– Jeg tror jeg først så det på en buss eller noe: «Hei, bli med på bootcamp, vi ansetter deg på flekken!»
Det forteller en Oslo-boer som ikke ønsker navnet sitt på trykk til kode24. Bootcampen han så reklame for var SALT, og etter en opptaksprosess satt han kursen mot Stockholm for å gjennomføre den.
Med slagordet «Launch your career in tech!» forklarer SALT hvordan det fungerer på nettsidene deres: Det starter med med en utvelgelsesprosess, så en tre måneders bootcamp i Stockholm, før du går ut i et "paid consultancy year" som ansatt konsulent i SALT, etterfulgt av "full-time employment".
– Men første dagen i andre uka innkalte en av lederne oss til et møte. Der sier han «beklager, folkens, men vi kan ikke lenger love dere jobb» forteller kode24s kilde.
– «Dere kan fortsette om dere vil, men vi kan ikke love at vi ansatter dere».
Forvirra kursdeltakere
Mannen kode24 snakker opplevde at SALT lova alle deltakerne deres jobb – i første omgang som konsulent ansatt i SALT i et år, utplassert hos et selskap, og i neste omgang forhåpentligvis jobb i selskapet man blir utplassert hos.
Det minner om norske Experis Academy, som nylig måtte permittere og stanse opptak.
Dette gjennomsyrer all kommunikasjonen til SALT. Inntil nylig skrev for eksempel SALT på nettsidene sine at de var så sikre på at du ble klar for arbeidslivet gjennom bootcampen deres, at de «tilbyr deg en jobb, garantert».
Mannen, som flytta fra familien i Oslo til Stocholm for bootcampen, ble derfor sjokka da han fikk kontrabeskjeden.
– Det ble mye stillhet i det møtet. Folk hadde mange spørsmål, og det var en følelse av at det ikke var dette vi hadde sagt ja til, forteller mannen.
– Jeg skjønner at markedet er tøft, men det er ikke sånn her du behandler folk. Å bryte kontrakter sånn.
kode24 har også snakka med en annen elev i samme klasse, en svenske, som bekrefter alt Oslo-borgeren forteller. Også denne eleven mener SALT brøt det de lova, og advarer andre mot bootcampen.
«Jeg skjønner at markedet er tøft, men det er ikke sånn her du behandler folk.»
Fjerner påstand om garanti
Akkurat nå skal det være 12 personer på SALT-bootcamp, hvorav 2 av dem er fra Norge. Men ingen av dem har blitt lova jobb i etterkant, ifølge markedssjef Anders Jansson Minberger i SALT.
– Vi garanterer ikke jobb, men vårt mål er å kunne tilby plassering til alle utviklerne, noe vi historisk sett har hatt stor suksess med, forteller Jansson til kode24.
– Ved slutten av forrige og begynnelsen av dette året har markedet vært veldig utfordrende, som innebar en betydelig risiko for at vi ikke ville klare å nå målet vårt om å plassere alle utviklere. Vi var åpne om dette med våre utviklere på kursene.
– Deltakerne mener dere brøt både markedsføringen og kontraktene deres ved å ikke lenger love dem jobb. Hva tenker du om det?
– Det stemmer ikke. Kontrakten er tydelig. Og vi lover ingenting i markedsføringen, vi kommuniserer vår forretningside.
Når kode24 viser Jansson skjermdumper av de «tilbyr deg en jobb, garantert», som vi også ser i materiell deltakerne har fått utlevert i forkant av bootcampen, mener han at dette er utdatert og feil informasjon. Et par minutter senere er formuleringen fjerna fra nettsidene deres:
Avbryte koster 175.000
Oslo-mannen valgte å fortsette på bootcampen, det samme gjorde svensken i samme klasse. Men begge avslutta den før den var ferdig, på samme måte: Ved å «stryke», med vilje.
Kontrakten man undertegner med SALT, som kode24 har fått tilgang på, sier nemlig at studentene må ut med 175.000 svenske kroner hvis de avbryter bootcampen. Men «stryker» du, slik våre kilder gjorde, kan du slippe unna gratis.
– Vi investerer betydelig med tid og ressurser i de personene vi tar opp. Om en deltaker velger å avbryte og dermed ikke er tilgjengelig for plassering, vil de belastes for kostnaden, noe som også framgår av kontrakten, sier Jansson i SALT.
Det er altså denne plasseringen, det å få jobbe etterpå, SALT hevder å aldri ha garantert. Selv om også kontrakten Jansson viser til blant annet sier at «the Company shall in connection with the completion of the Program offer the Student to enter into employment agreements»:
Advarer andre
Kildene våre ville altså ikke gjennomføre bootcampen, selv om den var gratis om de fullførte den.
– Jeg tenkte først at det var greit å gjennomføre, for læringens del. Men nei; vi fikk bare problemer, og beskjed om å «fiks dette», sier Oslo-mannen til kode24, som kaller det for mob-programmering uten noe særlig opplæring.
Også i opplæringsmateriellet elevene får, som kode24 har fått tilgang til, skriver SALT at det er mob-programmering som er greia. Altså det å la flere utviklere jobbe på samme problem, fra samme tastatur.
Også den svenske eleven vi snakker med er kritisk til det faglige innholdet av SALT-bootcampen.
– Hvis du har familie eller andre forpliktelser, vil jeg i aller høyeste grad anbefale deg å ikke kaste bort tida på denne bootcampen, sier eleven.
– Jo, vi trenger fortsatt bootcamper!
Frustrert, først og fremst
– Kritikk er selvfølgelig kjedelig, men vi har full respekt for ulike syn på vår opplæring, svarer Jansson i SALT om kritikken.
– Vi våger likevel å påstå at vår pedagogikk med mobprogrammering, praktisk programmering og problemløsning i gruppe er høyt verdsatt og har vist seg å være veldig vellykka når det gjelder vår kundetilfredshet.
Tilbake i Oslo sitter den tidligere bootcamp-deltakeren og føler seg lurt. Han har en annen utviklerutdanning fra tidligere, men sliter som mange andre ferske utviklere med å få seg jobb.
– Hvordan føler du deg etter alt dette?
– Frustrert, først og fremst. Spesielt når du er ny i feltet, går gjennom en intens utvelgelsesprosess, forventer profesjonalitet, og så opplever et møte hvor de bryter kontrakten, uten noen skriftlig dokumentasjon, sier Oslo-mannen.
– Jeg håper andre unge utviklere holder øya åpne før de signerer med bootcamps som lover ting de ikke holder.