I serien Sommerkoderen snakker kode24 med studenter i sommerjobb; ofte kalt sommerstudenter.
Denne gangen:
- 👦 Eiril Solveig Ugulen (24)
- 📚 master i industriell design, NTNU
- ☕ sommerjobb hos TV 2 i Oslo
Hei! Kan du aller først fortelle litt om studiet ditt?
Det var ganske tilfeldig at jeg valgte informatikk, da mitt eneste utgangspunkt var at jeg ville gå et studie som hadde et mattefag eller to.
Som mange andre hadde jeg aldri skrevet en linje kode før jeg startet, så læringskurven var bratt!
Etterhvert la jeg merke til at jeg satte mer pris på de kreative emnene, og bestemte meg derfor for å starte på industriell design etter fullført bachelor.
Både på informatikk og industriell design vil jeg si det er mye praktisk læring. På begge linjer er det også en del gruppearbeid, som er veldig nyttig for å utveksle kompetanse. Informatikk har flere obligatoriske programmeringsfag og fokuserer både på frontend- og backendutvikling, mens man på industriell design lærer enda mer om brukeropplevelser og menneskesentrert design.
Til sammen tror jeg dette blir en veldig god kombinasjon inn mot interaksjonsdesign/UX/UI!
Hva har du jobba med i sommer?
I sommer har jeg jobbet sammen med to andre jenter, Ane Rake og Linn Emilie Kalleberg, som begge studerer datateknologi på NTNU. Sammen har vi jobbet med tre prosjekter:
- En Slack-bot som bruker AI så man kan «snakke» med valgdata. Slack-boten har tilgang på data med meningsmålinger som viser populariteten til de politiske partiene og regjeringene i Norge fra 1963 til i dag. Ved hjelp av Llama Index blir spørsmål fra brukeren, altså naturlig språk, “oversatt” til SQL-spørringer på datasettet. Tilsvarende blir resultatet fra spørringene oversatt tilbake til naturlig språk som brukeren får som svar. Dette er et internt verktøy for journalister og andre i TV 2 som jobber med valgdata.
- En webapplikasjon utviklet i Svelte som bruker (noe av) den samme dataen som nevnt over for å visualisere oppslutningen til tidligere norske regjeringer grafisk. I applikasjonen kan man sammenligne to eller flere regjeringer med hverandre for å se hvilke regjeringer som har vært mest populære. Dette er foreløpig et internt verktøy, men som kanskje skal ut til brukere av tv2.no på sikt.
- En Slack-bot som ved hjelp av AI både kan omskrive en nyhetsartikkel til et manus for en TikTok-video, samt bedømme om en nyhetsartikkel kan være relevant for et TikTok-publikum basert på visse kriterier. Boten tar inn en URL til en nyhetsartikkel fra brukeren, som så kan velge å enten generere et TikTok-manus direkte, eller sjekke artikkelen for relevans først. Dette er et internt verktøy for TV 2s TikTokere.
Hva er drømmejobben når du skal få deg en fast jobb?
Selv om det er en klisjé, så vil jo jeg som mange andre gjerne jobbe med noe som hjelper folk.
Det finnes så mange dårlige løsninger der ute, men så har du også de løsningene som bare funker, og det er jo målet, at ting skal funke for folk.
Og så liker jeg å få ting til å se pent ut da, hva nå enn det innebærer!
Om drømmejobben er inhouse eller som konsulent gjenstår å se. I fjor jobbet jeg også inhouse i Digitaliseringsdirektoratet, så kanskje konsulent er neste på listen for å få prøvd det også!
Hvordan ser du på arbeidsmarkedet akkurat nå?
Det er stadig snakk om «nedgangstider», og det florerer skrekkhistorier om nyutdannede og sommerstudenter som har blitt sagt opp like før arbeidsstart.
Jeg husker da jeg startet i førsteklasse så var holdningen på de eldre trinnene at man fikk seg jobb nesten uansett hva, men dette er nok en holdning som har endret seg litt.
Samtidig finnes det folk og bransjer som har det verre enn oss. Jeg har i hvert fall troa på at jeg skal kunne lande en god jobb etter hvert!
Hørte hun var garantert jobb, så snudde det: «Skaper uro»
Hva tror du AI kommer til å bety for bransjen vår framover?
Nå har jeg jobbet en del med AI i sommer, og det har vært både oppturer og nedturer når det gjelder hva en språkmodell kan få til.
Av og til blir jeg imponert, men ofte blir jeg skuffet over hvor «dum» den kan være, og da tenker jeg at AI tar nok ikke over verden helt ennå.
Jeg kan kun basere meg på egen erfaring, men foreløpig tror jeg ikke AI nødvendigvis vil erstatte utviklerjobber, men heller gjøre at utviklere kan jobbe raskere og få mer gjort.
Frykter ikke for AI-framtiden: – Når en dør lukkes, åpnes en annen
Ja, AI vil da ta over oppgaver som utviklere tidligere har brukt tid på selv, men siden etterspørselen etter IT-løsninger fremdeles er stor, tror jeg dette foreløpig går opp i opp. I tillegg er det mange oppgaver som fremdeles krever en menneskelig utvikler ved roret. Jeg har i hvert fall merket at det er umulig å få god hjelp av for eksempel GitHub Copilot uten å ha god kjennskap til kodebasen selv!
Noe jeg er spent på er hvordan nye IT-studenter opplever studiehverdagen med så mange AI-baserte hjelpemidler tilgjengelig fra dag én. Leter de fremdeles etter hjelp til sin obskure feilmelding på Stack Overflow, eller bruker man kun ChatGPT til alt om dagen?
Jeg mener i hvert fall at det er utrolig nyttig å ikke lene seg for mye på slike hjelpemidler i starten, da man får en mye bedre forståelse for sammenhenger, syntaks og problemløsning generelt dersom man står litt mer på egne ben!
Har du noen oppfordringer eller utfordringer til bransjen du skal ut i?
Jeg har en oppfordring til IT-bransjen om å utsette søknadsfristene deres litt!
Jeg kjenner mange superflinke folk med stort engasjement som jeg vet hadde gjort en god jobb, selv om de søker 2. oktober.