Ruby on Rails-skaper og utviklerkjendis David Heinemeier Hansson, også kjent som "DHH", bruker Ubuntu Linux når han koder, og har ifølge ham selv brukt mye tid på å perfeksjonere oppsettet sitt.
Nå har DHH lansert Omakub, et verktøy som med én kommando setter opp et forhåndskonfigurert utviklermiljø i Ubuntu Linux – med det meste utviklere trenger for å kunne sette igang å jobbe.
Ved å kjøre installasjonskommandoen skal du i praksis få samme oppsett som det DHH bruker når han selv koder.
– Ingen grunn til å skrive spesialtilpassede konfigurasjoner for hvert essensielle verktøy, bare for å komme i gang eller for å være oppdatert på alle de nyeste kommandolinjeverktøyene, skriver DHH.
Inspirert av japansk restaurant-konsept
DHH skriver at Omakub inneholder et utvalg av applikasjoner og verktøy som man kanskje finner etter å ha brukt timesvis med å se på YouTube-videoer, lese blogger eller kanskje bare snuble over etter å ha surfet på nettet.
Med Omakub skal det være enklere for brukere som kommer fra macOS- eller Windows-verdenen å komme igang med Linux, uten å måtte bruke masse tid på å sette opp alle verktøyene en utvikler trenger.
Ifølge DHH er en av styrkene til Linux at operativsystemet kan skreddersys og tilpasse i veldig høy grad, men samtidig kan læringskurven være bratt.
Ordet Omakub kommer fra det japanske ordet Omakase, som egentlig kommer fra restaurantverdenen – og betyr at du overlater til kokken å sette sammen de rettene kokken mener passer best.
På samme måte er Omakub laget i "Omakase-ånden", der du overlater oppsettet til noen med sterke meninger – i dette tilfellet DHH – om hva som fungerer og ser bra ut sammen.
Nå blir det enklere å konfigurere WSL
Dette får du
Omakub inneholder en blanding av åpen kildekodeprogramvare og kommersiell programvare.
Her er noe av det som ligger i pakken:
- Google Chrome som standard nettleser (Firefox er også tilgjengelig)
- Alacritty med Zellij som terminal. Denne kjører bash under panseret, men du får blant annet mulighet til å kjøre flere faner/sesjoner, samt en del nyttige kommandolinjeverktøy.
- Kodeeditorene Microsoft VS Code og Neovim.
- Ulauncher som ligner litt på Raycast og som lar deg raskt starte opp programmer.
Raycast: Gratisverktøyet som gjør alle utviklere med Mac enda mer produktive
I tillegg er programmer som Spotify, Zoom og 1Password forhåndsinstallert, siden DHH bruker disse selv – men det du trenger kan selvfølgelig avinstalleres.
UI-et i Ubuntu er Gnome, men skal være ganske mye modifisert for å se bra ut, og for å støtte bruk av hurtigtaster for å raskt posisjonere vinduer på skjermen.
Liker du ikke temaet og fargene DHH har valgt for deg, kan du kjøre kommandoen omakub fra kommandolinjen for å velge et annet tema. Da kan du også velge en annen font enn Microsofts Cascadia Mono, som er standard.
- Jeg kjører en webserver på denne koronatesten!
Raskt igang
For å komme igang med Omakub må du først installere Ubuntu Linux. Deretter kjører du denne kommandoen:
wget -qO- https://omakub.org/install | bash
Installasjonsprosessen skal være nesten helt automatisert.
– Omakub ble startet av meg for å strømlinjeforme mine egne oppsett av Linux-maskiner, i tillegg til å hjelpe våre tekniske ansatte i 37Signals med å bytte til Linux, skriver DHH.
Linux er nemlig nå standard operativsystem for utviklerne i DHHs selskap 37Signals, etter at de byttet fra Mac som har vært det foretrukne OS-et i mer enn 20 år.
Her kan du se DHHs egen presentasjon av Omakub: