– Er domene­bransjen det reneste ville vesten?

Pass bedre på domenet ditt, for det er mye rart der ute, skriver Kurt Lekanger i ukens nyhetsbrev.

Kurt Lekanger er journalist i kode24, og driver også med webutvikling ved siden av "dagjobben". 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Kurt Lekanger er journalist i kode24, og driver også med webutvikling ved siden av "dagjobben". 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Denne og forrige uke har vi i kode24 skrevet om hvordan mange har blitt oppringt av selgere som hevder å representere domeneleverandøren de bruker. Domeneshop har gått ut og advart mot det de kaller "domenesvindlere", etter at kunder har fått faktura på tjenester de ikke har bestilt. Også domeneleverandørene Pro ISP og Webhuset har advart mot det samme.

I tillegg til disse sakene, har også denne ukens historie om hvordan et selskap mistet domenet de har hatt i ti år – og mine egne erfaringer, som jeg kommer tilbake til – fått meg til å lure på om domenebransjen er det reneste ville vesten.

Jeg driver litt med webutvikling ved siden av dagjobben min i kode24, og vanligvis er den siste biten med å få rullet ut de nye nettsidene ganske grei: Logg deg på hos kundens domeneleverandør og pek domenet til IP-adressen der nettsidene ligger.

Dette er en jobb som vanligvis tar noen få minutter. Men nylig opplevde jeg at kunden ikke selv hadde tilgang til domenet som var registrert på sitt organisasjonsnummer. Årsaken var at de gamle nettsidene var levert av Gule Sider, som igjen har satt ut administrasjon av sine kunders nettsider til noen andre.

Selv om domenet ligger hos Domeneshop, blir det altså administrert av noen andre enn de som eier domenet.

To uker etter første henvendelse, og mange e-poster og telefonsamtaler senere, har ennå ikke min kunde fått tilgang til å administrere sitt eget domene. Altså få domenet overført til sin egen konto hos Domeneshop, slik at de selv kan logge seg inn og administrere domenet.

Forhåpentligvis går det bra i dette tilfellet – det er sikkert bare litt "sirup i systemet" – men historien har vært en liten vekker for meg:

Det skal tilsynelatende veldig lite til før du kan miste kontroll over et domene du kanskje har bygget en business på over flere år.

«Jeg har ett godt råd til alle som vurderer å få noen til å lage nettsider for seg, og det er å alltid sørge for å ha kontroll på domenet ditt selv.»

Jeg har ett godt råd til alle som vurderer å få noen til å lage nettsider for seg, og det er å alltid sørge for å ha kontroll på domenet ditt selv. Selv om du får noen andre til å gjøre jobben for deg – pass på at du selv har administratortilgang i tilfelle du en dag vil bytte leverandør.

De som kjøper nettsider er ikke alltid teknisk anlagt (hvorfor skal de trenge å være det?), dermed kan det være fristende å overlate alt til andre. Mange som påtar seg å lage nettsider for små og store selskaper tar gjerne på seg alt fra å registrere domenet til å administrere det, sette opp nettsider, fikse så e-post til domenet fungerer, og så videre.

Men har du ikke kontroll på domenet ditt fordi du har overlatt forvaltningen av det til noen andre, kan du altså risikere å miste det. Hva om de du har overlatt jobben til glemmer å fornye domenet? Eller blir kjøpt opp av kjeltringer?

Moralen er altså: Pass bedre på domenet ditt!

Ukas beste saker på kode24:

🧊 AI tok jobben deres: Legger ned selskap med 10 ansatte

AI ble kroken på døra for oversetterfirmaet Allegro. – Halve omsetningen vår forsvant nærmest over natta.

🍨 Satte bort ansvaret - mistet domenet de brukte i reklame

Hva er det verste som kan skje om du setter bort ansvaret for et domene? Jo, at du mister det.

👛 Protectia nekter for at selgerne lyver – dette opptaket sier noe annet

Hør lydopptaket hvor Protectia-selgeren feilaktig påstår de samarbeider med Pro ISP. Protectia-sjefen peker nok en gang på "misforståelser".

🥼 Her bygger utviklerne sine egne tastaturer: – Helt egen eier­skaps­følelse!

I Systek er det en egen faggruppe for tastaturbygging. – Får fornøyde ansatte!

🦢 People Made Machines: – Alle kan jobbe hjemmefra så mye de måtte ønske

Det lille konsulentselskapet oppfordrer medarbeiderne sine til å komme innom kontoret for å "bygge kultur" – men ser ingen grunn til å ha regler for hjemmekontor.

🎓 Kjære tech-fyr: Vil du være med å endre bransjen – eller stå på sidelinja?

– Vi må legge fra oss tankegangen om “oss mot dem” og kvinner vs. menn, skriver Celise Skaar.

📰 Bluesky for utviklere: Sånn finner du folk å følge

kode24-lesernes beste tips til å komme i gang med X-klonen alle snakker om.

🌶 Fire utviklere slutta i Airthings: – Ble i praksis trua med oppsigelse

Fire utviklere måtte slutte hos Airthings i forbindelse med kuttene, og frivilligheten var teoretisk, ifølge en av dem.

God helg

Før jeg tar helg så må jeg skynde meg og si at det selvfølgelig er mange seriøse aktører – både blant de som selger domener, og de som forvalter domener på vegne av andre. Antagelig er de fleste seriøse.

Men for min egen del ville jeg følt på en viss utrygghet om jeg ikke selv hadde hatt full kontroll på de domenene jeg selv eier. Jeg liker å kunne gå inn og sjekke at alt står bra til, at alle fakturaer er betalt og kanskje bytte til et enda sikrere passord en gang iblant.

Er du en utvikler som lager nettsider for andre – hvorfor ikke gi kundene dine den lille ekstra tryggheten det er for dem å la dem selv administrere domenet sitt?

God helg!
– Kurt 🤓