I serien Sommerkoderen snakker kode24 med studenter i sommerjobb; ofte kalt sommerstudenter.
Denne gangen:
- 👦 Marte Baksaas (24)
- 📚 ingeniørvitenskap og IKT, NTNU Trondheim
- ☕ sommerjobb hos Genus i Oslo
Hei! Kan du aller først fortelle litt om studiet ditt?
Til høsten skal jeg begynne på femte året på Ingeniørvitenskap og IKT på NTNU i Trondheim, et tverrfaglig program som integrerer IT og utvikling med de mer tradisjonelle ingeniørfagene.
Jeg valgte dette studiet fordi det gir meg muligheten til å utforske ulike fagområder og finne ut hva som interesserer meg mest, samtidig som jeg studerer.
Programmet har også gitt meg friheten til å spesialisere meg deretter. Min hovedprofil er IKT og maskinteknikk, hvor jeg har valgt å fokusere på anvendelse av IT i ingeniørarbeid som for eksempel automatisering og maskinlæring.
Hva skal du jobbe med i sommer?
I sommer er jeg sommerstudent i Genus, som driver med no-code. Vi er totalt 16 studenter, 10 konsulenter og 6 utviklere.
De som jobber med no-code utvikling i Genus har naturligvis ikke tilgang på alle de samme verktøyene man har når man jobber med tradisjonell utvikling, som kan by på problemer når man trenger å feilsøke eller teste arbeidet sitt.
Mitt prosjekt i sommer er derfor å lage en debugger for server actions, som forhåpentligvis vil gjøre livet for konsulentene litt lettere. Vi er et team på to sommerstudenter, hvor vår del av prosjektet er å utvikle frontenden med React, TypeScript og Redux.
Det er veldig givende å jobbe med et prosjekt som det er stor etterspørsel for fra kolleger.
Hva er drømmejobben når du skal få deg en fast jobb?
I en fremtidig jobb vil jeg legge stor vekt på muligheten for faglig utvikling.
Tidlig i karrieren ønsker jeg å lære så mye som mulig, og det er viktig for meg å kunne arbeide med ulike teknologier og utfordringer.
Like viktig som faglig utvikling er det sosiale miljøet og trivsel på arbeidsplassen. En god balanse mellom disse faktorene vil gjøre at jeg trives i jobben.
Christian (21) går på Harvard, og har sommerjobb hos Oljefondet
Hvordan ser du på arbeidsmarkedet akkurat nå?
Hele min tid på studiet, har jeg fått høre at kompetanse innen IT og Tech er høyt ettertraktet i arbeidsmarkedet, og at jobb er garantert så lenge man fullfører utdanningen.
Nå er det tydelig at det er andre tider, og at arbeidsmarkedet ikke er like stabilt som før. Man hører stadig om folk som får terminert kontraktene sine eller får utsatt oppstart, noe som naturligvis skaper uro blant studentene.
Jeg er likevel optimistisk med tanke på fremtiden og føler meg heldig som allerede har opparbeidet meg flere relevante erfaringer gjennom sommerjobber.
Jeg tror fremdeles det vil være mange muligheter, men konkurransen om jobbene vil sannsynligvis øke, og det blir viktigere enn noen gang å skille seg ut.
«Man hører stadig om folk som får terminert kontraktene sine eller får utsatt oppstart.»
Hva tror du AI kommer til å bety for bransjen vår generelt framover?
Vi har allerede begynt å se mulighetene AI åpner for, og dens innvirkning på bransjen vår vil sannsynligvis være betydelig i årene som kommer.
AI vil utvilsomt automatisere mange oppgaver som tidligere krevde menneskelig innsats, noe som kan føre til en reduksjon i behovet for enkelte typer utviklerjobber.
For eksempel kan enkle kodingsoppgaver, feilsøking og vedlikehold bli utført mer effektivt av AI-verktøy.
Samtidig kan AI også skape nye muligheter og jobber. Det vil være et økt behov for spesialister som kan utvikle, implementere og vedlikeholde AI-systemer.
Utviklerrollen vil sannsynligvis bli mer kompleks og krevende. Utviklere må lære å samarbeide med AI-verktøy, som vil gjøre at en dypere forståelse og evne til kritisk tenkning kanskje vil være enda viktigere enn tidligere.
Frykter ikke for AI-framtiden: – Når en dør lukkes, åpnes en annen
Har du noen oppfordringer eller utfordringer til bransjen du skal ut i?
Hvis jeg skal komme med noen anbefalinger til bransjen, vil jeg understreke viktigheten av å investere i de ansatte, både faglig og med tanke på trivsel.
Når ansatte trives på arbeidsplassen, øker deres motivasjon som jeg tror har stor betydning for faglige prestasjoner i jobben.
I tillegg, i en tid med usikkerhet i markedet, er det avgjørende å være ærlig med de ansatte og skape en følelse av trygghet.
Hvis bedriften ikke har samme kapasitet som tidligere, bør man vurdere å ansette færre eller rekruttere senere på året når situasjonen er mer stabil.
Å bryte kontrakter er et tillitsbrudd som påvirker både nåværende ansatte og fremtidige kandidater, og dette er noe som diskuteres blant studentene.