I fjor sommer gikk tjenesten FiksGataMi, fra Norwegian UNIX User Group (NUUG), ned for telling etter et diskhavari.
Og flere kommuner fortalte til kode24 om hvordan dette førte til merkbare problemer.
– Når det gjelder koordinering og oppfølging, har vi måtte gå tilbake til det gamle systemet med «gule post-it lapper». Det er lite effektivt, sa for eksempel Robert Larsen, leder for drift og eiendom i Hamarøy kommune.
Nå er en ny løsning på plass, med det ganske så like navnet FiksGata – og nok en gang befinner Christer Gundersen seg i midten av det hele.
Mer hands on denne gangen
Gundersen var også involvert da det opprinnelige prosjektet så dagens lys i 2011. Forskjellen fra da, er at han denne gangen er involvert som utvikler.
Etter å ha vært ute av prosjektet, kom han i prat med andre involverte, som kunne fortelle at FiksGataMi var ute av drift. Det vekket interessen hos Gundersen, som så en mulighet for å ta i bruk nye løsninger på en erstatning.
– Jeg tenkte at det kunne være mulig å bruke moduler fra kartløsningene jeg jobba med, og har etterhvert også benytta åpne data fra Statens veivesen og Kartverket, forklarer han.
– Denne gangen har jeg jo gjort det meste selv, selv om jeg har hatt gode hjelpere, forteller Gundersen.

FiksGataMi har vært nede i ukesvis, data kan være tapt for alltid
Bærekraftig for frivillighet
Også på teknologisiden er det gjort endringer, kan han avsløre.
– Vi har brukt litt andre rammeverk, og til forskjell fra sist er det ikke basert på én server som står og kjører. Nå er det en mer standard Next-applikasjon med database hos Firestore, forklarer han.
Dermed skal ikke et diskhavari være nok til å knekke den nye løsningen. Målet er også at dette skal gjøre løsningen mer bærekraftig for et frivillig fellesskap, fortsetter Gundersen.
Enn så lenge er det bare mulig å logge inn med Google- og Github-kontoer, men dette vil endre seg.
– Det er en svakhet med dagens løsning, som er på et tidlig stadium. Det å være plattform- og leverandøruavhengige er et poeng, og det vil komme en mulighet for brukere å logge inn via epost, forsikrer Gundersen.

Advarer om aldrende open source-miljø: – Trenger utviklere med overskudd
Har tatt kapasitetshensyn
Den nye løsningen er lagt opp til at brukere melder fra om problemet, før tjenesten sender varselet til rett adressat, selv om brukeren er usikker på om dette er for eksempel kommunen eller veivesenet.
– Hvordan skjer dette i praksis? Er det en AI under panseret?
– Nei, det her gjøres utelukkende med algoritmene, som baserer seg på de offentlige kildene. Kartverket gjør at vi vet hvilken kommune du er i, og data fra Veivesenet gjør at vi kan se hvilken vei du er på, forklarer Gundersen.
Han forteller at de har en plan for å hindre at det skal hope seg opp med saker der status ikke blir oppdatert av de som har ansvaret.
– Vi ser at dette kan bli en kapasitetsutfordring. Vi har derfor gjort det sånn at publikum selv kan sette en sak som løst, dersom for eksempel kommunen ikke gjør det selv, forklarer Gundersen.
I tillegg er det lagt opp til at kommunene også får tilsendt hele lister over uløste saker hos dem.

Open source-utviklere fortviler - nå kan løsningen være her
Viser også et større potensiale
Han forteller at det også er visjoner om å utvide, til også å inkludere flere andre aktører.
Han viser til at de allerede har data fra Yr, og at dette kan være nyttig til håndtering av for eksempel flom i framtida.
I tillegg til å ha fått på plass en ny løsning, mener Gundersen dette illustrerer forskjellen på utvikling i 2011 og 2025.
– Vi som er utviklere i dag har andre muligheter enn før. Dette viser at vi kan gå raskt i produksjon, takket være at det allerede finnes gode open source-komponenter og gode rammeverk for design, forteller han.
