Zain Ul Abdin delte sist uke sin historie med kode24. Etter å fulgt drømmene og forlatt Pakistan for å studere i Norge, bærer han på et ekstra press som nyutdannet uvikler i Norge – får han seg ikke jobb, blir han kasta ut av landet.
Det samme har også Habibul "Mursaleen" Chowdhury gjort tidligere. Han løste det seg for, til slutt.
Det finnes langt flere historier som ligner på disse. Det kan Henrik Holum, daglig leder i bspoke, bekrefte.
Han er bekymret over situasjonen, både for dem det gjelder, men også for bransjen.
Zain har søkt over 1.000 jobber, snart blir han kasta ut
Dårlig trend
Sist uke valgte Holum å tilby andre selskaper å få flere av CV-ene som bspoke har fått inn de siste månedene, uten noe krav om betaling for dette. Dette kunngjorde han på LinkedIn.
– Jeg gjorde det fordi vi nå ser en dårlig trend. Jeg har sett det omtalt blant annet på kode24, vi får flere CV-er fra folk som blir nedbemannet eller ikke får seg jobb etter studiene. Jeg har CV-ene til fire personer som må få seg en jobb innen august. Da går arbeidsvisumene eller arbeidssøkervisumene deres ut, og de må forlate Norge, sier Holum.
Han legger også til at noen av de som har kontaktet ham og bspoke, er folk som kunne vært aktuelle for en jobb.
Samtidig har markedet krav som ikke nødvendigvis er forenlig med kandidatene.
Språk som hinder
– Dette er folk som har bodd i Norge i flere år, og som er sterkt motivert for å få seg en jobb for å bidra. Gjengangeren er at de jeg snakker om her har utenlandske navn, og et annet morsmål enn norsk, sier Holum.
De som har tatt kontakt med bspoke har ifølge ham skrevet med en norsk som er helt OK.
Samtidig er det vanskelig å gi noe godt svar på hvordan det språklige nivået er ellers.
– Dette handler blant annet om at det ikke har vært naturlig for oss å intervjue dem. Vi har jo også utfordringer nå, så vi har ingen anledning til å kjøre noen prosess, forklarer Holum.
Kastes ut av Norge om han ikke får seg jobb snart
Høye krav fra det offentlige
Utfordringen med språk er vanskelig å komme rundt. Med unntak av startups eller scaleups, så er det lite rom å jobbe med, ifølge Holum.
– Som konsulentselskap ser vi at 95 prosent av oppdrag krever norsk på nivået B1 eller bedre. Nær sagt alle oppdrag for det offentlige, krever denne kompetansen i norsk, sier han.
– Når det gjelder større kunder så opplever vi at det stort sett er innen maritime næringer at det er mer orientert mot internasjonale miljøer, og et mindre fokus på norsk.
Den allerede nevnte Chowdhury fikk seg forøvrig jobb et sted hvor arbeidsspråket i stor grad er engelsk, og hvor utenlandske ansatte tilbys språkkurs.
Tror ikke på negative reaksjoner
Selv om flere har tatt kontakt for å få oversendt CV-ene fra Holum, så må han erkjenne at det for mange av dem neppe vil løse seg ved hans hjelp.
– Jeg har sendt ut noen av CV-ene til drøye seks-sju selskaper, men det går igjen at de egentlig er på jakt etter noen med seniorkompetanse. Budskapet er at de kan skaffe seg juniorer selv, og at de ideelt sett er på jakt etter noen med oppimot 10 års erfaring, sier Holum.
– En av de har fire års erfaring, så han kan ha en sjanse. Men jeg tviler kanskje på at det løser seg for de andre.
– Om jeg nå skal være djevelens advokat – har du tenkt noe gjennom eller mottatt noen reaksjoner på at du går ut og hjelper denne gruppen arbeidssøkere, mens det også er mange norske utviklere som står uten jobb?
– Jeg tror ikke jeg kommer til å få noen negative reaksjoner fra andre som søker jobb. Ingen av dem dette gjelder er seniorer, og nordmenn med erfaring er fortsatt ettertraktet hos arbeidsgiverne. Mange av de som kommer til Norge for en karriere som utviklere er ekstra utsatt, er ekstra sårbare og har mer press på seg. De andre risikerer ikke å måtte forlate landet hvis de ikke får seg en jobb i løpet av noen få måneder, forklarer Holum.
Ber bransjen skjerpe seg etter flere «fortvilte studenter»
Kan føre til mangel på folk
Dette leder ham videre inn på hva dette kan bety bare noen få år fram i tid.
– IT-konsulentbransjen er blitt smalere, og mange selskaper er blitt slanket i det siste. Vi ser nå at studenter og mange andre sliter med å få seg jobber som utviklere. I tillegg ser vi at dyktige talenter reiser ut av Norge, sier Holum.
Konsekvensen er at det kan vise seg å bli vanskelig å skalere opp igjen aktiviteten innen norsk IT-bransje, når markedet blir bedre igjen.
– Det blir ikke lett å få ansatt flere seniorer med erfaring om to-tre år, hvis ingen nye får mulighet til å skaffe seg den erfaringen.