kode24 har den siste tiden skrevet om at arbeidsmarkedet har blitt vanskeligere for nyutdannede utviklere.
Vi har kontaktet en rekke selskaper for å høre hva deres retningslinjer er for nyansettelser, og hva de selv tror er grunnen til at flere nyutdannede synes jobbjakten har blitt vanskeligere.
De forteller om trangere tider - og et risikabelt marked.
Ikke ansatt
Gaute Magnussen, CTO i Boitano, forteller at de foreløpig ikke har ansatt nyutdannede.
- Selv om vi det siste året har jobbet litt med å ansette utviklere med litt kortere erfaring enn det vi tradisjonelt har gjort. For vår del så selger vi stort sett folk, ikke prosjekter, og da har alltid erfaring vært det innkjøpere ser etter, sier han til kode24.
Magnussen tror at Boitano kommer til å se mot nyutdannede etterhvert.
- Men i dagens marked må også vi gjøre grep for å sikre inntjening, og selv om vi fortsatt rekrutterer, så er vi nok blitt enda litt strengere nå enn vi var for et par år siden.
Fortviler: «Skremmende og trist»
«Spesielt for konsulentselskaper blir det jo da risikabelt å ansette mange nyutdannede.»
Strammere marked
Magnussen sier at det er ingen tvil om at markedet har strammet seg til det siste året.
- Spesielt for konsulentselskaper blir det jo da risikabelt å ansette mange nyutdannede.
Han sier at konsulenter ofte er de første som går i nedgangstider. Tradisjonelt har det også vært mange av de store konsulentselskapene som har tatt store deler av de nyutdannede.
- Når disse får tøffere tider og reduserer antallet de ansetter, så blir det vanskeligere å få seg jobb for nyutdannede.
Håper på bedre tider
Magnussen håper at også andre selskaper ser muligheten til å sikre seg utviklere de kanskje ikke hadde fått tak i for noen år siden.
- Og bruker muligheten nå til å huke tak i både nyutdannede og også mer erfarne utviklere som søker jobb.
Han legger til at det forhåpentligvis blir bedre tider igjen om ikke så alt for lenge.
- Det hadde vært veldig synd om man mister gode utviklere til andre yrker.
Søkte jobb, avslag på 8 minutter
Ansetter nyutdannede
Thomas Bærheim, daglig leder i Miles Stavanger, sier at de ansetter nyutdannede, men at det varierer fra kontor til kontor. For 2024 er det Stavanger som tar inn flest, med fire signerte talenter som fullfører mastergraden sin våren 2024.
- Med kontorer i syv norske byer av veldig ulik størrelse, er det naturlig nok varierende hvilken kapasitet vi har til å ta i mot nyutdannede fra år til år, sier han til kode24.
Bærheim sier at ettersom bransjen stort sett ansetter nyutdannede som er ferdig først om ett år, ser han to problemstillinger:
- Studentene som er ferdig nå, fikk i stor grad jobb for ett år siden. For de som av ulike årsaker ikke fikk jobb for ett år siden, er det begrenset kapasitet til å ta inn nå.
Ifølge Bærheim henger dette sammen med markedssituasjonen akkurat nå, og urolighetene verden og Norge opplever.
- De makroøkonomiske forholdene er svært usikre, både på kort og lengre sikt. Mange bedrifter utsetter derfor ansettelser av studenter som er ferdig 2024 til vi vet mer om situasjonen neste høst.
Har et ansvar
Henrik Holum, daglig leder i bspoke, forteller at de har ansatt nyutdannede hvert år siden de var et lite selskap.
- Dette er både vanskelig og krevende for et lite konsulentselskap, da det absolutt er lettest å selge seniorkompetanse. Men vi har ment at vi har et ansvar for å få nyutdannede ut i arbeid og gi de verdifull kompetanse, for å være med å sikre tilstrømning av kompetanse i markedet generelt.
Ifølge Holum er dette noe han har diskutert med mange andre selskaper.
- Det virker som mange andre selskaper på vår størrelse føler at de ikke har noe ansvar, og ikke «skylder noen» noe, selv om de selv har startet som juniorer.
«Vi ville ikke kunne tilby de relevante arbeidsoppgaver.»
Nyutdanna utvikler får ikke jobb: «Omfattende problem»
Ikke nye ansatte i år
Holum sier at risikoen er at de tar et tap de første årene, før de så forsvinner eller går til provisjonsselskaper eller annet.
- Men det mener vi er helt OK, siden vi også rekrutterer folk med erfaring, hvor andre har tatt oppstartskostnaden.
Han legger til at bspoke ikke har tatt inn nye ansatte i år, ettersom at de tidlig så at markedet var vanskelig.
- Vi ville ikke kunne tilby de relevante arbeidsoppgaver. Nå er målet å holde hodet over vannet, og det ville vært vanskelig å forsvare å ta inn nyutdannede når vi har benk, og det er vanskelig å selge konsulenter med under fem til ti års erfaring.
Holum sier at de ikke har bestemt seg for neste år.
- Men så fort vi føler det er nok vind i seilene igjen, vil vi absolutt ta inn nyutdannede og sommerstudenter igjen.
Staten må ta ansvar
Også Holm viser til til at det er det private næringslivet som går foran og bærer konstnaden med å få utdannede ut i sin første jobb og skaffe de erfaringen de trenger.
- Spesielt mellomstore og store konsulenthus har vært motorer her, og det er utrolig vanskelig marked for disse om dagen. Innleie regler, direktiv om mindre bruk av eksterne, ekstra arbeidsgiver avgift og generelt negative signaler fra staten og i markedet generelt gjør at de fleste sliter, og da blir det vanskelig å forsvare ansettelsen av nyutdannede.
Han legger til at vi også ser at mange av dem som har ansatt nyutdannede i år, har permittert dem.
- Jeg mener staten i mye større grad må åpne opp for denne gruppen, hos NAV, Skatt, Toll og andre steder, i stedet for å vente til de har fått opplæring hos oss for så å prøve å rekruttere de inn. Staten har blitt veldig stor, og da må de også ta et ansvar her.