Den norske IT-giganten Crayon frykter de må legge ned i Ukraina

Crayon-gründeren ber norske myndigheter om hjelp, melder E24.

Krigen i Ukraina har satt Crayon i en lei skvis. Bildet er fra selskapet ble registrert på Oslo børs i 2017. 📸: Thomas Brun / NTB
Krigen i Ukraina har satt Crayon i en lei skvis. Bildet er fra selskapet ble registrert på Oslo børs i 2017. 📸: Thomas Brun / NTB Vis mer

Rune Syversen frykter at Crayon må legge ned aktiviteten i Ukraina, sier han til E24.

Syversen var med å grunnlegge Crayon i 2002, og er i dag styreleder i selskapet.

IT-selskapet er Norges tredje største IT-selskap, er registrert på Oslo børs, og er også aktive i flere andre land. Og det er aktiviteten i ett av disse som nå byr på problemene de har i Ukraina.

Crayon var nemlig aktive i Russland.

Men selv om aktiviteten i Russland er slutt for Crayon, framstår det i Ukraina som at den fortsatt pågår. Det fører til problemer.

Kan bli nødt til å legge ned

Selv om Crayon i praksis måtte gi bort datterselskapet i Russland for to år siden, er "salget" fortsatt ikke godkjent av Russland.

Tjenesten YouControl advarer om at samarbeid med morselskapet «kan føre til negative konsekvenser for omdømmet».

Dette brukes mot Crayon av konkurrentene deres i Ukraina, skriver Syversen i en e-post til Utenriksdepartementet (UD). Det har ført til at selskapet har mistet flere større kunder.

Kan bli nødt til å legge ned

Siden i vår har Syversen vært i kontakt med både UD og den norske ambassaden i Kyiv for å få løst opp i floka.

– Vi har derfor forsøkt å få norske myndigheter til å hjelpe oss med å oppklare at vi har trukket oss ut, sier han til E24.

Syversen mener Norge burde kunne bidra til en oppklaring gjennom diplomatiske kanaler.

«Dersom vi ikke får løst dette på kort sikt, vil eneste utvei være å legge ned arbeidsplassene og virksomheten i Ukraina. Noe som vel kan betraktes som dobbeltseier til Moskva,» skrev han i en e-post i mars.