Først var vi bare to, så ble vi tre med Mattis, og observante lesere husker kanskje at vi tidligere i høst leita etter kode24s fjerde faste ansatte.
Vi fikk mange søkere, og gjennomførte intervjuer med mange av dem, men det skulle godt gjøres å konkurrere ut vinneren: Kurt Lekanger.
Høres navnet kjent ut, er det trolig fordi Kurt har vært en del av norsk teknologipresse siden før mange av leserne våre ble født. Blant annet har han vært redaktør i Digi.no, og etter den tid har han faktisk hatt artikler på trykk her på kode24, om webutviklingen han driver med ved siden av jobb.
Kurt skal blant annet gjøre kode24 bedre på det som er kjernestoffet vårt, men som vi likevel ofte glipper på: Artiklene om den faktiske programmeringen.
Vi må dessverre vente til etter nyttår før Kurt kan begynne med akkurat det, men allerede nå så kan du bli kjent med han. Tillatt meg å late som jeg aldri har møtt han, så kjører vi navlebeskuende intervju med kode24s nye journalist: Kurt Lekanger!
Hallo, kode24s nye stjernereporter Kurt Lekanger! Men, vent et øyeblikk - hvem er egentlig Kurt Lekanger? 🤔
Kort fortalt er jeg en 53 år gammel nerd som alltid har vært interessert i datamaskiner og duppeditter, og som liker å skrive om teknologi.
Teknologiinteressen startet allerede da jeg var liten og plukket fra hverandre radioer og kassettspillere (!) for å finne ut hvordan de virket. Da jeg i ungdomsskolealder fikk min første datamaskin, en Commodore 64, bestemte jeg meg temmelig raskt for at datamaskiner var noe jeg ville jobbe med. Mens andre jeg kjente stort sett spilte spill, syntes jeg personlig det var mest gøy å programmere. Jeg syntes det var fascinerende å få datamaskinen til å gjøre det jeg ville, og vite at jeg kunne lage (nesten) hva som helst!
Da jeg begynte som teknologijournalist for over 30 år siden var ikke nerd akkurat en hedersbetegnelse, vi ble sett på som en gjeng med raringer som knapt så dagslys (det gjorde vi da heller ikke). Nå har jeg inntrykk av at det å være nerd endelig har blitt kult – folk har skjønt at “uten nerden stopper verden”.
Jeg elsker å dypdykke ned i kompliserte og nerdete temaer og prøve å gjøre det noenlunde forståelig for leserne. Opp igjennom årene har jeg likt å bygge PC-er, holde meg oppdatert på maskinvare, prosessorer og prosessorarkitektur, nettverksteknologi og alt mulig – og jeg har ofte skrevet om det.
Jeg kommer fra en jobb som senior kommunikasjonsrådgiver i Iteo, der mye av tiden går med til å skrive om teknologi for byråets kunder. Men i et byrå går det mye tid til det jeg synes er mindre gøy, som prosjektstyring, lage markedsplaner, sette opp tilbud, skrive timer, og så videre. Så selv om Iteo er en fantastisk arbeidsplass med hyggelige og ekstremt dyktige kollegaer, gleder jeg meg til å fokusere 100 prosent på skrivingen igjen, og attpåtil det jeg liker aller best å skrive om: programvareutvikling.
Ellers kan jeg jo nevne at jeg bor i Askim sammen med kona, og at jeg har en 25 år gammel sønn som jobber som utvikler i Oslo. Når jeg ikke koder på fritiden, hender det jeg brygger øl.
Du ble jo faktisk teknologijournalist før kode24-journalist Mattis ble født, i 1989. Fortell hvordan det hele starta! 🦕
Det startet i 1988, samme året som jeg var russ. Da satt jeg på gutterommet og programmerte “demoer” i assembler på Commodore 64 til langt på natt.
Sammen med en vennegjeng hadde vi startet en slags “hjemmedataklubb” (“hjemmedata” var faktisk et begrep på 80-tallet!). Faren til en kompis drev trykkeri og fikset trykking av et ganske proft medlemsblad som vi sendte ut til medlemmene. For å fylle bladet med innhold skrev jeg en liten serie med kurs i 6510-assemblerprogrammering. Samme år fant jeg en stillingsutlysning for en journalistjobb i et svensk blad som het “Datormagazin”, og sendte for moro skyld inn maskinkode-kurset jeg hadde skrevet. Men siden jeg ikke skrev på svensk, fikk jeg heller ikke jobben.
