Figma trekker nytt AI-verktøy, etter at det kopierte Apple-design

Figma-sjefen tar på seg skylden, og sier han pushet teamet sitt for hardt for å rekke å bli ferdig til selskapets store konferanse.

Figma Make Designs er basert på generative hyllevare-AI-modeller, kombinert med designsystemer Figma har kjøpt inn. Nå viser det seg at verktøyet plagierer Apple-design. 📸: Figma
Figma Make Designs er basert på generative hyllevare-AI-modeller, kombinert med designsystemer Figma har kjøpt inn. Nå viser det seg at verktøyet plagierer Apple-design. 📸: Figma Vis mer

Figma lanserte forrige uke en masse nytt på sin Figma Config-konferanse i San Francisco, blant annet nye verktøy som tar i bruk generativ AI for at du skal komme raskere i gang med design og prototyping.

trekker Figma sitt nye Make Designs-verktøy som ble lansert med brask og bram på konferansen. Det viser seg nemlig at verktøyet lager design som i noen tilfeller er svært likt design andre har laget, skriver The Verge.

CEO i Not Boring Software, Andy Allen, skriver i en tråd på X hvordan Figma Make Designs lagde design som ifølge han var nesten identisk med Apples vær-app.

– Bare en advarsel til alle designere som bruker den nye Make Designs-funksjonen: Du bør grundig sjekke eksisterende apper eller modifisere resultatene kraftig slik at du ikke uforvarende havner i juridiske problemer, advarer Allen på X.

Ikke trent på Figma-kunders data

Figma-sjef Dylan Field la på tirsdag ut et innlegg på X der han forteller hvorfor selskapet nå inntil videre fjerner Make Designs-verktøyet.

I tweeten går han imot beskyldninger om at AI-modellen som brukes i Make Designs er trent på innhold hentet fra Figma.

– Funksjonen bruker hyllevare LLM-er, kombinert med designsystemer vi har kjøpt for å brukes med disse modellene, skriver Field.

Problemet er ifølge Field at det viser seg å være for lite variasjon i materialet modellene er trent på.

– Til syvende og sist er det min feil for at jeg ikke insisterte på en bedre QA-prosess for dette arbeidet, og at jeg pushet teamet mitt hardt for å rekke deadline for Config-konferansen, skriver Field.

AI-funksjonaliteten vil bli skrudd på igjen senere når Figma har fått kvalitetssikret verktøyet bedre.

Vet ikke hva det er trent på

The Verge har intervjuet CTO (teknologisjef) Kris Rasmussen i Figma, og spurt han direkte om Make Designs-verktøyet har blitt trent på Apples design.

Rasmussen kunne ikke svare på dette, ettersom det ikke er Figma som har trent hyllevaremodellene de har brukt.

– Vi har ikke gjort noen trening som en del av de generative AI-funksjonene. Disse drives av hyllevaremodeller og et designsystem vi kjøpte, som ser ut til å være det underliggende problemet, sa Rasmussen til The Verge.

Ifølge Rasmussen er det OpenAIs GPT-4o- og Amazons Titan Image Generator G1 som brukes i bunnen.

«Vi har ikke gjort noen trening.»

Vil trene på kunders design

Selv om Figma i dag ikke bruker generative AI-verktøy som er trent på Figma-kunders designfiler, er selskapet åpne om at de fra og med 15. august har tenkt å begynne med slik trening.

Ifølge Figma er det nødvendig å trene på Figma-innhold for å utvikle AI-verktøy som fungerer enda bedre med Figma.

– For å gjøre disse forbedringene, må vi trene modeller som bedre forstår designkonsepter og -mønstre, samt Figma sitt interne format og struktur gjennom Figma-innhold, skriver Rasmussen.

Figma-kunder vil imidlertid selv kunne velge om de ønsker å tillate slik trening.

Her er det verdt å være oppmerksom på at om du er på en Starter- eller Professional-plan så er trening skrudd som standard ("opt-out"). Er du på en Organization- eller Enterprise-plan, er den skrudd av ("opt-in).