EL og IT i streik: – Ikke en anstendig lønn

319 ansatte innen IKT-overenskomsten er i streik fra torsdag morgen. – Ikke en anstendig lønn, sier EL og IT forbundet. – Urimelig høye krav, svarer Abelia.

– Vi har forsøkt å få arbeidsgiverne med på å løfte medlemmene som tjener minst på avtalen gjennom heving av minstelønna og et ordentlig lønnstillegg, men avstanden er for stor, sier Geir Aasen i EL og IT forbundet. 📸: EL og IT forbundet
– Vi har forsøkt å få arbeidsgiverne med på å løfte medlemmene som tjener minst på avtalen gjennom heving av minstelønna og et ordentlig lønnstillegg, men avstanden er for stor, sier Geir Aasen i EL og IT forbundet. 📸: EL og IT forbundet Vis mer

EL og IT Forbundet tar ut 319 medlemmer i streik fra torsdag morgen. Det er et faktum etter at det natt til torsdag ble brudd i IKT-meklingen.

Det er Abelia fra NHO og ansatteorganisasjonen EL og IT forbundet fra LO som har forhandlet om IKT-overenskomsten. Fristen for å bli enige var midnatt natt til torsdag.

To timer på overtid meldte EL og IT Forbundet til Riksmekleren at det ikke var mulig å komme til enighet. Dermed blir det streik fra torsdag morgen.

kode24 har tidligere omtalt at tre utviklere blir tatt ut i første uttak av streiken. De streikende jobber ellers i blant annet i kundeservice, installasjon, drift og vedlikehold av elektronikk og IT-utstyr.

– Urimelig høye krav

Birgit Abrahamsen, direktør arbeidsrett i Abelia, sier til NTB at det har vært krevende forhandlinger, men at de håpet å komme til enighet.

– Dessverre var kravene fra El og IT Forbundet urimelig høye, og vi beklager at dette har endt med at de går ut i streik, sier Birgit Abrahamsen.

«Ikke en anstendig lønn»

I en pressemelding etter at meklingen ble brutt, skriver EL og IT forbundet at det er store lønnsforskjeller i IKT-bransjen. De viser til at minstelønn uten fagbrev er drøye 358.000 kroner i året.

– Det er ikke en anstendig lønn – særlig med de prisene og det rentenivået vi har levd under de siste par årene. Vi har forsøkt å få arbeidsgiverne med på å løfte medlemmene som tjener minst på avtalen gjennom heving av minstelønna og et ordentlig lønnstillegg, men avstanden er for stor, sier Geir Aasen. Han er som er forbundssekretær og forhandlingsleder for EL og IT.

Streiken kan ramme EM-seere

Aasen sa før meklingen at det var betydelig avstand mellom partene, og at det ville kreve mye for å bli enige.

Før meklingen startet sa Aasen at en streik kan merkes på flere måter.

– Hvis Telia-nettet ditt skulle dette ut rett under åttedelsfinalen i fotball-EM, kan det tenkes at feilretting tar lengre tid, og at du ikke når fram til kundeservice før etter at dommeren har blåst av kampen, sa Aasen.