Deler ut støtte til doktorgrader: «Nå setter vi AI-milliarden ut i livet»

Norsk næringsliv får 102 millioner kroner som skal brukes på doktorgrader i næringslivet. Svært mange av disse skal handle om utvikling av kunstig intelligens.

📸: Paul S. Amundsen / NTB
📸: Paul S. Amundsen / NTB Vis mer

Kunstig intelligens går igjen som tema i en ny tildeling av midler fra Forskningsrådet.

De skal nå gi støtte til 49 doktorgrader som skal bli gjennomført ute i norske bedrifter, hvor en stor andel tar sikte på utvikling av AI, skriver regjeringen i en pressemelding.

Målet er at støtten på til sammen 102 millioner skal gi næringslivet mer kompetanse, kapasitet og konkurransekraft.

«Konkrete løsninger»

– Norge trenger et næringsliv som forsker mer. Derfor bruker vi penger på at flere kan ta doktorgrad i bedrifta de jobber i. Det gir bedriftene et konkurransefortrinn og bidrar til nye løsninger og nye arbeidsplasser, sier Oddmund Hoel. Han er statsråd for forskning og høyere utdanning.

– Nå setter vi AI-milliarden ut i livet, og finansierer en rekke doktorgradsløp som skal utvikle konkrete løsninger for bruk av kunstig intelligens i næringslivet, fortsetter han.

Vil gi bedre råd enn det «vi» kan

Blant de 49 doktorgradene soms skal få støtte, trekker regjeringen fram blant annet to som skal være innrettet mot AI.

Det ene er fra DNB Bank, som vil bruke AI til å lage maskiner som kan gi bedre og mer treffsikre råd til privatkunder. Målet er at maskinene skal kunne se, lytte og snakke, øke tillit til bank og samfunnet, ved å gi bedre råd enn det mennesker kan.

Det andre er fra Eigedomsverdi AS. Doktorgraden hos dem handler om et prosjekt innen maskinlæring, for å forbedre kunnskap om boligprisutvikling. De har en automatisk vervurderingsmodell fra før, som de håper kan videreutvikles på denne måten, og at banker, eiendomsmeklere og forsikringsselskap skal få et bedre verktøy for å vurdere risiko og investeringer.