Debugget og oppdaterte kode 24 milliarder kilometer unna

Vanskelig og risikabel programvarepatching, AI-stemmer i The Simpsons, 6502-basert "Arduino", amøbe som kjæledyr, Floppotron 3.0 og verdens første YouTube-klipp i Lørdagsgodt!

Da var det lørdag igjen, og tid for kode24s faste Lørdagsgodt-spalte!

Også denne uken har kode24-redaksjonen funnet en masse morsomt, rart og interessant på det store internettet.

Kos deg med godteposen! Og tips oss gjerne hvis du har kommet over noe du vil vi skal ta med neste gang.

Kan AI gi stemme til Simpsons-karakterene?

Arnfinn:

For mange er nok Hank Azaria et ganske ukjent ansikt, men du har garantert hørt stemmene hans før. Ja, stemmene! Han står bak flere av de mest profilerte karakterene fra The Simpsons. Azaria var nylig med på et eksperiment hos New York Times for å finne ut om AI kan erstatte ham og andre “ansiktsløse” skuespillere. Jeg er forøvrig enig med ham i konklusjonen, og det hele er en interessant reise.

Endelig jeg kode i assembly igjen

Kurt:

6502-prosessoren fyller 50 år i år! Hvis du er for ung til å ha noe forhold til 6502 (du er tilgitt!), så var det altså en vanvittig populær prosessor på 70- og 80-tallet. Den ble brukt i datamaskiner og spillkonsoller som Atari 2600, Commodore 64 (som hadde en variant kalt 6510), Apple II, Nintendo Entertainment System, og så videre.

Nå har dansken Andersen Nielsen laget en "moderne" Arduino-lignende minidatamaskin kalt 65uino, med 6502-prosessor.

– Første versjon av kortet var veldig begrenset og du måtte ty til lavnivå assembly-programmering for å få noe som helst til å kjøre. Og jeg er glad for å kunne si: det har ikke endret seg i det hele tatt! sier Nielsen i videoen:

En amøbe som kjæledyr

Arnfinn:

Er du allergisk mot alt av pels og fjær, og synes ting som bor i akvarier eller terrarier er kjedelig? Hva med å skaffe deg en-cella amøbe, som denne forskergjengen? Det er i grunn fascinerende å se hva “Jerry” kan utrette.

Oppdaterte kode 24 milliarder kilometer unna

Kurt:

Det er ganske sprøtt å tenke på at Voyager 1, romsonden NASA sendte ut i verdensrommet i 1977 (!), fortsatt er i drift – og sender data tilbake til forskerne på jorden.

I 2023 begynte Voyager 1 å sende data tilbake til jorden som ikke ga mening. En feil på en minnebrikke gjorde at det var nødvendig å skrive om programvaren for å få ting til å fungere igjen. Men hvordan debugger man og oppdaterer programvare i en romsonde som befinner seg 24 milliarder kilometer fra jorden? Sjekk videoen:

Verdens første YouTube-klipp

Arnfinn:

Fredag 14. februar (altså i går) var det 20 år siden domenet Youtube først ble tatt i bruk. Det tok likevel en stund før det som er anerkjent som det første videoklippet ble lasta opp. Selv om det var først, var det ikke mye ved det klippet som tilsa at plattformen skulle få den betydningen den faktisk har fått.

Gjensyn med Floppotron!

Kurt:

Før vi fikk TikTok, SnapChat og alt mulig annet, måtte vi finne andre måter å underholde oss selv på. Vi måtte lage moroa selv. En måte å gjøre det på var å få gammelt datautstyr til å vibrere og riste for å spille musikk. Sjekk ut "floppotron 3.0", med 512 diskettstasjoner, 16 harddisker og 4 skannere – det er ganske fascinerende å se på.

Moralen er: Kast aldri gammelt datautstyr, gi det til en musiker!