– Det vanskeligste var å gi den ut, forteller utvikleren av Soda Pop

– Det er noe sårbart med et prosjekt som jeg har lagt så mye tid og energi i, forteller Sabine Seljeseth, som lar deg anmelde brus med Soda Pop.

Sabine Seljeseth er glad i brus, og har nå laga appen Soda Pop for andre som også er glade i brus. 📸: Privat
Sabine Seljeseth er glad i brus, og har nå laga appen Soda Pop for andre som også er glade i brus. 📸: Privat Vis mer

– Under pandemien starta jeg med å dokumentere hva jeg syntes om brusnyhetene som kom ut, via min Snapchat-story til venner, forteller Sabine Seljeseth til kode24.

– Etter en stund begynte det å hope seg opp med anmeldelser, og jeg følte jeg trengte et sted hvor jeg kunne samle dem.

Svaret ble appen Soda Pop – en app for brusanmeldelser, som den siste uka har tatt visse Discord-servere og koderelaterte redaksjoner med storm.

Brusanmeldelser

25 år gamle Sabine Seljeseth jobber til daglig fullstack-utvikler i Norkart i Trondheim, og på fritida driver hun hobbyprosjektet Soda Pop.

Appen begynte som prokrastinering av masteroppgaven på NTNU.

– Jeg syntes utviklingen av Soda Pop var så givene og morsomt at det nesten ble mer jobbing med den enn med masteren, ler Seljeseth.

Men det endte bra med begge deler, og appen hennes er nå ute i både App Store for iOS og appbutikken til Android.

På Soda Pop kan du se hvilken brus du bør ta med deg fra butikken. 📸: Privat
På Soda Pop kan du se hvilken brus du bør ta med deg fra butikken. 📸: Privat Vis mer

– Soda Pop er appen for deg som føler at du mangler et forum å dele dine brus-oppturer og -nedturer, sier utvikleren, og det er nettopp det det er:

Du lager deg en bruker og kan følge andre brukere, og ved å for eksempel skanne en strekkode på brusflaska du drikker, kan du gi den en anmeldelse – og se hva andre synes.

Flutter og Firebase

Appen Soda Pop er laga i Googles appunivers:

  • Seljeseth hadde allerede erfaring med Flutter fra bachelor-oppgaven sin, så valget falt på dette rammeverket. Med dette kunne hun enkelt gi ut appen til både iOS og Android.
  • Nettsidene appen trenger, som til personvernserklæringen, er også skrevet i Flutter.
  • På backenden tar Firebase seg av både autentisering, databasen og noen skyfunksjoner.
  • Det friske brusdesignet i appen har hun lagd selv, med Flutters egne byggesteiner, pluss en og annen avhengighet fra Flutters pakketilbyder pub.dev.
Sabine Seljeseth starta med Soda Pop-utviklingen under jobbinga med masteroppgaven, som også involverte å drikke endel brus. 📸: Privat
Sabine Seljeseth starta med Soda Pop-utviklingen under jobbinga med masteroppgaven, som også involverte å drikke endel brus. 📸: Privat Vis mer

Kan sitte hele dagen

– Hvor mye tid har du brukt og bruker du på appen?

– Vet ikke om jeg tørr å tenke på det, ler Seljeseth.

Det begynte i 2022, med lansering i 2023, og sporadisk jobbing siden den gang.

– Etter jeg begynte i fast jobb er det for det meste Soda Pop-jobbing i helgene. Men da kan jeg gjerne sitte hele dagen om alt går knirkefritt på bug-fronten. Jeg kan også sitte noen ettermiddager om jeg har noen kule features på lur, sier utvikleren.

En del av jobben er å lage databasen med alle brusene, inkludert bilder av dem. For skal du anmelde en brus, må den ligge i databasen, først. Og databasen lager hun altså selv.

– Det som var tilgjengelig møtte ikke behove mine. Så om noen savner noen brus, må de bare rope ut.

Vanskeligst å slippe den

Etter at Soda Pop tok Discord-serveren Norsk Programmering med storm nylig, tok antall brukere seg opp, og hun er nå oppe i rundt 80 brusanmeldere.

– Som er litt surrealistisk for meg, siden dette var noe jeg starta med uten noen forventinger om at andre enn mine nærmeste venner skulle bruke den, sier Seljseth.

For det har ikke vært selve programmeringen av appen som har vært det vanskeligste for Soda Pop-utvikleren, men nettopp dette med selvtillit.

– Det vanskeligste for meg har vært å slippe den, forteller Seljeseth til kode24.

Du kan vise andre hva dine favorittbrus er, så de veit hva de skal by på når du kommer på besøk. 📸: Privat
Du kan vise andre hva dine favorittbrus er, så de veit hva de skal by på når du kommer på besøk. 📸: Privat Vis mer

Imposter syndrome

– Jeg føler alt må være perfekt før jeg kan begynne å snakke høyt om den. Hver gang jeg nådde målet jeg hadde satt for å kunne publisere den, flytta jeg bare målposten lenger bort. Jeg synes det er noe sårbart med et prosjekt som jeg har lagt så mye tid og energi i, og som andre skal få lov til å bruke, sier Soda Pop-utvikleren, og fortsetter:

– Jeg er også én av mange som sliter med imposter syndrome, som absolutt har vært med min side fra start. Dette har ført til at jeg ikke egentlig har annonsert den så mange andre steder enn på jobb til mine kollegaer, og vennene mine som følger min Snap-story. Men det er veldig artig å se at noen liker den såpass at de føler at det er noe de vil tipse sine venner om!

– Og har du tipsa noen av Norges brusfluencere om Soda Pop ennå, som Linnea Myhre og Oral Bee?

– Tanken har slått meg ja, men her kommer jeg litt tilbake til punktet om hva som har vært vanskeligst med dette prosjektet. Jeg har tenkt at når appen er bra nok så kan jeg lufte den for brusfluencerne, men som sagt kommer jeg aldri til det punktet at jeg tenker at den er bra nok.