Hvorfor ble du utvikler? 📚
Første gang jeg møtte koding var på Bacheloren, da startet vi med et fag der vi programmerte Arduinoer får å få lys til å blinke og lage sumo roboter. Det samme faget delte vi med elkraft- og automasjons-studenter, og vi hadde dermed også om elektriske kretser.
Jeg fant ut ganske tidlig at selve programmeringsbiten var veldig gøy, men jeg hatet biten med elektriske kretser, så jeg skjønte ganske tidlig at jeg ville lære mer om programmering.
Etter bacheloren var jeg ganske usikker om jeg skulle videre i fast jobb eller ta master - heldigvis overbeviste broren min meg om å ta master.
Anna (25) var ny i jobben og sleit seg ut: - Nå vil jeg lære meg å slappe mer av på jobb
Hva jobber du med? 💪
Jeg jobber med både frontend og backend, der jeg akkurat nå lager en løsning for å digitalisere samtykkeskjemaer for brukertesting, der NAV ansatte kan opprette et samtykkeskjema, og genererer en kode som Norges innbyggere kan bruke til å finne fram samtykket og gi/oppdatere/trekke samtykket.
NAV-ansatte som opprettet samtykkeskjemaet har så en oversikt over hvilke innbyggere som har gitt samtykke, eller om noen har trukket samtykket sitt. På frontend bruker vi React, TypeScript og NAVs designsystem Aksel.
På backend bruker vi Ktor og Kotlin, som snakker med en PostgreSQL-database. Hele løsningen og tilleggstjenester kjører på NAVs egne applikasjonsplattform NAIS.
Hvordan ser en typisk arbeidsuke ut for deg? ☕
En normal arbeidsdag starter på mastersalplassen min i Trondheim. NAV har oppsett for å sitte på NAV-kontorer rundt om i landet, men jeg har valgt å jobbe ved siden av studiekompisene mine.
Teamet jeg er i har ganske forskjellige oppgaver, så vi har ingen daglige møter, men vi har at lengre statusmøte hver mandag, og jeg og juristen i teamet pleier som regel å ha ukentlige workshops sammen.
Utover det så går det i ren utvikling for å lage samtykke-løsningen og arbeid med etterlevelses-krav og forskjellig dokumentasjon relatert til personvern.
Hos Katarina er alle tilbake på kontoret: - Der kan vi dele gleder, og frustrasjoner
Ha er ditt beste tips til når du står fast i kodinga? 🔨
Lås skjermen og gå og gjør noe helt annet, som ikke krever at man tenker på utvikling - som å ta seg en liten gåtur, spill en runde biljard eller pusle puslespill.
Noen ganger trenger hjernen pause for å kunne kverne av seg selv, det er utrolig hvor mange problemer som har løst seg selv bare fordi jeg gjorde noe helt annet.
Motivasjonen sier kjør på! Mens hjernen ikke får sagt fra at den er sliten.
- Ro deg ned; selskapet går ikke under hvis du ikke svarer på kveldstid!
Hvilke trender tror du på? 🔭
For å være helt ærlig så tror jeg ikke AI-verktøy som ChatGPT og GitHub Copilot kommer til å være så revolusjonerende. Jeg sliter som regel ikke med å vite hvordan man skal kode en spesifikk funksjon, men hva jeg i det hele tatt skal gjøre for å løse problemet mitt.
Også er det spørsmålet om opphavsrett; kan jeg med 100 prosent sikkerhet vite at koden GitHub Copilot eller ChatGPT foreslår er trygg å implementere i kommersielle settinger, når den har vært igjennom en AI-model?
Hvis det plutselig viser seg at jeg har implementert en bit kode fra ChatGPT som har copyright, så er det jeg som har skylden, ikke ChatGPT.
Tia (26): - Det verste er å kjøre testing på labben når det stinker fiskefôr
Hva synes du er mest krevende ved å være utvikler? 🔥
Å ta valg om hva man burde og hva man ikke burde gjøre før man har tatt valget. Jeg er fortsatt ganske fersk i en verden med mange meninger om hvordan ting burde bli og ikke bli gjort.
Det er jo bare å gå inn på en GitHub-tråd eller StackOverflow-spørsmål og prøve å lese seg fram på hvilket valg man bør ta. En del gode, men også mye usaklige diskusjoner, som egentlig ikke gjør meg noe klokere på valget jeg skal ta.
Det er en av tingene jeg liker med å jobbe hos NAV; jeg kan spørre så mye jeg vil uten å få en eneste nedlatende kommentar tilbake.
Hva er den mest utfordrende situasjonen du har stått i? 😅
Ikke NAV-relatert, men en festival på NTNU som jeg er frivillig i. Der klarte jeg å kræsje systemet for søknader til festivalen, og korrumperte databasen som allerede hadde en god del søknad på siste dag før fristen til opptaket gikk ut!
Alt fordi vi skulle få nettsiden over søknaden til å "plinge" hver gang en ny søknad kom inn, og dermed drikke til hvert pling.
Heldigvis fikk vi nettsiden og dataene i databasen tilbake, men uten automatisk "pling".
Mathias er tech-agnostiker: - Noen ganger kompliserer React mer enn det hjelper
Hvor tror du utvikleryrket er på vei? 🔮
I fremtiden tror jeg utviklere må være mer og mer allsidige på ikke-kode-relaterte ting. For å sitere en NAV-ansatt: "Vi må drite i rollene!".
Systemene vi lager blir mer og mer komplekse med tanke på funksjonelle forventninger, brukbarhet, juridiske krav og så videre, og da går det ikke ann å bare sitte bak en skjerm å kode.
Du må være med på alle aktivitetene relatert til å løse problemstillingen.