Dette er den verste tasten – slik bruker du den til noe nyttig

Fiks tasteoppsettet ditt, AI-generert Doom, hacking av databaser, grisedyr 35 mm YouTube-video, opensourcing av DNA, foredrag fra kvinnen som oppfant kompilatoren, og mye mer i ukens Lørdagsgodt!

Mange bruker nesten aldri denne tasten – så hvorfor ikke få den til å gjøre noe annet? 📸: Dreams of Code (YouTube-skjermbilde)
Mange bruker nesten aldri denne tasten – så hvorfor ikke få den til å gjøre noe annet? 📸: Dreams of Code (YouTube-skjermbilde) Vis mer

Da var det endelig lørdag igjen! Og tid for kode24s ukentlige Lørdagsgodt-spalte, der kode24-redaksjonen samler det morsomste eller mest interessante vi har funnet på nettet i løpet av uken som gikk.

Og nå som hele kode24-redaksjonen endelig er ferdig med all ferieringen sin, har vi ekstra mange godbiter å by på.

Kos deg, og god helg!

AI lagde Doom!

Ole Petter:

At AI genererer kode for oss, er for lengst en sannhet, for de aller fleste norske utviklere, viste våre ferske tall denne uka. Men hva om AI bare genererer ALT PÅ SKJERMEN? Altså; ikke at den genererer for eksempel koden til spillet vårt, men hvert eneste bilde brukeren får se? Det skjedde denne uka, med en Doom-klone i 20 AI-genererte bilder i sekundet. Kjør AI-noia 2.0.

Slik fungerer "smelteskjermen"

Ole Petter:

Apropos Doom; har du noen gang lurt på hvordan den smelteeffekten i det spillet funker? Den som kommer når du går fra startmenyen til selve spillet, blant annet? Ikke jeg heller, men nå veit jeg det, og det er et par interessante detaljer der, som hvorfor den "tilfeldige" oppdelinga av skjermen alltid er den samme første gang effekten kjører.

Ikke gjør dette

Arnfinn:

Grådighet straffer seg. Denne uka ble historien til en hacker fra Hawaii i USA kjent. Han skal ha blitt så lei av å betale barnebidrag at han hacket seg inn i det lokale folkeregisteret, for så å flagge seg selv som avdød. Men han fikk senere ideen om å selge tilgang til databasen, og ting gikk som det måtte. Moralen er – bare ikke vær den fyren.

Verdens første 35mm YouTube-video?

Kurt:

De aller, aller fleste YouTube-videoer er filmet med digitale kameraer, alt fra billige mobilkameraer til svindyre profesjonelle kameraer. Selv om enkelte filmer, som Oppenheimer, har blitt filmet på god, gammeldags 35 mm analog film er det digital teknologi som stort sett gjelder også i Hollywood.

Matt Parker, mannen bak den fantastiske YouTube-kanalen Stand-up Maths, bestemte seg for å kjøpe inn svære 35 mm filmruller og filme en YouTube-video på 35 mm-film – passende nok en film om filmformater.

Sjekk den ut og lær masse interessant om filmformater – og at film er dyrt: Denne kostet nesten 11 kroner i sekundet å lage!

Unikt foredrag med hun som lagde verdens første kompilator

Kurt:

For alle som fortsatt måtte leve i den villfarelsen at utvikler er et yrke for menn, kan det være greit å minne om den amerikanske programmereren og matematikeren Grace Hopper. Hun døde i 1992, og huskes som en av de virkelige pionerene innenfor programmering – med en imponerende CV: Hopper utviklet blant annet den første kompilatoren og var sentral i utviklingen av programmeringsspråket COBOL. Og mye mer.

Denne uken friga NSA (National Security Agency) video fra et foredrag Grace Hopper holdt i 1982 med tittelen "Future Possibilities: Data, Hardware, Software, and People".

Jeg har ikke rukket å se hele ennå – men har tenkt å gjøre det i helgen:

Del 2:

Opensourcer DNA-et sitt

Arnfinn

Hva er greia med at techbrahs med tilløp til store egoer får det for seg at de bare må yngle som kaniner. Det har vært mye snakk om Musk og hans minst 12 barn. Men denne uka har jo alt handla om Telegrams Pavel Durov. Og atte hæ? Over 100 unger? Og snakker om å gjøre DNA’et sitt open source?

Bruk unyttig tast til noe nyttig!

Ole Petter:

Av alle knappene på tastaturet mitt, er capslock blant de aller minst brukte. Den aller minst brukte uten tvil, faktisk, nå som jeg har et 65 prosent-tastatur uten funksjonstaster. Uansett; hadde det ikke vært kult å finne noe fornuftig å bruke den til, i og med at den ligger så fint til der nede ved fingrene dine? Det kan du!

Gudommelig operativsystem

Kurt:

Jeg skrev nylig om at Windows-terminalen nå får en masse nye funksjoner, og da kommenterte en leser: – Fint å se Windows ta igjen på funksjonalitet vi har hatt lenge i TempleOS.

TempleOS er det en stund siden jeg hadde hørt om – og det er temmelig rare greier, for å si det mildt. Jeg fant denne to år gamle videoen der en som heter Gredi Ajalik går igjennom operativsystemet. Det ble laget av en mann som hevder å ha fått beskjed fra Gud om å bygge et tredje tempel i form av et operativsystem.

Hele historien fikk dessverre et tragisk utfall for mannen bak operativsystemet, men jeg anbefaler uansett å ta en kikk på TempleOS – et veldig, veldig rart operativsystem!

Har du husket fjæring?

Ole Petter:

Apropos tastaturer; dette er noe av det sykeste jeg har sett. For når du endelig trodde du hadde grei oversikt over alt som inngår i å bygge opp dine egne drømmetastaturer, kommer dette og bare "Joda, men har du huska FJÆRING!?"