Du har arkitekter som tegner bygg, også har du arkitekter som... gjør ett eller annet sammen med utviklere.
Nøyaktig hva disse arkitektene egentlig gjør har alltid vært litt uklart for oss. Så vi huka tak i Lars Reed, arkitekt i Tolletaten, for å spørre han ut til serien vår "Hva gjør en..?".
- Når det trengs, så betones for eksempel teknisk arkitekt eller systemarkitekt. Men det er ikke alt man påtar seg som havner helt ute i den ene enden av skalaen; veien er kort over i løsning og funksjonell arkitektur, forteller Reed til kode24.
«Når man mener mye om mangt, og er villig til å jobbe for å få det til, så havner man fort i nærheten av førersetet.»
- I noen team kan arkitektrollen sammenfalle med tech lead, andre steder med en generell løsningsarkitekt – det kommer an på behov og team-sammensetning, fortsetter han.
- Selv kaller jeg meg ofte digital vaktmester, siden jeg flyr rundt og fikser og maser og rydder i digitale fora. Også har jeg en liten Spøkelseskladden på profilbildet, siden jeg plutselig dukker opp i lukkede rom…
Hvordan havna du i rollen som arkitekt? 📚
Ja, hvordan havnet jeg her?
For det første var jeg konsulent her i mange år før jeg ble ansatt; så blir det vel sånn at når man mener mye om mangt, og er villig til å jobbe for å få det til, så havner man fort i nærheten av førersetet.
Jeg startet i IT-bransjen som konsulent tidlig på 90-tallet, som en glidende overgang fra informatikk på UiO, og har holdt meg nær teknologien, selv om mengden produksjonskode fra min hånd har vært merkbart avtakende.
Hos Tolletaten kom jeg inn i 1996 for å sette opp et utviklingsmiljø med kodegenerering, versjonshåndtering, byggerutiner og så videre, videre inn i rollen som tech lead i et omfattende prosjekt, og har i varierende grad vært (7. far) i huset siden.
Da tiden ble godt moden for å skifte fra konsulentlederjobben for noen år siden, føltes det bra å kunne gå inn i en jobb jeg synes har mening – både for meg selv og for noe som er større enn bare meg.
Samtidig trives jeg med folka her. IT-divisjonen er av en sånn størrelse at det er lett å "synes i landskapet" (for oss som trekkes mot det) og kjenne en brukbar andel av kollegene, samtidig som vi gjør ganske store løsninger. Eierskap og påvirkning blir naturlig nok enda større på denne siden av bordet enn som konsulent, det er jo også noe som trekker.
Hva gjør egentlig en tech lead? - Kunne blitt omdøpt til debugger
Hva innebærer det for deg å være arkitekt? 💪
Nå om dagen er jeg noen få prosent i mange team.
Hovedoppgavene er vel å se til at vi går passe i teknologisk takt på tvers, at vi snuser på nye måter å løse ting på, og å ta tak i tekniske utfordringer, spesielt de som går på tvers av team.
Samtidig må man prøve å ta litt ansvar for at andre kan jobbe effektivt. Det kan bety å hjelpe noen å navigere i organisasjonen, stripse kabler til en ny team-skjerm, få opp felles løsningsmønster for sanering av data eller scripte lasting av kodeverk.
Aller først og fremst innebærer den å ha mange baller i luften, og prøve å få færrest mulig av dem i øyet.
Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg? 📅
Dagen begynner som regel en gang mellom 7:00 og 7:45, et par av dem typisk på hjemmekontor. Katten synes nok det er litt lite, den har blitt bedre vant.
Snart er det heldigvis sesong for å sykle til jobben resten av dagene. Er elsykkel juks, sier du? Jeg bryr meg ikke!
Prøver å stikke innom standup i noen av teamene gjennom uken, så jeg kan plukke opp litt av hva som rører seg, og diskutere ting som folk trenger sparring på. En del dager er 100 prosent belagt med møter og samtaler. Man venner seg til det, bare tro på meg. Nå er det heldigvis en blanding av Teams og fysisk, ikke bare hodetelefoner.
