Feature Toggles, feature flags eller funksjonsbrytere adresserer en rekke utfordringer i programvareutvikling. Det hjelper oss teste ut uferdige funksjoner i produksjonsmiljøer, gjøre A/B-testing og rulle ut nye funksjoner gradvis.
Ved å isolere kodeendringer bak disse bryterne, kan vi raskt reagere på problemer, teste på et gitt publikum uten å måtte gjennomføre nye deployments. Det er som å ha et kontrollpanel for produktets funksjoner.
Se for deg en av og på-knapp som endrer funksjonaliteten i løsningen når du vil, uavhengig av deployments. Bryterne lar oss rett og slett endre hvordan et system oppfører seg uten å endre i koden.
Selvtillit til å kjøre ut kode
Funksjonsbrytere er i sin enkleste form en if-spørring om en funksjonalitet skal være av eller på. Brytere kan gi oss fleksibilitet gjennom at flere, slik som andre som er en del av teamet kan styre systemet.
Personlig liker jeg at det gir selvtillit til å kjøre ut kode som ikke er helt ferdig testet, som et slags sikkerhetsnett.
De fleste verktøy for feature toggles har også mulighet for å sende med kontekst, slik som brukerens ID. Med en slik kontekst kan vi da åpne opp funksjonalitet for enkelte brukere, for eksempel kunder som tåler at vi sender med litt utestet kode. Jeg pleier å kombinere å rulle ut ny funksjonalitet til flere og flere brukere sammen med en en bryter, altså at du bruker en brytere som en slags nødbrems.
De forskjellige måtene å bruke bryterne på kalles ofte for aktiveringsstrategier. Som regel starter man med en enkel av/på-bryter, som enten hentes fra en database, et feature toggle-system eller en miljøvariabel. Det neste er å aktivere funksjonalitet for enkelte brukere (eller grupper av brukere).
– Jeg er litt frustrert over at mange ikke ser problemet
Et eksempel
Nedenfor ser du en funksjon som lager en isEnabled-funksjon basert på konteksten i en spørring, og som du ser kan enten en funksjon bli skrudd på basert på om noe ligger som en miljøvariabel eller om brukerens ID er admin.
export function makeFeatureToggles(context) {
return {
isEnabled(name) {
const envName = ['FEATURE', name].join('_').strToUpper();
if (process.env[envName]) {
return true;
}
// As an example, we give 'admin' access
// to all features.
if (context.user.id === 'admin') {
return true;
}
return false;
}
}
}
La oss se på et Svelte-eksempel hvor funksjonen vår brukes. Først setter vi opp isEnabled-funksjonen på serveren:
import { makeFeatureToggles, getContext } from '../utils.js';
/** @type {import('./$types').PageLoad} */
export function load({ params }) {
const context = getContext(params);
const { isEnabled } = makeFeatureToggles(context);
return { isEnabled };
}
På den måten kan vi bruke isEnabled for å visuelt vise forskjellige grensesnitt utifra hva som er aktivert.
<script>
let isEnabled;
</script>
{#if isEnabled('dashboard-v2')}
<main>
<div> ... </div>
</main>
{:else}
<table>
...
</table>
{/if}
Det betyr at om FEATURE_DASHBOARD-V2 er satt eller brukeren som er logget inn har bruker id admin så vises blokken med <main> i seg. Alle andre ser <table>. Selv om eksempelet vårt kun hentet ganske statiske ting, slik som hvilken ID det var eller miljøvariabel, kan man se for seg hvordan en database og et grensesnitt kan gjøre dette enda mer nyttig.
Gradvis utrulling
En viktig aktiveringsstrategi er gradvis utrulling. Dette konseptet fungerer som en 'dimmer' snarere enn en enkel av/på-bryter, og tillater oss å justere synligheten av nye funksjoner for brukere i et kontrollert tempo.
Ved å øke andelen av brukere som får tilgang til funksjonen gradvis, kan vi overvåke ytelsen og brukertilbakemeldinger i sanntid. Dette minimerer risikoen ved utrulling av nye funksjoner og gir verdifull innsikt som kan brukes til å forbedre funksjonen før den blir gjort tilgjengelig for alle.
Heldigvis finnes det fantastiske systemer, som har tenkt gjennom dette. Jeg liker personlig veldig godt Unleash. Unleash er et verktøy for feature toggles, som startet som et internt prosjekt hos FINN.no. Verktøy som Unleash har tatt gjort funksjonsbrytere mer tilgjengelig og brukervennlig.
Jeg tror organisasjoner som har dette i verktøykassa lykkes mer. Del gjerne dine erfaring og spørsmål i kommentarfeltet!