Det jeg ikke visste da, var at det var planer om å starte opp “Norsk Datormagazin”. Etter en stund fikk jeg en telefon fra redaktøren av det nye norske bladet, som hadde fått oversendt artikkelen min fra svenskene og gjerne ville ha en prat. Slik fikk jeg min første journalistjobb.
Bladet ble dessverre lagt ned etter noen måneder på grunn av sviktende annonseinntekter – men da skulle jeg uansett i militæret. Og med kontorjobb i militæret i Gamlebyen i Fredrikstad lå forholdene til rette for at jeg kunne begynne å frilanse for blant annet bladet PC World Norge.
Litt programmering i Turbo Pascal ble det også tid til i militæret, jeg lagde blant annet et system for å holde styr på taps- og skademeldingene til rekruttene – ikke fordi noen ba meg om det, men fordi jeg ville spare tid. Og fordi det var mer gøy å programmere enn å fylle ut papirskjemaene vi hadde den gangen.
Siden gikk det slag i slag, si, gjennom blant annet PC World, MSN.no, Dagens Næringsliv, Tek.no, Teknisk Ukeblad og til sist Digi.no, hvor du også var redaktør. Hvor mye har du fått skrevet om utviklere og koding i løpet av årene? 🤞
Det har blitt litt, spesielt i jobben min i Digi.no, der jeg blant annet besøkte en del startups og intervjuet utviklere. I tillegg skrev jeg om nye utviklerverktøy, nye teknologier, rammeverk og annet som kunne være interessant for de av leserne som var utviklere.
Etter mange år som journalist og redaktør i ulike IT-medier, bestemte jeg meg rundt 2018 for å brushe opp de temmelig rustne kodeferdighetene mine, og brukte noen timer hver dag på å ta kurs og gjøre ulike hobbyprosjekter.
Kurt bygde nettsider til sameiet - derfor valgte han Gatsby, Auth0, Chakra UI og Contentful
Det har gått mye i JavaScript, TypeScript og React-baserte rammeverk som Next.js og Gatsby. Den observante leser merket kanskje at mengden utviklerstoff på Digi.no økte litt i den perioden.
Jeg har som nevnt alltid vært interessert i programmering, men i de mediene jeg har jobbet i tidligere har det ofte vært andre ting det har vært mest fokus på. Det er jo viktig å skrive det stoffet leserne faktisk vil ha, og i PC World Norge og Tek.no var det mye forbrukerstoff og gjerne mer om maskinvare enn programvare. Men jeg husker at noen av de mest spennende reportasjeturene jeg var på, var da jeg fikk besøke utviklerkonferanser som Intel Developer Forum i USA og virkelig fikk grave meg ned i de mest nerdete stoffområdene.
Vi må hilse på elefanten i rommet - du går altså fra å ha vært redaktør i Digi.no til å bli journalist i kode24. For noen kan det kanskje virke som noen hakk ned på karrierestigen. Men du synes ikke det, kanskje, eller? Plis, si at du ikke synes det. 😇
Jeg tror nok andre er mer opptatt av titler og status enn det jeg er selv, og mulig jeg selv også har blitt mindre opptatt av det med årene. For meg har det viktigste vært å holde på med det jeg synes er meningsfullt og gøy, i hvert fall når jeg er så privilegert at jeg har mulighet til det.
Etter å ha jobbet som både journalist, ansvarlig for produkttester, redaktør, og nå sist i kommunikasjonsbransjen, har jeg innsett at å skrive om spennende teknologi og om utvikling er det jeg liker aller best. Jeg har fått mange tilbakemeldinger på at jeg har gjort en god jobb som redaktør. Men så er det jo slik at det ikke er sikkert at alt man er flink til, er det man liker aller best å holde på med.
Jeg ble faktisk litt inspirert av kode24-saken om utvikleren som gikk fra senior til junior. For å sitere: «Det handler ikke alltid om hva man er best til. Det handler like mye om hva man selv vil og hva som gir glede og energi i livet».
«Jeg ble faktisk litt inspirert av kode24-saken om utvikleren som gikk fra senior til junior.»
