EUs AI-lov trer i kraft 2. august

EU var først ute med å vedta et lovverk for bruken av AI. Nå er det klart at de loven trer i kraft 2. august, men mye av loven vil gjelde først fra samme dato i 2026.

2. august er EUs AI-lov gjeldende. Fra da vil loven gjelde for flere og flere områder i løpet av de tre neste årene. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
2. august er EUs AI-lov gjeldende. Fra da vil loven gjelde for flere og flere områder i løpet av de tre neste årene. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Klokka har begynt å tikke for EUs AI Act, eller AI-forordning. Fredag ble den publisert i EUs journal for lover, og med det begynner nedtellingen til de ulike delene av lovverket skal gjelde.

Første del av lovverket trer i kraft 20 dager etter publiseringen, altså 2. august. Innføringen vil skje over tre kalenderår, der de siste delene av loven trer i kraft i 2027.

Hoveddelen skal være gjeldende fra 2. august 2026.

Vil få effekt i Norge

Dette vil også få følger i Norge, til tross for at forordningen ikke er vedtatt i Norge enda. Eksperter har tidligere fortalt i kode24 om hvordan kravene vil påvirke arbeidshverdagen til norske utviklere.

Digitaliseringsminister Karianne Tung har allerede signalisert at Norge skal innføre forordningen.

Det skal skje forsøksvis så samtidig som mulig, og med en mest mulig effektiv lovprosess.

Kan ikke framskynde saken alene

Signalet fra Tung er fortsatt gjeldende. Prosessene er i gang, opplyser statssekretær Gunn Karin Gjul til kode24.

– Vi har vurdert reguleringen som EØS-relevant og derfor har vi innledet dialog med våre samarbeidsland i EFTA om videre gang i arbeidet med å ta AI-rettsakten inn i EØS-avtalen, sier hun.

Samtidig krever det internasjonal enighet for å oppnå målet.

– Etter planen skal forordningen kunne tre i kraft i Norge kort etter at hoveddelen av forordningen trer i kraft i EU, sommeren 2026. Men dette forutsetter at Island og Liechtenstein også ønsker å gjøre dette raskt, og at Stortinget ønsker det, forklarer Gjul.

Gradvis innføring

Samtidig skal store deler av lovverket innføres gradvis over de neste årene.

Kapittel 1 og 2 skal gjelde fra 2. februar neste år. Dette gjelder da blant annet delene av loven som handler om virkeområdene som blir forbudt.

Fra 2. august 2026 vil nesten hele regelverket gjelde, og må dermed følges. Unntaket er artikkel 6(1), som vil gjelde fra 2. august 2027. Dette gjelder spesialreglene for ekstra risikabel bruk av AI.