Fikk inn 122 skisser til norske AI-sentre

– Dette er en overveldende respons, sier statsråden om interessen for å bygge opp norske sentre for AI.

Oddmund Hoel er overveldet over responsen på utlysningen av midler til AI-sentre. 📸: Ole Berg-Rusten / NTB
Oddmund Hoel er overveldet over responsen på utlysningen av midler til AI-sentre. 📸: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Norske kunnskapsmiljøer har sendt inn 122 skisser til det som kan bli sentre for kunstig intelligens. Totalt skal det etableres mellom fire og seks slike sentre i 2025.

Regjeringen har satt av minst én milliard kroner over fem år til økt forskningsinnsats på AI, digital sikkerhet og samfunnskonsekvenser dette kan få.

De 122 skissene er sendt inn til Forskningsrådet fra miljøer i hele landet. Det skriver rådet i en pressemelding.

Overveldet statsråd

– Dette er en overveldende respons! Det viser at det skjer utrolig mye innenfor forskning på AI i hele landet, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel.

– AI vil ha stor betydning for hele samfunnet og vil påvirke hverdagen vår på en lang rekke områder. Derfor er det avgjørende med forskning på både selve AI-teknologien og konsekvensene av AI. Derfor setter vi fra regjeringen av store summer til denne forskningen, sier Hoel.

Må samle seg om de beste initiativene

– AI-sentrene skal samlet dekke tre spor; samfunnskonsekvenser, teknologi og Innovasjon. Alle de tre sporene er godt dekket i skissene, og det er svært positivt, sier administrerende direktør i Forskningsrådet Mari Sundli Tveit.

– Jeg er veldig glad for å se at en rekke miljøer nå har funnet sammen om denne tematikken, sier hun.

Fristen for å sende inn en skisse var 7. juni. Neste frist er 15. januar 2025, og innen da skal forskere, næringsliv, offentlig sektor og andre interessenter forsøke å samle seg om de beste AI-senterinitiativene.

– Dette kan skje ved at miljøene selv tar kontakt med hverandre, basert på oversikten over innsendte KI-skisser som nå er publisert. Forskningsrådet vil også invitere til digitale og fysiske møteplasser, skriver rådet i pressemeldingen.

Her kan du lese den fulle oversikten i både excel- og pdf-format..