(Artikkelen ble først publisert 31. januar 2023, republisert i anledning Filip Johansens lyntale på neste kode24-dagen!)
Da det verste snøværet ramlet i huet vårt denne vinteren, var det en og annen frustrert bruker av kollektivtransport rundt om i landet.
En som irriterte seg ekstra mye over forsinka busser var Filip Johansen, en 23 år gammel selvlært utvikler bosatt i Oslo. Men istedenfor å dvele ved irritasjonen over uforutsigbar kollektivtransport, bestemte han seg for å finne opp en løsning:
En "live-skjerm" som kunne fortelle nøyaktig når neste buss ankom, slik at han kunne vite akkurat når han skulle gå ut døra.
Kodet rundt en mikrokontroller
"En veldig gøy bruk av mikrokontroller", omtaler Johansen live-skjerm-prosjektet sitt som.
Skjermen med bussdata, som han har vist frem på TikTok-kontoen sin @filipjohansen til over 28.000 seere, er nemlig bygget rundt mikrokontrolleren ESP32.
@filipjohansen ESP32 koblet til en ST7789 for mine fellow nerds #arduino #ruter #esp32 ♬ original sound - Filip John
- Jeg valgte den fordi den er betraktelig mindre enn Arduino UNO, og har innebygd WiFi-muligheter, forklarer han og legger til:
- Jeg kjøpte den pluss skjermen jeg bruker, en 240x240 TFT-skjerm, for 170 kroner på Artigereliv, som er helt sjukt billig.
Videre forteller han at koden til skjermen er skrevet i Arduino sin variant av C++. Noe Johansen sier han foretrekker fordi det finnes så mye god dokumentasjon på Arduino relatert kode.
Arne-Morten lagde el-olabil til barna
Entur sitt API
For å få data ut om bussene han kan vise på skjermen forklarer Johansen at han har satt opp Cloudflare Workers som et GET-endepunkt, som igjen kaller Entur sitt GraphQL-API for å hente avganger fra busstopp i nærheten.
- Alt av teknologivalg og hardware er basert på at det er enkelt å sette opp, hele prosjektet ble kastet sammen på en fredag kveld kona var borte, forteller Johansen humoristisk.
- Som hovedregel prøver jeg å starte og fullføre alle hobbyprosjekter på en kveld for å garantere at det blir gjort.
Vil fortelle historier
På sin TikTok-konto har Johansen lagt ut flere videoer om buss-prosjektet. Ivrige følgere har fått anledning til å stille spørsmål, og sett han utvide prosjektet med et lite etui.
Han forteller at det er utrolig gøy å dele kunnskap på TikTok:
- Grunnen til at jeg legger ut på TikTok er primært for å fylle mitt behov for å skape noe og fortelle historier. I et tidligere liv la jeg ut daglige vlogger på YouTube, og jobbet med innholdsproduksjon.
- Også er det utrolig gøy å kunne dele kunnskap, samt få feedback, innspill og kunnskap fra andre i kommentarene.
TikTok-drevet utvikling
Johansen forteller at tilbakemeldingene på produktidéen har vært gode så langt. Det er spesielt én som har lagt sitt elsk på skjermen.
- Responsen har vært god, min kone elsker prosjektet og har ikke ventet på bussen siden jeg bygget det.
- Generelt syns jeg responsen på TikTok er utrolig hyggelig, masse hyggelige folk som enten vil bygge det, eller har bygget noe lignende og deler sine erfaringer.
Han legger til at planene for fremtiden til skjermen beror på to ting:
- Videreutvikling avhenger mye av hva TikTok ønsker. Jeg synes det er gøy å basere hobbyprosjekters fremgang på hva folk ønsker å se mer av på TikTok.
- Eventuelt om kona har noe hun mangler, avslutter han.