Efta-domstolen nekter å avgjøre innleieregler – men mener de er innafor

Ifølge en rådgivende uttalelse er formålet bak innleieforbudet i prinsippet legitimt.

Dette er EFTA (Det europeiske frihandelsforbund/European Free Trade Areas) sin domstol. Domstolen er oppbygd som en mindre utgave av EU-domstolen og avgjør tvister mellom landene om tolkingen eller anvendelsen av EØS-avtalen. 📸: Jonas Berge / NTB
Dette er EFTA (Det europeiske frihandelsforbund/European Free Trade Areas) sin domstol. Domstolen er oppbygd som en mindre utgave av EU-domstolen og avgjør tvister mellom landene om tolkingen eller anvendelsen av EØS-avtalen. 📸: Jonas Berge / NTB Vis mer

Det er norske domstoler som må vurdere om forbudet mot innleie av arbeidstakere fra bemanningsbyråer er i strid med EØS-avtalen, mener Efta-domstolen.

Men ifølge en rådgivende uttalelse fra domstolen onsdag er formålet bak innleieforbudet i prinsippet legitimt, og ikke i seg selv direkte i strid med EØS-avtalen.

Efta-domstolen mener imidlertid det er opp til nasjonale domstoler å avgjøre saken.

Tilbake til Oslo

– Saken vil nå gå tilbake til Oslo tingrett, som til slutt skal avgjøre om de omstridte nasjonale reglene er i samsvar med EØS-retten, heter det i en pressemelding fra domstolen.

Bakgrunnen for saken er at regjeringen i april i fjor strammet inn reglene for innleid arbeidskraft, herunder forbud mot innleie av arbeidstakere fra bemanningsbyråer for å utføre midlertidig arbeid.

  • En rekke bemanningsbyråer har gått til sak mot staten fordi de mener innleieforbudet er et brudd på EØS-avtalen.
  • I den forbindelse ble Efta-domstolen bedt om en vurdering.
  • Men domstolens hovedkonklusjon er altså å sende spørsmålet tilbake til norske domstoler.

Andre: Ikke i strid

– Det er opp til den anmodende domstolen å vurdere om tiltakene hovedsaken gjelder, utgjør en restriksjon på tjenestefriheten etter EØS-avtalen, heter det blant annet i dommen.

I tidligere rettsrunder har både Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett slått fast at innleieforbudet ikke er i strid med EØS-avtalen.