DNB er Norges største finanskonsern, med 2,1 millioner personkunder og 233.000 bedriftskunder. Da sier det seg selv at det trengs én og annen utvikler for å skru sammen alle løsningene banken benytter – for eksempel nettsidene, nettbanken og mobilbanken.
Vi ba fullstack-utviklerne Thomas Søndergaard Nielsen og Dexter Aguja Pontaneles om å fortelle om hvilke endringer DNB har gjort eller har planer om å gjøre i teknologistacken sin – og også prøve å kikke litt inn i krystallkula for 2024. Thomas er team lead, mens Dexter er DevOps tech lead.
De to jobber i avdelingen Web Core, som lager DNBs nye web-plattform som gjør det mulig for utviklere å lage rammeverkuavhengige web-applikasjoner som de kan rulle ut selv.
I dag består teamet av 13 fullstack-utviklere som jobber tett med andre team i DNB for å lage DNBs nye nettbank og en mest mulig helhetlig brukeropplevelse for alle forretningsområdene i konsernet.
«I starten av 2023 bestemte vi oss for å gjøre en helomvending på frontend-arkitekturen vår.»
– Hvilke teknologier har dere kuttet ut i 2023?
– I starten av 2023 bestemte vi oss for å gjøre en helomvending på frontend-arkitekturen vår. Den var tidligere basert på Gatsby, koden bodde i et monorepo og vi benyttet Yarn og Yarn workspaces for å håndtere avhengigheter.
– For å tilby utviklerne mer fleksibilitet mtp. valg av verktøy og rammeverk, raskere leveranser til test-miljøer og prod, og mindre avhengigheter mellom teamene, valgte vi å gå for en microfrontend-plattform basert på es-moduler. Vi planlegger å erstatte hele Gatsby-applikasjonen vår med denne plattformen (backend'en er Node og kjører på AWS serverless arkitektur).
– I tillegg har vi valgt å bytte ut Yarn med pnpm; dette sammen med mindre og mer spissede repositories for applikasjoner, infrastruktur, biblioteker og verktøy, gjør at utviklere kommer raskere i gang og våre pipelines blir fortere ferdig (her hjelper det også at vi har valgt å beholde NX Cloud caching fra det tidligere monorepo'et for å cache bygg og test artifakter).
– I 2023 migrerte vi som en organisasjon fra Bitbucket og Jenkins til Gitlab og vårt team er veldig fornøyde med den endringen.
– Hva skal dere starte med i 2024?
– 2024 inneholder et stort scope for vårt team og vår rolle som en plattform for mange produktteam som nå skal starte å migrere fra Gatsby til ny arkitektur.
– Vi har i første omgang basert våre applikasjons-bundlers på Webpack, men vil se på Rspack, SWC, eller Turbopack som alternativer. Det har også vært ønsker om å bytte ut ESLint / Prettier med Biome, eller støtte Vitest for testing.
– En større operasjon ville vært å se hvordan Bun kunne passet inn hos oss, erstatte runtime og pakkehåndtering og hvilke forbedringer det evt ville gitt. Mulighetene her er mange!
Erstatter Prettier og Eslint: «Vanvittig rask!»
– Vår web-plattform skal ikke bare levere microfrontends, men også integrere med mange deler av organisasjonen. Vi vil i 2024 starte integreringen med vår Adobe Experience-platform for CXM- og CMS-kapabilitieter.
– I vår første versjon har vi basert oss på CSR men vi har som mål å støtte SSR i nær framtid, dette er også noe vi vil undersøke i 2024.
– Hvordan skal dere forholde dere til AI i 2024?
– 2023 var året der AI ble mainstream. Flere AI-løsninger har hjulpet oss til å bli mer effektive, lære nye konsepter og øke vår forståelse for kompliserte konsepter.
– Siden AI har vokst eksponentielt og vi bruker det mer enn før er forventningene våre at bedriften muliggjør for enda mer integrering av AI i vår jobb som utviklere.
– Eksempler på dette som vi gleder oss til å prøve ut er Gitlabs AI-assisterte funksjoner som automatiserte code-reviews og Amazon Q, som assisterer med å løse AWS spesifikke problemer.
Her er Q: AWS' nye våpen i AI-krigen
– AI er ikke bare et verktøy for utviklere; vi vet også at mange produktutviklere nå snuser på AI som en del av produktreisen i våre kanaler og kundestøtte.
– Hva tenker dere om arbeidsmarkedet for utviklere i 2024?
– Vi fortsetter å være optimistiske i 2024; for vårt team har oppgavemengden økt betraktelig i løpet av 2023.
– Så selv om det har blitt mer ustabilitet og usikkerhet i markedet for utviklere både i Norge og internasjonalt, så kjører vi på med full gass og kommer til å trenge nye gode talenter.
«De tradisjonelle rollene som frontend'er, backend'er og devops viskes mer og mer bort.»
– Noe vi har observert er at stadig flere utviklere ønsker å dyppe tærne sine i dypere vann og tilegne seg bredere kunnskap om web-stacken. De tradisjonelle rollene som frontend'er, backend'er og devops viskes mer og mer bort. Det gagner teamet på mange måter når flere ønsker å jobbe fullstack og tar end- til-ende-ansvar for leveransene.
– Dette er en arbeidsmetode vi ønsker mer av i det kommende året. Utforskning og nysgjerrighet er en naturlig del av oss som utviklere, og med flinke lagkamerater som ønsker å lære bort kan alle være med å utvikle hele veien fra a til å.