Denne buggen drepte folk på 80-tallet

Risk med atomvåpen, Metas nye AI-briller, musikk på gamle datamaskiner, pendlertrall, koselige spill, ombygd kalkulator med ChatGPT, kode som dreper og mye mer i ukens Lørdagsgodt!

Hver lørdag samler kode24-redaksjonen det morsomste og mest interessante vi har kommet over fra uka som gikk, i vår spalte Lørdagsgodt.

Nå har vi fått fylt opp godteposen igjen med masse interessant – som hvordan en programvarefeil førte til at folk døde på 80-tallet. Men vi har også noen koselige videoer å by på, hvis du heller foretrekker det!

PS! Har du sett noe morsomt, interessant eller rart vi burde ta med i neste Lørdagsgodt? Tips oss!

Risk – med atomvåpen!

Arnfinn:

Da har folk begynt å ta høstferie ja! Er du lei av de gamle brettspillene som gjerne kommer fram i feriene? Hva med å modernisere dem? Som… Risk med atomvåpen? Det kan i alle fall bidra til at spillet tar raskere slutt.

Sett de nye AR-brillene?

Ole Petter:

Så, Meta viste fram noen nye AR-briller denne uka. Ikke fått det med deg du heller, nei? Nei, jeg veit ikke helt hvor mye verden egentlig bryr seg. Men det er jo rare greier da, og alle science fiction-filmer siden nitten hundre og pil og bue kan vel ikke ta feil: VR og AR og sånt må vel ta av snart, vel?

Sånn lagde de musikk på Commodore på 80-tallet

Kurt:

Min første datamaskin var en Commodore 64 (C64), en 8-bit 1 MHz datamaskin som var populær på 80-tallet. Det ble – og blir fortsatt – laget massevis av musikk på C64, men vanligvis brukte man spesiell programvare for å gjøre det.

Men hva om du ikke har programvare for å lage musikk? Svenske Linus Åkesson (lft) er hva jeg vil kalle en guru innenfor det å lage musikk på gamle retrodatamaskiner. Han har lagt ut en ny video der han viser hvordan han lager musikk uten annen programvare enn den innebygde BASIC-interpreteren til C64. Moro!

Pendlertrall

Arnfinn:

Hjemmekontor eller “office first”? Som Ole Petter skrev i ukas nyhetsbrev, hjemmekontor kan ofte være svaret for å få med både meg og Kurt på morramøtet til avtalt tid. I stedet for å skrive side opp og ned om dette, kan dere høre en liten trall om livet for to pendlere på Østfoldbanen. En skjult liten perle!

Har sansen for koselige spill!

Ole Petter:

Koselige spill ble en greie under pandemien, og jeg har fått sansen. Etter mange timer med meningsløs, men koselig, bybygging i Townscaper, gleda jeg meg til Tiny Glade – og nå er det endelig ute. Jeg kjøpte det sporenstreks, og elsker det. Jeg bygger en liten bekk med et koselig hus ved siden av, klapper sauene og tuller litt med endene, og veit at det er så mye mer jeg kan gjøre også, om jeg bare legger inn et par timer til. Trenger du noe å roe nerva med etter en lang arbeidsdag, er dette helt perfekt.

Kjører ChatGPT på populær kalkulator

Kurt:

– Jeg har laget den ultimate dingsen til å jukse med.

Slik starter en video som er lagt ut på YouTube-kanalen ChromaLock. Før han viser hvordan han bygger om en Texas Instruments TI-84 Plus-kalkulator så du kan få den til å kommunisere med ChatGPT.

Selv om jeg tar avstand fra juks og fanteri på eksamener, så er det likevel fascinerende å se hvordan du kan få den gamle kalkulatoren din på nett – og ikke minst, lage en AI-kalkulator!

Gjør energidrikk til "vin"

Arnfinn:

Joda, drinker med energidrikk er en greie. Men å lage alkohol av selve energidrikken? Selvfølgelig er innholdet så ekstremt at gjæren til vanlig vil i møte med Monster. Men denna fyren har altså lykkes med å få dette til å gjære, og påstår til og med at det er bedre enn forventet. Jeg tror jeg holder meg til potetgull og sjokolade.

VM i GeoGuessr

Ole Petter:

GeoGuessr er fortsatt en greie: Folk som blir satt et tilfeldig sted på jorda med Google Streetview, og må finne ut hvor de faktisk befinner seg. Det er ganske fascinerende å se folk på Youtube og TikTok gjette plasseringa med få kilometers feilmargin, og det er gøy å møte folka bak videoene i denne joviale reportasjen, også.

Når programvare dreper

Kurt:

Beklager den ikke fullt så koselige tittelen, ikke meningen å ødelegge helgen!

Men jeg kom over en video fra en av mine favorittkanaler på YouTube, Dave's Garage – som tar for seg hvordan feil i programvare i en maskin for strålebehandling tok livet av pasienter på 80-tallet.

Det finnes vel ikke utviklere som skriver feilfri kode, men denne videoen viser hvor viktig det er med kvalitetskontroll og testing – i hvert fall hvis du skriver programvare for medisinsk utstyr:

Noe å høre på i helgen?

Arnfinn:

Ole Petter ble altså overraska over “badger, badger, badger”-referansen til meg og Kurt sist uke. Jeg må faktisk selv erkjenne at jeg ble overraska over at skaperen fortsatt lager nye “sanger”. Det er noe merkelig hvor dårlig det hele låter uten det nostalgiske bakteppet av “gammel-internett”.