Dette vet vi om den nye digitaliserings-strategien

Torsdag kommer regjeringen med ny digitaliseringsstrategi. Dette er det vi vet så langt.

Digitaliseringsminster Karianne Tung. 📸: Terje Bendiksby / NTB
Digitaliseringsminster Karianne Tung. 📸: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

I mange år har norske politikere hatt et mål om at alle skal ha tilgang på en internetthastighet på minst 100 megabit per sekund. Tidligere i år ble det kjent at tre prosent av Norge mangler tilgang på dette.

Nå skal målet mangedobles i den nye digitaliseringsstrategien, sier digitaliseringsminister Karianne Tung.

– Alle skal ha mulighet til minst én gigabit per sekund, sier digitaliseringsminister Karianne Tung til NRK.

Du kan følge presentasjonen av den nye strategien nederst i saken. Sendingen starter klokka 12.30.

Positiv respons

Den nye digitaliseringsstrategien har fått navnet «Fremtidens digitale Norge», og skal setter retningen for det digitale Norge fram til 2030.

Tung kom med lekkasjene fra denne under konferansen Telecom World på Kiel-ferga onsdag denne uka. Salen skal ha reagert med stor applaus, melder Digi og NRK.

Tung skal også ha meldt om en satsing på bedre og mer robust mobildekning.

– Den digitale grunnmuren bærer stadig mer av verdiene våre, sa Tung, som også dro opp bakteppet med den sikkerhetspolitiske skjerpede situasjonen i Europa, sa Tung ifølge Digi.

Peker på behov for penger

Selv om Tungs lekkasjer ble møtt med positivitet, er det også flere som påpeker at målet vil koste penger. Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen er blant disse.

– Det er positivt at regjeringen går mot et gigasamfunn, sier Amundsen. Han understreker samtidig at det nye målet ikke må gå på bekostning av det kortsiktige målet om 100 Mbit/s nedlastningshastighet innen 2025.

Amundsen sier til NRK at en slik satsing vil kreve mer penger. Han viser til at det i flere områder vil kunne koste mellom 1 og 10 millioner kroner per husstand å skaffe rask internettforbindelse.

Tung sier «raskere internett» er et spleiseprosjekt mellom staten og private selskaper, men at staten er klar for å ta noe av regninga.

Det er Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) som produserer sendinga.


💬 Trenger egentlig Norge gigabit-linjer? Hva tenker du? Rop ut i kommentarfeltet under!