EU mener X bryter digitallov og villeder brukerne

Etter at EU delte foreløpige funn om at praksisen til X bidro til forvirring om hva som var ekte, svarte Elon Musk kort på egen plattform: – Hvordan vet vi at du er ekte?

EU mener Musk-eide X bidrar til å villede brukere, og på den måten bryter EUs digitallov. 📸: Michel Euler / AP / NTB
EU mener Musk-eide X bidrar til å villede brukere, og på den måten bryter EUs digitallov. 📸: Michel Euler / AP / NTB Vis mer

Elon Musks sosiale medieplattform X, tidligere Twitter, bryter EUs digitale lover, sier EU-kommisjonen.

Den viser blant annet til at Xs verifiseringssystem for brukere, den blå haken ved siden av profiler, kan misbrukes av motiverte og ondsinnede aktører ettersom hvem som helst kan kjøpe statusen.

Før betydde en blå hake pålitelige kilder til informasjon, sier EU-kommissær for det indre marked, Thierry Breton.

– Vårt foreløpige syn på saken er at X lurer brukerne, sier han.

– X har nå rett til å forsvare seg, men hvis vårt syn på saken blir bekreftet kommer vi til å ilegge bøter og kreve betydelige endringer, legger han til.

X avviser på sin side å ha brutt EU-lovene.

– Vi er uenige med EU-kommisjonens vurdering av det omfattende arbeidet vi har gjort for å føye oss etter digitallovene, heter det i en uttalelse fra selskapet.

Dette er ikke første gang EU anklager X for å bryte reglene i Europa. De har tidligere åpnet sak mot X, for ulovlig innhold. Noe av det villedende innholdet skal handle om konflikten mellom Israel og Palestina.

Strid om verifiseringsverktøy

Da X het Twitter ble blå hakesymboler kun gitt til brukerkontorer til framtredende offentlige personer og selskaper etter at Twitter hadde verifisert identiteten til vedkommende.

Musk, som kjøpte teknologigiganten i 2022, bestemte seg imidlertid for å tillate blå hakesymboler for alle som kjøper et abonnement, noe som har ført til forvirring da ikke-verifiserte falske kontoer kan se ekte ut.

Da Breton kunngjorde kommisjonens avgjørelse i et innlegg på plattformen, svarte Musk kommissæren: «Hvordan vet vi at du er ekte?»

Risikerer gigantbøter

Under et sett av EU-lover kalt Digital Services Act (DSA), er sosiale medieplattformer med mer enn 45 millioner aktive brukere, slik som X, underlagt vidtrekkende regler for innholdsmoderering.

Brudd på reglene kan føre til store bøter. For enkelte selskaper kan denne boten være på opptil 6 prosent av den globale omsetningen. I unntakstilfeller, med en rettskjennelse, kan et selskap også midlertidig stenges.

Dette er første gang EU-kommisjonen offentliggjør foreløpige funn under DSA, som de har understreket ikke er endelige. X har nå mulighet til å sende et skriftlig svar for å forsvare seg.

EU har den siste tiden fulgt opp teknologi-giganter, og hvordan de opptrer i Europa. Dette har ført til at blant annet Meta er blitt varslet om mulige bøter på flere milliarder kroner.