Med stadig mer ansvar ble det mindre tid til den morsomme delen av jobben: dypdykke ned i ny teknologi og skrive om det. Jeg trivdes veldig godt som redaktør i små nisjeredaksjoner med selvgående journalister, men jeg har alltid villet skrive selv – og det er det jeg kan aller best. Men brukte jeg for mye tid på å skrive, fikk jeg dårlig samvittighet for å bruke for lite tid på ledelse. Og brukte jeg for mye tid på ledelse, savnet jeg skrivingen.
Egentlig hadde jeg ikke planer om å bytte jobb nå, men muligheten til å kunne kombinere hobby og jobb igjen ble rett og slett for fristende. Jeg har vært fast leser av kode24 helt siden oppstarten, jeg liker stilen og at det er et rendyrket nisjenettsted rettet mot utviklere.
Det å igjen begynne å skrive om koding, og om hva alle de dyktige utviklerne rundt omkring i Norge holder på med og hva som driver dem, blir for meg å vende tilbake til det som fikk meg til å bli teknologijournalist på slutten av 80-tallet. Det blir gøy!
Så – hva har du lyst til å gjøre her hos oss i kode24? Hva liker du best å skrive om, for eksempel? 💘
Jeg har lyst til å skrive om det som opptar utviklere i Norge, gjerne saker leserne tenker er nyttige for at de skal kunne gjøre en bedre jobb og holde seg oppdatert på moderne programvare- og webutvikling.
Det kan være spennende nyheter innenfor ulike programmeringsspråk, rammeverk eller metodikk, eller om hvordan utviklere har løst en eller annen utfordring med kode.
Jeg har også lyst til å besøke utviklermiljøer i små og store bedrifter for å se hvordan de jobber, eller skrive om oppstartsbedrifter som har gjort noe spennende.
Du klarer jo faktisk å gjennomføre hobbyprosjekter, i motsetning til meg, og har til og med skrevet om programmeringen din her på kode24 allerede. Hva liker du å lage, og hvordan? 💪
Ved siden av jobb blir det jo litt begrenset med tid til hobbyprosjekter, men jeg prøver likevel å bruke noen timer i uken på å holde kodeferdighetene mine oppdatert.
Det har gått mest i JavaScript og TypeScript, men jeg synes også det er gøy å leke meg litt med andre programmeringsspråk for å lære noe nytt. Hovedsakelig har det vært frontend jeg har syslet med, men det er jo litt artig å styre litt med backend også. Da går det gjerne i Node.js, og så har jeg begynt å kikke litt på Go og Rust for å se om det er noe for meg.
Jeg liker å lage noe som kanskje kan komme til nytte, og som jeg tidligere har skrevet om på kode24 lagde jeg for et par år siden nye nettsider til sameiet der jeg bor. De ble laget med Gatsby, Chakra UI og Auth0. Senere lagde jeg også nye personlige nettsider basert på Next.JS og Tailwind CSS, med Sanity.io som headless CMS.
Ellers har jeg som mange andre en masse halvferdige hobbyprosjekter, ting jeg aldri har rukket å få ferdig. Hver gang jeg er i matbutikken tenker jeg for eksempel at jeg må få ferdig min nye kombinerte handleliste- og ukesmeny-app.
Jeg har også lyst til å gjenskape gamle retrospill, og begynte å se på hvordan jeg kunne lage et skytespill med sidelengs parallax-scrolling i ren JavaScript og med HTML canvas – uten noen spillbiblioteker (inspirert av denne videoen). Det er også ganske fascinerende at folk nå har begynt å lage masse spill til 80-tallets Commodore 64, med moderne utviklingsverktøy som Turbo Rascal. Dette MÅ jeg leke meg med, bare jeg får tid.
Dessverre er det eneste spillet jeg har fått gjort ferdig et enkelt «memory game» oppkalt etter min egen hjerne: «Teflonhjerne».
Kult, jeg er overbevist, og kommer ikke til å bryte den bindende kontrakten vår om ansettelse! Når kommer du deg unna jobben i Iteo borti veien her, og starter hos oss i kode24? 🙏
Høsten og vinteren er en travel tid i kommunikasjonsbransjen, så jeg trenger ut året for å få unna prosjektene jeg jobber med nå. Jeg liker å avslutte det jeg har påbegynt på en skikkelig måte, men fra 2. januar er jeg på plass hos kode24.
Jeg gleder meg som en unge!