Eclipse Theia IDE: Etter 7 år er en «Microsoft-fri» VSCode klar

Theia IDE er som VS Code, men uten proprietær kode, telemetri og Microsofts produktlisens.

Eclipse Theia IDE ligner til forveksling på VS Code, men skal være bedre på personvern ifølge produsenten. 📸: Skjermbilde
Eclipse Theia IDE ligner til forveksling på VS Code, men skal være bedre på personvern ifølge produsenten. 📸: Skjermbilde Vis mer

Eclipse Foundation har gjennom sitt prosjekt Eclipse Theia lansert den første ikke-beta-versjonen av sin kodeeditor Eclipse Theia IDE.

Editoren er basert på åpen kildekode-delen av Visual Studio Code (VS Code), men uten Microsoft proprietære kode, telemetri og Microsofts produktlisens. Det skriver DevClass og Visual Studio Magazine.

Eclipse Foundation er en europeisk organisasjon som driver med åpen kildekode. De er kanskje mest kjent for å lage den mer enn 20 år gamle Eclipse IDE-editoren som først og fremst brukes innenfor Java-utvikling.

I 2017 startet Eclipse Foundation Theia-prosjektet, som er både et åpen kildekoderammeverk for å bygge IDE-er (Theia Platform) og ikke minst:

Eclipse Theia IDE – en ny, moderne kodeeditor.

Både desktop og nettleser

Mens de gamle Eclipse-editorene som nevnt i hovedsak er beregnet på Java-utviklere, kan Theia IDE i likhet med VS Code brukes med nær sagt alle programmeringsspråk.

Siden editoren er basert på VS Code, er den til forveksling lik VS Code. Den støtter Language Server Protocol (LSP) og er kompatibel med VS Code-tillegg.

Theia IDE kan lastes ned som en desktop-applikasjon du kan installere på Windows, macOS eller Linux – eller du kan bruke den i nettleseren.

Bedrifter vil kunne integrere kodeeditoren i egne løsninger, eller du kan prøve ut en demoversjon i Theia Cloud.

Lik, men likevel ikke

I tillegg til Theia IDE finnes det også flere andre kodeditorer som også bygger på VS Code-kildekoden, som for eksempel Google IDX. Mange vil sikkert spørre seg hvorfor i all verden man skal velge noe annet enn VS Code, når de VS Code-baserte editorene ser nesten identiske ut?

Theia skriver i en bloggpost at Theia IDE blant annet legger stor vekt på personvern, og at de er motstandere av å legge inn telemetri som standardvalg. Det betyr at Theia IDE ikke sender ut noe data om bruken av editoren.

Theia IDE skal også være bygget for å være enklere å utvide og bygge ut på ulike måter.

– På grunn av den modulære og fleksible arkitekturen til Theia Platform som ligger i bunnen, kan du utvide og tilpasse nesten hva som helst i Theia, noe som gjør at den passer perfekt til ditt bruksområde, skriver selskapet i bloggposten.

Uavhengig

Theia IDE er som sagt kompatibel med vanlige VS Code-tillegg, men Theia har også bygget en egen løsning for editor-tillegg.

Selskapet legger vekt på at Theia IDE er et leverandøruavhengig åpen kildekodeprosjekt fra Eclipse Foundation, og at den ikke inneholder noe proprietær eller lukket kildekode. Store selskaper som Ericsson, Red Hat, IBM, Samsung og mange andre skal ha bidratt til prosjektet.

Mens Microsofts VS Code bruker Microsofts egen markedsplass for editor-tillegg, ønsker Theia IDE å være leverandøruavhengig – og bruker derfor alternative Open VSX Registry for "VS Code-kompatible editorer". Denne har rundt 3600 tillegg, mot VS Code Marketplaces 60.349, ifølge DevClass.

Du kan lese mer om editoren og laste den ned her.