Elasticsearch følte seg presset til å lukke kildekoden – nå åpner de igjen

Etter å ha tvunget AWS til å utvikle sin egen fork, kan Elasticsearch og Kibana åpne opp igjen.

Elasticsearch er igjen åpen kildekode, etter å ha vært lukket i tre år. Ikke fordi de <i>ville</i>, men fordi de <i>måtte</i>, ifølge selskapets gründer. 📸: Kurt Lekanger
Elasticsearch er igjen åpen kildekode, etter å ha vært lukket i tre år. Ikke fordi de ville, men fordi de måtte, ifølge selskapets gründer. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

Det har vært mange historier om selskaper som har hatt åpen kildekode, for så å lukke kildekoden – ofte til stor forargelse fra personer som har bidratt med kode. Redis, Unity og Terraform er bare tre eksempler fra de siste årene.

Men det hører til sjeldenhetene at noen velger å åpne opp igjen etter å først ha gått over til lukket kildekode. Nettopp det har skjedd nå:

– Elasticsearch og Kibana kan kalles åpen kildekode igjen, skriver Elastic-grunnlegger og teknologisjef Shay Banon i et blogginnlegg.

Måtte motvillig lukke kildekoden

Blant andre IT's FOSS news og InfoWorld skriver at Elastic valgte å lukke kildekoden til sine ElasticSearch- og Kibana-produkter i 2021, etter at de skal ha følt seg presset til det.

I følge Banon hadde Elastic problemer med at AWS gjorde ting med koden de mente ikke var greit. AWS skal ha vært vanskelige å samarbeide med, og ha tilbudt Elastics løsninger som sine egne, uten å ville samarbeide med Elastic – og rett og slett ha skapt forvirring hos kundene.

– Vi sluttet aldri å tro på åpen kildekode hos Elastic. Jeg sluttet aldri å tro på åpen kildekode.

«Tre år senere er Amazon fullt opptatt med sin fork, markedsforvirringen er løst, og vårt partnerskap med AWS er sterkere enn noensinne.»

– Vi hadde problemer med AWS og forvirringen tilbudet deres skapte i markedet. Så etter å ha prøvd alt annet, endret vi lisensen – noe vi visste ville føre til en fork av Elasticsearch med et annet navn og en annen kurs, skriver Banon.

Taktikken med å endre lisens skal ha virket:

– Tre år senere er Amazon fullt opptatt med sin fork, markedsforvirringen er (for det meste) løst, og vårt partnerskap med AWS er sterkere enn noensinne, skriver Banon.

– Ikke den opprinnelige!

Lisensen Elastic har valgt for Elasticsearch og Kibana er AGPL (GNU Affero General Public License).

Noen utviklere har reagert på at Elastic ikke går tilbake til Apache2-lisensen de hadde opprinnelig:

Til dette svarer Shay Banon i Elastic at AGPL er en OSI-godkjent lisens, og en veldig utbredt en.

– For eksempel pleide MongoDB å være AGPL og Grafana er AGPL.

– Vi valgte AGPL fordi vi mener det er den beste måten å begynne å bane veien for mer åpen kildekode i verden, ikke mindre, skriver Banon.