inn nyutdannede for tiden, for det er jo risikoer ved å gjøre det. Vi har vurdert om vi skal endre på strategien vår. Det hadde nok vært tryggere for eierne, men da hadde det blitt et annet selskap, sier han.

Daglig leder i Variant AS, Odd Morten Sveås.
Daglig leder i Variant AS, Odd Morten Sveås. Vis mer

Han mener erfaringene med å både avbryte kontrakter for nyansatte bør ha gitt viktig lærdom til både Variant og andre selskaper.

Selv sier han at Variant vil endre på sin praksis på området.

– Vi kommer nok til å signere noen tidlig i fortsettelsen også. Det er vanlig at vi finner noen blant dem vi har inne på sommerjobb, som vi føler er en så god match at vi vil sikre oss dem tidlig, sier Sveås, og presiserer:

– Men det blir nok færre som får tilbud så tidlig i fortsettelsen. Vi får ha is i magen, og håpe at det finnes kandidater til en andre runde med ansettelser etter nyttår.

Tror markedet snur

Veksten i oppdragsbunken kommer fra privat sektor, forklarer Sveås. Fra offentlig sektor venter han liten vekst, så lenge det offentlige klarer å ansette selv, og det er politiske signaler om å unngå konsulentbruk så langt det går.

Selv om han mener økningen i antall oppdrag er et resultat av godt arbeid hos Variant, så mener han også å se tegn på bedre tider for bransjen.

– Jeg tror at markedet er i ferd med å snu, sier Sveås.

– Juni er normalt en rolig måned, med få nye oppdrag. Men vi ser fortsatt at forespørsler og nye oppdrag kommer inn, til tross for kanskje litt større konkurranse enn det som er vanlig i juni, legger han til.

Den reduserte oppdragsmengden fra månedene som har vært, har enn så lenge ikke gitt noen ketchupeffekt.

– Vi ser derimot at det nå kommer oppdrag som «må gjøres», sier Sveås.

Han beskriver det heller som et oppdemmet behov.

Variant er med dette et av selskapene som bare de siste dagene har delt oppløftende nyheter. Nettbureau har inngått avtale om større lokaler, og skal ansette flere utviklere, meldte kode24 før helga.