Jeg har prøvd å lære bort å ta seg tid til å snakke med forskjellige folk i lunsjen, men er ikke spesielt god på å gjøre som jeg selv sier, det blir nok litt ofte mat i den ene hånden...
Dagen slutter en gang mellom 1430 og ganske mye senere, fra hjemmekontoret er da veien ganske kort til kjøkkenbenken for en annen type inspirasjon. Så kan det tidvis være at den motsatte veien heller ikke er så lang – det er en OK effekt av å like jobben sin.
Maskinlæringsutvikler om hverdagen: - Kan ta to-tre dager å trene en modell
Hvilke verktøy og språk bruker du mest tid i som arkitekt? 💾
Skal det skrives kode, er det IntelliJ som gjelder. Men jeg har aldri lang vei til en Emacs når det trengs litt ekte magi, Good ol' C-x M-c M-butterfly.
Om du måler i tastetrykk er det nok fort Confluence som vinner, i skarp konkurranse med kommunikasjonsverktøy som Teams og epost – i hvert fall i covid-tiden.
Det er Java som er hovedspråket i Tolletaten, men nå også Kotlin. Sistnevnte, i likhet med min gamle flamme Scala, har jeg mye godhet for, men aldri skrevet ordentlig prod-kode i.
Over årene har det blitt mange tusen linjer i ymse script-språk. Fant nylig igjen plastfoilene mine fra et AWK-kurs jeg holdt for 30 år siden og ble litt nostalgisk... Det blir jeg også av litt Elisp.
Hva er det beste og verste ved å være arkitekt, synes du? 💘
Jeg var jo inne på det med alle ballene i luften. Når noen faller i gulvet, kan det være litt nederlag, og omvendt er det ganske tilfredsstillende når det funker.
Det man kan savne mest i forhold til en utviklerrolle, er vel å kunne konsentrere seg om én oppgave, og ikke minst ferdigstille den. Nå er det til enhver tid noe annet man burde gjort, og resultatene er til tider lite konkrete, og/eller trukket ut i tid. Da er det greit å gjøre noe banalt, som gir noe synlig til svar.
Det er vanskelig å sette av tid til faglig skjerping, men jobber man sammen med skarpe folk, er det likevel mye påfyll å hente i hverdagen. Også håper jeg at jeg klarer å gi litt tilbake, også.
Noe av det beste i denne rollen er å kunne påvirke, og til dels eie, de lange linjene, og se at det man har laget lar seg utvide og endre etter som behov kommer til og endres. Det gir muligheten for å være der nye og mye ting skjer, det er et bra sted å være. Felles for denne rollen og utviklerrollen er gleden ved å levere som lag.
Politiet om Passvarsel.no sin API-bruk: - Kreativt initiativ
Hvorfor trenger arkitekt å faktisk være en egen rolle? 🤷
Det er mange måter å organisere arbeid på, og jeg har ingen fasit på perfeksjon - selv om jeg jevnlig skryter av det motsatte.
Når man har en organisasjon av litt størrelse, er det viktig at noen, men lite effektivt om alle, kan se på løsninger og løsningsmønster på tvers av team, og holde i et målbilde.
Beslutninger kan man selvfølgelig gjerne være flere om, men det er jo ikke alltid komitearbeid er optimalt eller egnet. Og det er vel ikke nødvendigvis slik at det er lurt å løfte alt til toppledelse for faglige svar.
Hvordan er lønna og arbeidsmarkedet for arkitekter? 💰
Jo takk, bare bra! Det er flere jobber enn det er kandidater, og i hvert fall erfarne kandidater.
I tillegg til fagkunnskap, påstår jeg at erfaring, med ulike løsninger og utfordringer, er en nøkkel til å gjøre en god jobb i denne rollen.
Kombinasjonen utvikler + erfaring og kunnskap + vilje til å gå et skritt foran, helst også i dypsnø, er et godt utgangspunkt.
Belønningen kan komme både på lønnsslippen og på en meningsfylt hverdag.