- Om låta har noe noe budskap så er det at folk burde undersøke og lese seg opp litt før de kaster seg på NFT-bølgen, sier Jørgen Skjulstad, musiker og sjef i musikkforeningen og studioet Metronomicon Audio, til kode24.
I en ny låt og tilhørende musikkvideo tar Skjulstad et oppgjør med såkalte NFT-er, om enn med et glimt i øyet.
Musikkvideoen ser du over, lydsporet kan fås tak i på Soundcloud - og låten ligger selvfølgelig ute til salgs som en NFT.
Norsk Ethereum-utvikler forklarer: - Kryptovaluta bare et nødvendig onde
Satire og humor
Låten ble til etter at Skjulstad ble bedt om å snakke om temaet i podcasten til DJ-en Charlotte Bendiks, og han leste seg opp på krypto og NFT.
- Da fant jeg ut at det var en enorm verden jeg ikke visste så mye om. Jeg liker å lage låter om ting som skjer her og nå, og følte at det var mye å ta av, og at det var lett å lage noe humoristisk ut av noe som mange er nysgjerrige på, men få egentlig forstår noe av.
- Hva er budskapet til låten og videoen?
- Det her er satire og humor fra min side. Som mange har fått med seg er det jo både sikkerhets og miljømessige problemer ute å går her. Noen av krytpovalutaene og NFT-plattformene er veldig energikrevende, og det er ikke akkurat ideelt når man skal lansere "fremtidens teknologi".
Skjulstad forteller at han har fulgt med på og blitt inspirert av debattene rundt nettsider som cryptoart.wtf og hicetnunc.art.
- Vi trenger litt groove og en god latter inn i denne debatten, som jo kan være ganske dystopisk, senest med en video som på en måte prøver å myrde både NFT og krypto: Line Goes Up – The Problem With NFTs.
NFT forklart: - Gjør kunsthandel mulig for vanlige folk
Metagrep
I vår metaverden har Skjulstad tatt et metagrep og gjort videoen om til en NFT.
- Det er mest fordi jeg synes det er konseptuelt lættis at en video som egentlig disser NFT også er tilgjengelig som en. Det er på en måte en selvmotsigelse. Jeg satte den opp på Tokhun.io og det var litt styr. Lagde en konto der og måtte handle inn litt krypto, kosta cirka 50 kroner, mye mindre enn de store plattformene.
Skjulstad valgte plattformen ettersom de bruker valutaen Cardano ADA (₳DA), og han har tilfeldigvis en datter med det navnet.
- Bitcoin-folket er glad i å snakke dårlig om den, selv om den bruker mye mindre strøm og er billigere å bruke. Nå kommer andre artister til å mase på meg om hvordan man gir ut NFT, og jeg kommer sikkert til å få bitcoinere på nakken i tillegg, sier han.
Glenn satt sammen 150.000 bilder til kryptokunst med Python
Er todelt
Ifølge Skjulstad går musikkvideoen for 150.00 ₳DA, som er rundt 1.500 kroner.
- Jeg satte en litt høy pris, selv om det er billigere enn de apene, så den skulle bli liggende en stund etter jeg ga ut låta. Jeg vil egentlig ikke at noen skal kjøpe den.
- NFT-er: Lame eller rise to fame?
- Jeg er litt todelt her, ideen er jo i utgangspunktet god, med at folk kan selge digital kunst og få royalties fra videresalg.
Skjulstad legger til at når han ser hvordan de store aktørene prøver å kaste seg på, kan veien til helvete være blokkjedet med gode intensjoner.
- Jeg har vanskelig for å forestille meg noe som kan være mere lame enn Bjarne Melgaards "rave" i Metaverset, hvor de også solgte unna NFT-er for store summer. Hakkete 3D-figurer gikk planløst rundt til dårlig musikk med lavbitrates MP3-lyd. Hvis det er dette som er metaverset, så står jeg over til det neste universet.
Web3, NFT, krypto, blockchain: - Jeg orker ikke, jeg gidder ikke
Kan bli en løsning
Den siste tiden har flere fremmet blokkjede-teknologi som en løsning som kan sikre musikere bedre betalt.
- Musikkbransjen har et kjempeproblem, siden man er prisgitt enorme foretak som Spotify, Google og Amazon som ikke betaler bra nok for innhold. Mitt inntrykk er at det har blitt sånn siden bransjen ikke ville lage lovlige digitale tjenester, men tviholdt på å selge CD-er og å saksøke pirater på 2000-tallet.
Skjulstad sier at da man kom i gang med strømming og MP3, godtok artister nesten hva som helst.
- Jeg tror ikke blokkkjede-teknologi er det som trengs, men tjenester som Bandcamp som faktisk betaler artister, samt en mer etisk strømmemodell som betaler bedre for innhold.
Han utelukker ikke at blokkjede-teknologi kan ha en nytteverdi for eksempel med tanke på royalties.
- Det kommer til å bli spennende å følge med på hva som skjer hvis sider som Audius får på plass det her. Da kommer artister til å flykte over fra Spotify, som alle hater!